Lislebyveien i Fredrikstad ble landskjent fordi så mange unge Syria-farere hadde adresse her. I august samles moderate unge muslimer i nabobyen Sarpsborg for å bygge motkrefter mot ekstremisme. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Muslimsk menighet samler ungdom mot ekstremisme i Sarpsborg

Om lag 500 muslimske ungdommer fra hele Europa samles i Sarpsborg i august til en sommerleir mot ekstremisme.

 • gunnhild.hokholt.bjerve@ntb.no
Publisert:
Artikkelen er over fem år gammel

Det er ikke tilfeldig at Østfold er valgt som vertsfylke for leiren, som arrangeres av det muslimske trossamfunnet Minhaj-ul-Qurans norske ungdomsorganisasjon, forteller leder Awais Ejaz Ahmed. Fra en og samme gate i Fredrikstad reiste en periode en rekke unge menn til Syria for å krige.

– Vi vil sende et signal om at muslimene selv jobber aktivt for å forebygge ekstremisme blant muslimer, sier Ahmed til NTB.

Tilsvarende leire har vært organisert i England tidligere, men dette er den første store europeiske ungdomsleiren bevegelsen har. Deltakerne er i hovedsak mellom 16 og 35 år, og mange er ledere i lokale organisasjoner. Om lag 200 kommer fra Norge. Store grupper kommer også fra Danmark og Sverige, i tillegg til deltakere fra åtte andre land. På leiren den første helgen i august kan de delta på workshops om samfunnsaktuelle temaer og i spirituelle samlinger, forteller Ahmed.

– Vi ønsker å utruste deltakere med verktøy i kampen mot ekstremisme og radikalisering, sier han.

Tro, fred og integrering

Trekkplaster er den internasjonale bevegelsens grunnlegger, den canadisk-pakistanske teologen og politikeren Muhammad Tahir-ul-Qadri. Han ble internasjonalt kjent da han presenterte en «Fatwa mot selvmordsbombing og terrorisme»

– Han jobber konstant med å bygge holdninger blant ungdom. Budskapet handler om fred, kjærlighet, å øke sin kunnskap, ha sterk tilknytning til egen tro og integrere seg i samfunnet man lever i, sier Ahmed.

Han sier bevegelsen ser på seg selv som moderate muslimer, som vil ivareta de grunnleggende prinsippene i islam, men samtidig tilpasse seg.

– Innsats innenfra

Åpningsdagen er flere stortingspolitikere invitert, blant dem Abid Raja (V).

– Skal vi lykkes i kampen mot ekstremisme er det ekstremt viktig at innsatsen også kommer innenfra. Det at muslimsk ungdom i moskeer og andre arenaer aktivt tilrettelegger for en slik konferanse, er noe jeg applauderer, sier Raja til NTB.

Også Pakistans ambassadør til Norge, Riffat Masood, fylkesordførere i Akershus og Østfold, flere forskere på ekstremisme og terrorisme og representanter fra PST skal være til stede på åpningsdagen.

Publisert:

Flere artikler

 1. Muslimsk menighet samler ungdom fra hele Europa mot ekstremisme

 2. Europeiske muslimer samles på sommerleir mot ekstremisme

 3. Sylvi Listhaug på muslimsk fredskonferanse: – Bra at man tar tydelig avstand fra terror

 4. Muslimer gjør en viktig jobb mot ekstremisme

 5. Samhold mot terror

Fra andre aviser

 1. Muslimsk menighet samler ungdom mot ekstremisme

  Bergens Tidende
 2. Listhaug på ungdomskonferanse mot ekstremisme: – Vi er fullstendig klar over at det finnes ulver i fåreklær

  Aftenposten
 3. Tok oppgjør med muslimsk leder på ungdomsleir

  Bergens Tidende
 4. Dialog mot ekstremisme og radikalisering

  Aftenposten
 5. – Man skal kunne snakke sammen om ting. Det er jo derfor vi er her.

  Aftenposten
 6. Hovedtaleren på leir mot ekstremisme var ulv i fåreklær | Yasir Fawzi

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no