FLERE VARSLINGER: Generalsekretær John-Ragnar Aarset og Høyre har mottatt flere varslinger siden fredag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Høyre: Fem nye varslinger det siste døgnet

I løpet av et døgn har det kommet inn minst fem nye varslinger. Flere i Unge Høyre opplever situasjonen som svært vanskelig og er blitt tilbudt profesjonell hjelp, opplyser Høyres generalsekretær.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Fredag la Høyre og Unge Høyre seg flate for håndteringen av varsler om tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Siden har det kommet fem nye varslinger.

Pressesjef i Høyre, Peder Egseth, bekrefter dette til VG. Varslene omhandler både den tidligere Unge Høyre-lederen Kristian Tonning Riise, andre i organisasjonen og unge i Høyre.

Lørdag formiddag var fylkeslederne i Unge Høyre samlet for krisemøte på OsloMet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus).

– Det var godt å møtes og å snakke sammen om det som har skjedd de siste dagene. Mange i Unge Høyre har det vanskelig, og for meg er det viktigste nå at vi tar vare på hverandre, skriver Sandra Bruflot, som ble Unge Høyre-leder etter at Tonning Riise gikk av tidligere denne uken, i en sms til VG.

– Vi ber også om forståelse og respekt for at dette er unge mennesker som ikke er profesjonelle aktører overfor pressen, og at pressen tar hensyn til det, skriver Bruflot.

– Noen trengte en skulder å gråte på

Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset deltok på deler av møtet lørdag. Han forteller til VG at mange i Unge Høyre har opplevd situasjonen som svært vanskelig.

– Møtet var blant annet en gjennomgang av det utviklingen etter at Kristian trakk som leder av Unge Høyre. Mange i partiet trengte noen å snakke med og noen trengte en skulder å gråte på. Mange tar dette veldig tungt, og jeg var til stede for å støtte og ivareta ungdomspartiet. Til stede på møtet var også en psykolog slik at de som trengte profesjonell hjelp, fikk tilbud om det, forteller generalsekretæren.

Til NTB sier han at moderpartiet var til stede for å informere om hvordan de jobber med de varslene som har kommet til partiet etter Kristian gikk av som leder og hvordan de følger opp de som har historier å fortelle.

Aarset fortsetter med å fortelle at Høyre jobber for å finne ut hvorfor det har skjedd sånn fundamental svikt som vi har fått eksempel på, med varsler som har blitt meldt inn, men som åpenbart ikke har blitt fulgt opp på en god nok måte.

les også

Går av som leder i Unge Høyre

les også

Fylkeslag ville ikke la Tonning Riise være alene med unge jenter

Alvorlig svikt

Fredag ble det kjent at det har kommet flere nye varsler om Tonning Riise etter at han trakk seg som leder i Unge Høyre.

Til sammen er det kommet tolv varsler til Høyre siden Tonning Riise gikk av onsdag kveld. De dreier seg om Riise og andre personer i organisasjonen, sier generalsekretær John-Ragnar Aarset til Aftenposten.

Statsminister Erna Solberg erkjenner at «Høyre har gjort en for dårlig jobb».

– Det har vært en alvorlig svikt, sa Aarset på en pressekonferanse på Høyres Hus fredag om håndteringen av varslene.

Senere på kvelden meldte Aftenposten at Unge Høyre ble varslet om at Tonning Riise hadde seksuell omgang med en svært beruset 16-åring, men at varslet ikke ble fulgt opp.

Hendelsen fant sted i 2014, tre måneder før Tonning Riise ble valgt som leder i Unge Høyre.

les også

Erna Solberg om Tonning Riise-varslene: «Høyre har gjort en for dårlig jobb»

les også

Aftenposten: Unge Høyre ble varslet om seksuell omgang med svært beruset 16-åring – fulgte ikke opp

Kom flere varsler

– Metoo-kampanjen har gitt grunnlag for refleksjon, og jeg er blitt konfrontert med at medlemmer i Unge Høyre ved flere anledninger har reagert på min atferd, skrev Tonning Riise i et innlegg på Facebook da han gikk av sent på onsdag.

Da understreket han samtidig at det ikke var kommet noen varsler om hans oppførsel, noe generalsekretær Maria Sanner gjentok morgenen etterpå.

Siden har det vist seg at Unge Høyre fikk flere varsler om Tonning Riise, uten at de ble fulgt opp. Dette har Sanner beklaget.

– Disse sakene avslører en alvorlig svikt i hvordan Unge Høyre har håndtert slike saker, sa hun til Aftenposten tidligere i uken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder