UTFORDRER LO: Agenda – leder Marte Gerhardsen fastslår at LO står foran store utfordringer. Foto: Jan Petter Lynau VG

Gerhardsen: – LO har sovet i timen

Hun leder LOs tenketank, Agenda: Marte Gerhardsen er ikke nådig mot sin eier. Hun sier LO har sovet i timen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Agenda – sjef Marte Gerhardsen fastslår at LO står foran store utfordringer:

VG har vist to grafer som viser LO i dobbel krise i romjulen:

1. LO på 70 – -tallet organiserte rundt 2/3 deler av dem som var fagorganisert i Norge. Nå er LOs andel kommet under 50 prosent.

2. Andelen som er fagorganisert i Norge har falt fra 57 prosent på 90–tallet til 49 prosent nå: De uorganiserte er i flertall.

– Dette er alvorlig. Mye av det vi tar for gitt i Norge, som små lønnsforskjeller, og gode rettigheter for arbeidstagere, skyldes at vi har hatt sterke fagforeninger. Skal vi bevare den norske modellen er det nødvendig med høy organisasjonsgrad, sier Gerhardsen.

Les også: LO-lederen er trommeslager

– LO har sovet i timen

Hun er veldig klar:

– LO har sovet i timen i arbeidet med å rekruttere nye yrkesgrupper i mer spesialiserte grupper: Det er Unio og Akademikerne som har greid å fange opp veksten innenfor de som er høyt utdannede, sier Gerhardsen.

– Og det er et tankekors for LO: De som har gått i bresjen og kjempet for at alle skal få rett til utdanning, er de som «taper på» at folk utdanner seg, i den forstand at de ikke greier organisere dem, sier hun.

Gerhardsen sier det er en annen hovedårsak:

– Der hvor LO tradisjonelt har stått sterkt, i industrien, forsvinner arbeidsplassene. Både som følge av at de store industribedriftenes tid er over og fordi vi har opplevd en vekst i innleie av utenlandsk arbeidskraft.

– Sjefen er ikke lenger fienden

– Så er det slik, fortsetter hun:

– At arbeidsplassene i dag er annerledes enn før. De fleste opplever at arbeidsplassen sin er et bra sted å være: Sjefen er ikke lenger fienden, men en som du kan prate med og ha et åpent forhold til. I en slik situasjon opplever mange at fagbevegelsen ikke treffer dem: Ofte ser jo folk bare LO i mediene, i forbindelse med konflikter og kamp.

– Hva bør LO gjøre?

– Det viktigste er å komme seg ut på arbeidsplassene. Agenda har gjort en studie på oppdrag fra LO Stat og sett på LOs utfordringer: Det viser blant annet at 8 av 10 aldri har blitt spurt om de kan tenke seg å bli medlem.

Les også: LO-sjefen sier nei til EU

– Må friske opp budskapet

– Så må LO legge en strategi for å komme i kontakt med de unge. De er ofte studenter som bytter jobber hyppig. De må få et tilbud som gjør det lettere å bli medlem.

– Det må bli hipt å bli LO–medlem?

– De må i hvert fall friske opp budskapet for å nå de unge. Så er det også en utfordringen for mange, at kontingenten er for dyr, spesielt for lavtlønte, sier kvinnen som mer enn noen andre har arbeiderbevegelsen inne med farsmelken:

Les også: Mohn gir en milliard til sine døtre

Hun er datter at tidligere byrådsleder Rune Gerhardsen og hadde Aps legendariske statsminister Einar Gerhardsen som bestefar.

Agenda eies av LO og industribygger og milliardær Trond Mohn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder