PUKKELLAKS: Hannfiskene har en pukkellignende forhøyning på fremre del av ryggen når de er kjønnsmodne. Foto: Eva B. Thorstad/NINA

Rekordregistering av «høyrisiko-fisk» i Norge

Norsk institutt for naturforskning har de siste ukene fått inn minst 300 meldinger om den fremmede pukkellaksen i norske farvann.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg så tidlig at det var en pukkellaks, sier Kim Andre Storehaug Herstad til VG.

Den ivrige hobbyfiskeren er en av mange fiskere som i løpet av de siste ukene har fanget den uvelkomne fisken. Herstad fisket i Osfossen i Sogn og Fjordane tidligere i juli da han fikk en pukkellaks på kroken.

Han er ifølge ham selv over gjennomsnittet opptatt av fisk og brukte ikke lang tid på å skjønne at det var en pukkellaks.

– Disse er mindre enn atlanterhavslaks. I begynnelsen tenkte jeg at det kunne være smålaks, men da jeg dro den opp, så jeg med en gang at det var en pukkellaks, sier Herstad.

Les også: Slår alarm om funn av tilsetningsstoff i oppdrettslaks

IVRING FISKER: Kim Andre Storehaug Herstad er en ivrig fisker. Så langt i år har han fanget to pukkellaks. Denne er en vanlig laks. Foto: privat

Rekordmange

Pukkellaksen er en stillehavsfisk, og befinner seg på Artsdatabankens svarteliste over fremmede arter i kategorien «høy risiko». Risikoen er forbundet med at den kan fortrenge arter som befinner seg i norske farvann fra før.

Så langt har Norsk institutt for naturforskning (NINA) fått inn minst 300 meldinger om funn av pukkellaks. Mange av dem er klare til å gyte i år.

– I år har vi fått inn langt flere meldinger om pukkellaks enn vanlig. Det tikker inn meldinger hele tiden, og vi har ikke den fulle oversikten ennå, sier lakseforsker Eva Thorstad i NINA til VG.

Thorstad forteller at det siden begynnelsen av juli har kommet inn meldinger om pukkellaksfangst i både elver og i havet – fra sør i landet til Nord-Norge.

– Vi har hatt registreringer helt til Glomma, så nå er den praktisk talt over hele kysten. Den mengden vi har sett nå er uvanlig stor. Det er flest fra Finnmark til Rogaland. Vi har fått så mange e-poster at vi foreløpig ikke har rukket å lese alle, sier hun.

Det er foreløpig ikke klart for forskerne hvorfor det befinner seg så mye mer pukkellaks i norske farvann i år.

Les også: Lus tømte Lofoten for laks

Fare for at den etablerer seg

Laksetypen som har invadert Norge stammer mest sannsynlig fra russisk farvann rundt Kolahalvøya. Den har fått navnet sitt som følge av at hannene i gytetiden får en pukkellignende fasong. Andre kjennetegn ved pukkellaksen er at den har svarte prikker og flekker på halefinnen.

– Vi har fått inn meldinger om kjønnsmodne pukkellaks. Det er en fare for at den vil etablere seg i norske elver. Som med alle fremmede arter, er det vanskelig å forutsi effekten. Men man får ofte negative overraskelser når det skjer, sier Thorstad.

Hun presiserer at de ikke venter at pukkellaksen vil konkurrere om mat med atlanterhavslaks i stor grad.

Hobbyfiskeren Kim Andre Storehaug Herstad legger også til at det er utfordringer knyttet til pukkellaks i norske farvann, blant annet som følge av potensielle sykdommer og at de opptar gyteplasser.

FLEKKETE: Pukkellaksen har karakteristiske svarte flekker på halefinnen. Foto: Kim Andre S. Herstad.

– Det er litt bekymringsfullt, mener han.

Bli oppdatert: Her er landets oppdrettsanlegg

Kan spises

Thorstad forteller at pukkellaks tidlig i sesongen smaker godt grillet og stekt. Men de gjør seg dårlig i fryseren. De fleste som er fanget i Norge skal være på rundt 1-2 kilo.

– Begynner de å få pukkelfasong, kan imidlertid kvaliteten ha blitt redusert, sier hun.

Fikk du med deg? VG avslørte lusegift-bruk

Thorstad takker alle som har meldt inn til dem og oppfordrer folk til å ta kontakt også i fremtiden.

– Sjekk gjerne kjønn og meld fra til oss, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder