Alle åtte drakk

Statsbudsjettet vedtatt av påvirkede representanter

En rekke av landets stortingspolitikere dro tilbake i stortingssalen og voterte over statsbudsjettet for 2007 etter å ha drukket alkohol tirsdag kveld.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

DRAKK ALKOHOL: (Fra toppen) Hallgeir Langeland (SV), Truls Wickholm (Ap), Irene Johansen (Ap), Synnøve Brenden Klemetsrud (Ap), Øyvind Halleraker (H), Tor Arne Strøm (Ap), Trond Helleland (H) og Jenny Klinge (Sp). Foto: Faksimile, VG

Åtte stortingsrepresentanter innrømmer at de hadde drukket alkohol - øl, vin eller sprit - på transportkomiteens juleavslutning før de stemte i stortingssalen tirsdag kveld.

- Helt uproblematisk

Flere av dem innrømmer å ha drukket sprit på kontoret til stortingsrepresentant Trond Helleland (H) etter middagen, før de gikk opp i salen og stemte.

- Jeg var med på middagen og drakk øl, jeg var også på Trond Hellelands kontor etterpå, før jeg dro tilbake i stortingssalen og voterte. Jeg synes det ikke er noe å lage noen stor sak ut av, sier SVs Hallgeir Langeland.

- Drakk du som en del andre akevitt på kontoret til Helleland?

- Det har ikke du noe med. Jeg synes dette er sært å ha fokus på.

- Synes du det er greit å drikke øl og tre akevitt og gå på talerstolen etterpå, slik Per Sandberg gjorde?

- Jeg var ikke til stede i salen da han talte, så det kan jeg ikke kommentere.

- Er det uproblematisk å votere når man er beruset?

- Så lenge folk holder stilen og vet hva de holder på med, synes jeg ikke det er noen sak. Man er ikke beruset etter å ha drukket en øl klokken seks og så votere rundt klokken 23.

- Det ble vel ikke bare med en øl?

- Det var i hvert fall helt uproblematisk, sier Langeland.

Vin, øl og akevitt

Han sitter i transport- og kommunikasjonskomiteen, som hadde julemiddag tirsdag kveld.

De møttes først i komitérommet klokken 18.00, hvor det ble servert akevitt til dem som ønsket det.

De dro videre på restauranten Mr. Hong hvor de spiste middag fra klokken 19.00. Det ble nytt vin og øl.

Vel tilbake på Stortinget gikk mange av dem på kontoret til komitémedlem Trond Helleland (H) og drakk mer, ifølge Helleland en halv flaske med akevitt.

- Vanligvis når det er komitéavslutninger sørger vi for utbytting slik at vi slipper å møte opp for å stemme selv. Jeg drakk omtrent det samme som Sandberg, men man behøver ikke være beruset for det, sier Helleland.

Som VG skrev i går var leder i transportkomiteen, Frp-nestformann Per Sandberg, den eneste som gikk på talerstolen etter å ha drukket alkohol.

Deltok i voteringen

Men flere av de andre deltok altså i voteringen etter å ha drukket.

- Jeg drakk noen øl og et par akevitter, sier Aps Truls Wickholm.

- Og så dro du tilbake i stortingssalen og deltok i voteringen. Synes du ikke det er problematisk?

- Jeg synes tydeligvis ikke det. Det er ikke noe man pleier å gjøre, men det er strengt talt ikke veldig utfordrende å gå gjennom voteringer. Når alkoholen nytes over en lang kveld, er man i stand til å oppføre seg og ta beslutninger, sier Wickholm.

Han forsvarer komitékollega, Frps Per Sandberg.

- Jeg opplevde ikke at Per var beruset. Hva som er greit å gjøre i slike sammenhenger, er noe man må bestemme selv, sier Wickholm.

Forsvarer Sandberg

Også Tor-Arne Strøm (Ap) drakk øl og akevitt og dro tilbake til stortingssalen og voterte.

- Jeg drakk et par pils og et par akevitter i løpet av seks timer.

- Det er greit å drikke før du går i stortingssalen og stemmer?

- Jeg var ikke beruset og har derfor ikke problemer med det. Jeg har aldri sett Per Sandberg beruset, og det var han heller ikke da han gikk på talerstolen, sier Aps Tor-Arne Strøm.

- Jeg drakk et par glass med vin under middagen. Jeg opplevde ikke problemer med promillen da jeg senere dro og voterte. Sandberg synes jeg er utsatt for en liten hekseprosess, sier Sps Jenny Klinge.

Aps Irene Johansen sier hun drakk et par glass med vin til maten før voteringen. Johansen understreker at hun aldri var på kontoret til Helleland.

- Jeg opplevde ikke det som noe problem. Jeg opplevde heller ikke Sandberg som beruset, sier Johansen.

- Ganske normalt

Øyvind Halleraker (H) stemte også i salen etter å ha drukket alkohol.

- Jeg tok en akevitt på komitérommet og en øl under middagen. Jeg må si at jeg ser på det som ganske normalt. Det selges øl i stortingsrestauranten også - det kan man ta når som helst hvis en ønsker det, sier Øyvind Halleraker (H).

Nestleder i transport- og kommunikasjonskomiteen Borghild Tenden (V) nekter å svare på om hun drakk alkohol før hun stemte.

Synnøve Brenden Klemetsrud (Ap) drakk ifølge henne selv ett glass øl til middagen før hun stemte i Stortinget, men ikke noe akevitt.

Svein Gjelseth (Ap) har ikke besvart VGs henvendelser.

KrFs komitémedlem Jan Sahl drikker ikke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder