Solvik-Olsen og Søviknes går ut av regjeringen

De profilerte Frp-toppene Terje Søviknes og Ketil Solvik-Olsen trekker seg – allerede i morgen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Statsminister Erna Solberg har varslet endringer i regjeringen fredag formiddag. VG erfarer at følgende vil skje.

  • Olje- og energiminister Terje Søviknes trekker seg.
  • Kjell-Børge Freiberg (Frp) blir ny olje- og energiminister.
  • Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen går av. Han skal flytte til USA med kona.
  • Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) blir ny samferdselsminister.
  • Bård Hoksrud (Frp) blir ny landbruksminister.

UT OG INN: Fra venstre: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) går ut og erstattes av Kjell Børge-Freiberg (Frp). Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) går ut, og han erstattes av Jon-Georg Dale (Frp). Foto: Thomas Andreassen

Ny olje- og energiminister

Flere kilder VG er i kontakt med mener at Søviknes trekker seg for å komme nærmere familien og et ønske om å satse på politikk lokalt.

– Du skal ikke se bort ifra at han blir sentral i ledelsen av det nye Vestlandet, sier han.

Søviknes tok over som olje- og energiminister etter Tord Lien (Frp) mot slutten av 2016. Det var Dagens Næringsliv som først meldte om Søviknes avgang.

Kjell-Børge Freiberg (Frp) var ordfører i Hadsel kommune fra 2007 til 2015. Han var den første ordføreren fra Frp i Nordland. Han var Frps førstekandidat i Nordland i stortingsvalget 2017.

Han har vært statssekretær i Olje- og energidepartementet fra 2015, og er i dag medlem i næringskomiteen på Stortinget.

Solvik-Olsen om hva han skal gjøre nå: – Jeg har ikke peiling

– Spennende endringer

Solvik-Olsen har vært samferdselsminister i regjeringen til Erna Solberg helt siden regjeringen tiltrådte i 2013. Carl I. Hagen gir ham støtte.

– Ketil har primært vært samferdselsminister. Nå som han går av, vil han få bedre tid til å dyrke rollen som nestleder. I dagens digitale verden, bør det gå utmerket å være det også mens han er i USA, sier Hagen til VG.

Frps Himanshu Gulati kaller endringene i regjeringen spennende, og gratulerer Hoksrud og Freiberg med de nye statsrådspostene.

– Det er selvsagt trist at to av regjeringens desidert dyktigste statsråder trekker seg. De fortjener en stor takk for deres innsats, resultater og visjoner i tiden ved kongens bord, skriver han på Facebook.

NY MINISTER: Kjell-Børge Freiberg (Frp) har vært ordfører i Hadsel kommune. Foto: Espen Sjølingstad Hoen

Åpning for Lofoten

– Dersom det medfører riktighet at Kjell-Børge Freiberg blir ny olje- og energiminister, så får vi en ny statsråd som er for åpning av Lofoten. Han får vi sette oss ned med – vi har som kjent svært gode argumenter mot dette, og det er fortsatt regjeringens politikk å ikke åpne, sier leder Frederic Hauge i Bellona.

Han sier at dersom Søviknes går av, så «gjør han det med sterkt svekket troverdighet når det gjelder Goliat».

– Den saken ble ekstremt dårlig håndtert. Den burde ført til at hans avgang, noe vi tror ville ha skjedd hvis ikke Venstre hadde vært så ivrig etter å komme inn i regjering. Saken står igjen som en ny ripe i lakken til Søviknes. Men han har vært med på å føre arbeidet med karbonfangst videre, og det er Bellona fornøyd med.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder