Morten Wold og Bård Hoksrud, helsepolitikere i FrP, kaster seg over smågodtet. Foto: JAN PETTER LYNAU, VG Foto: Jan Petter Lynau VG

Krig om påskegodtet: - La folk få kose seg i fred!

Advarer mot godis-formynderi

Frps helsepolitikere Morten Wold og Bård Hoksrud (begge over 100 kg) går med full tyngde inn i den sursøte krangelen om svenskepriser på smågodt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Folk må få ha påskekosen sin i fred fra pekefingre fra staten og andre, sier Morten Wold.

Sammen med stortingskollega Bård Hoksrud går han ut mot kritikerne av priskrigen på smågodtet, som herjer nå rett før påskeferien.

Sjekk prisen!: Ny priskrig - kundene hamstrer smågodt

De to folkevalgte sitter i helse- og omsorgskomiteen og er åpenhjertige om sin egen overvekt.

– Vi er jo store karer, men det er litt tilfeldig at vi havnet i komiteen. Men jeg og Bård fleiper med det og sier at vi endelig har fått tyngde fra Frp i helsekomiteen.

Venter rekordsalg

Men nå har de hisset seg opp over kritikken mot at flere butikkjeder har ekstremsalg på smågodteri i forkant av påskeferien.

I de fleste store kjedene koster smågodtet nå 2,90 kroner per hekto. Det er rekordbillig.

Og det er ikke noe problem, sier Frp-politikerne.

– Sånn er markedet. Hvis butikkene vil selge godteriet sitt så billig, så er det helt i orden for meg. Men jeg reagerer sterkt på dem som mener at Staten skal forby salg på godteri, sier Morten Wold.

– Jeg skulle gjerne gått ned i vekt, jeg. Jeg sier til folk at de bør gjøre som jeg sier og ikke som jeg gjør. Det blir mye stillesitting og dårlig kosthold. Det er ikke bra å være overvektig. Selvsagt. Det vet jo alle. Men spørsmålet er om staten skal bestemme alt for deg, sier Wold.

– Hadde det ikke hjulpet dere å gå ned i vekt om godteri og usunn mat ikke var så billig?

– Nei, svarer Wold.

– Spiller ingen rolle! sier Hoksrud.

PRISKRIG: Her fra Rema 1000 på Evjekaia i Fredrikstad. Foto: Gisle Oddstad VG

Priskrigen er galskap

En av dem som vil ha kraftig lut mot påskegodt-krigen er eks-fedmegeneral og nå leder av Folkehelsekomiteen i Sagene bydel i Oslo for Arbeiderpartiet, Jørgen Foss.

– Priskrigen nå er vanvittig. Det er galskap og det er svært uansvarlig av bransjen. De er med på å bryte ned folkehelsen. Jeg mener vi bør vurdere å ha reklameforbud for svært usunn mat og drikke rettet mot barn, ha regler for hvor i butikken godteri kan plasseres, få stanset priskrigen på godteri og mulig innføre sukkeravgift, sier Foss til VG.

Han begrunner behovet for de drastiske tiltakene slik:

VIL ØKE PRISEN: Jørgen Foss. Foto: Krister Sørbø VG

– Verdens helseorganisasjon (WHO) har sagt at vår tids største helseutfordring er overvekt og fedme. Skal vi gjøre noe med denne situasjonen, må vi gjennomføre tiltak som sikkert virker både urettferdig og gir følelse av å miste goder. WHO er klare på at prismekanismen er det viktigste verktøyet i denne kampen. Da smerter det å se en bransje som snur mekanismen på hodet og legger opp til dødelige doser sukkersjokk for kundene sine.

Formynderi

Wold og Hoksrud har svært liten sans for forslagene fra den tidligere fedmegeneralen.

– Det der er formynderi som jeg ikke er glad i. Det er sånne forslag som dette som er årsaken til at jeg er med i Frp – et parti som er tuftet på motstand mot statlig inngrep. Jeg er veldig for at vi ser på andre tiltak, som informasjon, kampanjer og å legge til rette for at folk kan gjøre sunne valg. Men folk må bestemme selv hva de vil putte i munnen, sier Hoksrud.

– Det er de samme folkene om og om igjen som krever forbud. Nå er det smågodtet de skal ta fra folk. Jeg synes folk må få kose seg med det de vil. Når noen kommer med pekefingeren, så tror jeg det slår tilbake på dem. Folk blir forbannet og kjøper godteri på trass, tror jeg, sier Wold, og legger til:

– Hvor skal dette ende? Skal vi ha bilder av tjukkaser på melkesjokoladen? Nei, la folk få ha påskekosen i fred!

Kjenner ikke på kroppspress

Foss sier han har mange forslag på hjertet.

– Vi tjukkaser burde heller stått sammen enn å angripe hverandre. Dette handler om både gulrot og pisk. Disse to gutta fra Frp burde være de første til å få fjernet moms på frukt og grønt, bidra til en bedre folkehelse. Jeg setter med gjerne ned med Hoksrud og Wold for å finne gode løsninger.

Frp-politikerne peker på at samfunnsendringene de siste årene har vært et vel så viktig bidrag til å løse fedmeproblemene.

– Det er blitt et jag og kroppspress for ungdom i dag. Man skal prestere på alt. Også sunnhetsidealet. Det er ikke kult å være den eneste overvektige i gjengen.

– Kjenner dere på noe kroppspress?

– Nei, jeg er for gammel til det. Men det er klart at alle har et ønske om å gå ned noen kilo. Alt er jo lettere om du ikke er overvektig. Sånne ting som å kjøpe klær er vanskeligere når du ikke er A4, sier Bård.

– Nei, jeg kjenner heller ikke på noe kroppspress. Men jeg vet jo at for helsen er det smart å gå ned noen kilo. Men det handler om vilje og evne til å ta tak i det. Jeg har jo prøvd i perioder, også har det sklidd ut igjen, sier Morten.

Vekten vekker oppsikt

Bård sier han har blitt vant til at folk omtaler vekten hans, særlig barn.

– Jeg biter meg ikke så veldig merke i det. Noe er sårende, men det er jo litt opptil en selv hvordan man tar det. Jeg har opplevd unger som peker og sier «Mamma, se han der tjukke der da!». Unger får du virkelig sannheten av! sier han.

Men Bård og Morten er ikke de eneste i Helsekomiteen som har hatt noen kilo ekstra:

I juni i fjor fortalte VG om Høyres helsepolitiker Sveinung Stensland, som bestemte seg for å endre livsstilen og raste ned 22 kg.

Les saken: Høyres helsepolitiker gikk ned 22 kilo - på tre måneder!

SJOKKSLANKER: Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H). Foto: Terje Bringedal VG

Stensland skapte fedmekrig da han uttalte til VG at folk bare måtte «skjerpe seg» for å gå ned i vekt.

Høyres super-slanker

Før veide Stensland over 120 kg. I dag veier han «noen og nitti» og har sluttet å veie seg jevnlig.

– Jeg velger selv om jeg vil forsyne meg av godteriskålen. Ingen tvinger noen til å handle godteri. Mange synes det hører med til påskehøytiden. Det må da bare være hyggelig at de nå får kjøpe påskegodtet rimeligere.

– Hva synes du om dem som vil regulere prisen på smågodtet?

– De får heller regulere sitt eget sukkersug enn å klage på andres, sier Stensland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder