Skjøt faren i hodet

Sønnen til politiet: Orket ikke se faren lide

PORSGRUNN (VG) Her sitter den drapssiktede 37-åringen i bilen foran huset der han noen timer tidligere skal ha drept sin egen 80 år gamle far. Minutter etter at bildet er tatt, melder han seg for politiet.

  • Tom Bakkeli
  • Geir Fragell
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

37-åringen har i politiavhør erkjent at det var han som skjøt sin sengeliggende far, og samtidig antydet et barmhjertighetsmotiv.

Det skal være den drastiske forandringen i farens liv som danner bakgrunnen for drapet: Fra å være en glødende, sprek eldre mann med høy livskvalitet ble faren på relativt kort tid en tungt handikappet pleiepasient. Dette skal sønnen ikke ha klart å være vitne til lenger.

I flere lange politiavhør skal 37-åringen ha forklart seg i detalj om drapshandlingen. Sønnens forklaring skal etter det VG kjenner til, peke i retning av at han ikke lenger orket å se sin gamle far lide, og at han nærmest av barmhjertighetsgrunner drepte den gamle mannen.

- Det finnes ikke holdepunkter for å kalle dette et barmhjertighetsdrap. Da må to parter ha inngått en avtale, og det har vi ingen opplysninger om i denne saken, sier politiadvokat Jon H. Borgen.

Siktet for forsettlig drap

37-åringen har forklart seg om en rekke «personlige forhold» som Borgen, ikke av etterforskningshensyn, men av hensyn til taushetsplikten, ikke vil si noe om.

Heller ikke siktedes forsvarer ville i går kveld gi noen detaljer til VG.

- Jeg har bistått min klient i avhør i kveld, men kan ikke gå inn på hva han forklarer om motivet, opplyste forsvareren, advokat Bjørn Nærum, i går kveld.

Politiadvokat Borgen sa til VG i går morges at 37-åringen var siktet for forsettlig drap. Utpå dagen ble siktelsen utvidet til overlagt drap.

- Det er på bakgrunn av siktedes egen forklaring at vi har siktet ham for overlagt drap, sier Borgen.

Siktelsen betyr at politiet mener det er overveiende sannsynlig at 37-åringen planla å drepe sin far.

- Vi har funnet det vi mener er drapsvåpenet, en kaliber .22 salongrifle. Våpenet ble funnet på avdødes bopel, sier Borgen.

- Lå i sengen

Drapsvåpenet tilhører den nå siktede sønnen, som i løpet av dagen vil bli fremstilt for varetektsfengsling.

Drapsetterforskerne har dannet seg et foreløpig bilde av hendelsesforløpet: Ved midnattstider natt til i går skjer drapet. Etter det VG erfarer, ble 80-åringen skutt i hodet liggende i sin egen seng i stuen. Trolig er det kun avfyrt ett målrettet skudd. Klokken 01.54 natt til i går ringer en mannsperson politiets nødnummer og forteller at han har drept 80-åringen. Politiet sporer samtalen til en telefonkiosk i Larvik sentrum, men innringeren er forsvunnet når væpnede tjenestemenn tar seg dit.

Samtidig tar politiet seg inn i 80-åringens bolig og finner ham død. Noen timer senere er kriminalteknikere i ferd med å sikre spor inne på åstedet, med væpnet vakt utenfor. På bakgrunn av etterforskningsopplysninger blir 80-åringens sønn etterlyst internt i politiet.

Kommer til åstedet

Klokken 08.20 kommer en liten rød bil med den etterlyste 37-åringen bak rattet kjørende og parkerer utenfor det avsperrede åstedet.

Samtidig jakter politistyrker i flere politidistrikter på den samme 37-åringen, uten å vite hvordan han ser ut, eller hvor han befinner seg.

En politimann ved åstedet stirrer på mannen i den røde bilen. Det ser ut som om mannen er på vei ut, men så gir han plutselig gass og kjører av gårde i høy fart og forsvinner.

Meldte seg

Minutter senere parkerer 37-åringen foran politistasjonen i Porsgrunn, går inn, melder seg og blir formelt pågrepet for drap.

Ifølge politiet hadde sønnen før helgen reist fra sin bopel i Oslo for å ta seg av sin pleietrengende far i Porsgrunn. Men politiet vet ikke sikkert om han hadde med seg våpenet, eller om det var oppbevart hos faren.

Det var etter en bilulykke for få år siden at den nå avdøde 80-åringens helse ble kraftig svekket. Inntil da hadde han vært en sterk og karismatisk leder av sin egen helseinstitusjon, med sunt kosthold og mye mosjon som oppskriften til et godt liv.

Denne mannen hadde nå endt opp som pleiepasient, avhengig av hjelp til alt. Han tilbrakte tiden i sin elektrisk styrte spesialseng, i rullestol, og med hjelpemidler for å takle de minste ting i hverdagen. Det er kontrasten mellom farens tidligere liv og hans nåværende hjelpeløse situasjon som skal ha blitt for tung å bære for den 37 år gamle sønnen.

80-åringen hadde trygghetsalarm og besøk fra hjemmehjelp og hjemmesykepleie flere ganger i døgnet. Da to pleiere ankom boligen tidlig i går morges, ble de møtt av væpnet politi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder