SLAGSIDE: Skipet tar inn vann og er derfor slept til grunt vann rett nord for Vassøy ved Søgne. Foto: Scanpix

«Fjord Champion» på grunt vann til i morgen

(VG Nett) Brannherjede «Fjord Champion» ligger nå på grunt vann nord for Vassøy i Hundsøyfjorden.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

SISTE! Kystverkets beredskapsavdeling startet sent søndag kveld undersøkelser om bord i «Fjord Champion» for å klarlegge om fartøyet kan slepes til Kristiansand. Kystverket regner ikke med at det kan skje før tidligst tirsdag morgen.
- Nå ligger skipet på grunt vann nord for Vassøy i Hundsøyfjorden. Der skal det ligge over natta før vi går over skipet for å se hvor stabilt det har blitt, sier informasjonssjef i Kystverket Ole Arvesen.

Ved 13-tiden søndag ble skipet på nytt tatt under slep etter å ha ligget med kraftig slagside utenfor Flekkerøya ved Kristiansand.

«Fjord Champion» tok inn 150 tonn vann i timen, men nå er situasjonen bedre.

- Ja, nå har vi fått i gang så mange vannpumper at det går mer vann ut enn inn, sier Arvesen som mener situasjonen er under mer kontroll enn den har vært.

- Ja, jeg vil si at vi er så tett på situasjonen nå at vi er mer bekvemme enn tidligere. Men vi har fortsatt full beredskap i forhold til at det kan skje en naturkatastrofe, sier han.

Hauge kritisk
Og miljøvernerne er fortsatt bekymret. Bellona-leder Frederic Hauge har fulgt situasjonen på kloss hold siden lørdag.

-De kan ikke ta sjansen på at skipet synker på dypt vann, sier Hauge til NTB.

- Flaks

Så langt har ikke en dråpe av de 800 tonnene med drivstoff lekket ut i havet utenfor Sørlandet og det er Hauge fornøyd med.

-Det skyldes flaks og dyktig redningsarbeid, mener Hauge, som likevel er svært kritisk til at ulykken i det hele tatt skjedde. Han mener beredskapen er altfor dårlig og at altfor få slepebåter er lett tilgjengelig.

- Det at man ikke hadde slepebåter klare før etter at skipet hadde drevet rundt i havet i femten timer utenfor Norges femte største by, er en skandale, sa Hauge til Dagsrevyen i kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder