MÅTTE BEKLAGE: Frp-leder Siv Jensen måtte beklage da tidligere partikollega Charlotte B. Finnesand gikk ut mot handikappede i et leserbrev. Foto: Scanpix

Frp har opprettet alarmtelefon

(VG Nett) Under valgkampen tar Fremskrittspartiet ingen sjanser. Nå har de opprettet en krisetelefon for kandidater som dummer seg ut og kan skade partiet.

  • Inga Semmingsen
  • Camilla Ryste
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Alle Frps kandidater til kommunevalget har fått en e-post i innboksen de siste dagene. I den får de en grundig pekepinne på hvordan de skal oppføre seg i valgkampen for å unngå negative presseoppslag, skriver BA.

Skulle noen Frp-kandidater likevel mene noe feil som kan få konsekvenser på regionalt nivå eller på riksplan, skal partiets valgkampsentral umiddelbart varsles via en alarmtelefon, skriver partiledelsen i e-posten,, ifølge BA.

Meldte seg ut

Frp-politiker Charlotte B. Finnesand opprørte mange da hun skrev et leserbrev hvor hun sa det var egoistisk av foreldre å sette barn med funksjonshemninger til verden.

DISKUTER:Bør handikappede fødes?

Flere reagerte på uttalelsen, og Handikappforbundet gikk hardt ut mot Finnesand. Det hele endte med at Frp-leder Siv jensen måtte beklage, og at Finnesand meldte seg ut av partiet.

Det er i håp om å unngå slike blundere i framtiden at Frp har sendt e-post til alle sine listekandidater.

- Dobbeltsjekk alt

I retningslinjene fra valgkampdirektoratet heter det at alt skal dobbeltsjekkes, og at man må tenke to ganger før man ytrer seg, selv når man er opprørt.

«Skriv gjerne utkast til et innlegg når du er opprørt, men send det aldri før du eller andre har lest igjennom innlegget i en roligere sinnsstemning (...)Alt du skriver må sjekkes og dobbeltsjekkes slik at det også tåler å stå på avisenes førstesider.» Står det i skrivet.

Det er ikke barer leserbrev og offentlige debatter man skal være på vakt for. Også i den virtuelle verden ber Frp sine kandidater være varsomme.

BLOGG:Se om noen av politikerne i din kommune blogger fram mot valget!

«Bruk fornuft! Veien fra blogg til negative oppslag er kortere enn du tror».

Flere Frp-politikere blogger på VG Nett. Her finner du bloggene.

Krisetelefon

Skulle man likevel komme til skade for å si eller skrive noe som kan føre til negativ PR for partiet skal man umiddelbart varsle partiets valgkampsentral. I e-posten står det at dette gjelder både ytringer som kan få konsekvenser på regionalt eller nasjonalt nivå.

«Det samme gjelder dersom det skjer uheldige episoder på stands eller andre steder som kan medføre negative presseoppslag»

- Det er riktig at våre tillitsvalgte og listekandidater kan ringe inn til oss sentralt, sier kommunikasjonsdirektør i Frp, Fredrik Färberm, som velger å kalle krisetelefonen for «servicetelefon.»

Flere har vakttelefon

Flere andre partier har opprettet vakttelefoner, der lokalpolitikerne kan søke råd og veiledning i valgkampen.

Men informasjonssjef i Arbeiderpartiet, Sindre Fossum Beyer, sier at de ikke ser det som nødvendig å be om å bli varslet om uheldige saker.

- Vi varsles ofte gjennom fylkessekretærene dersom det oppstår saker, enten positive eller negative, der lokallagene ønsker vår støtte. En del plukker vi også opp selv, gjennom elektronisk nyhetsovervåkning, sier Fossum Beyer.

Heller ikke Høyre sentralt ber sine lokalpolitikere varsle om feil eller tabber.

- Nei, det gjør vi ikke. Vi har selvfølgelig en service overfor våre lokalpolitkere for å gi dem råd og veiledning. Men det går motsatt vei. Vi gir dem gode tips, og de har anledning til å ringe selv og spørre om råd, sier kommunalrådgiver Hans Kristian Hogsnes i Høyre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder