Flere skoleelever på tur reddet opp av sjøen - ingen skadet

FREDRIKSTAD/OSLO (VG) Rundt 16 personer havnet i vannet på skoletur. Det er nå kontroll på alle som havnet i vannet, melder politiet.

 • Synne Eggum Myrvang
 • Yasmin Sfrintzeris
 • Hanne Hattrem
 • Øystein David Johansen
 • Vilde Elgaaen
 • Tore Kristiansen (foto)

Nødetatene rykket ut til Lyngholmen i Fredrikstad etter meldinger om personer i vannet som følge av kano- eller båtvelt, meldte politiet klokken 10.47.

En snau time senere, etter en massiv redningsoperasjon, opplyser politiet på Twitter at ingen er skadet, men at noen er litt kalde.

Det var innledningsvis snakk om at 16 personer var i vannet, sa Hovedredningssentralen til VG. Alle nødetater rykket ut til stedet, i tillegg til redningsskøyta.

Det var elever og lærere fra to ulike skoler som var involvert i to ulike ulykker. Flere ble plukket opp av både helikopter og av båter i området.

To ulike skoler

Den ene hendelsen fant sted i Vispen. Det var elever fra Borge skole.

– Alle elever ble berget opp av vannet uten fysiske skader. Elevene er tilbake på skolen og følges opp der. Skolen kontakter foresatte fortløpende, skriver han i pressemeldingen.

Den andre kanovelten skjedde utenfor Slevik, med elever fra Glemmen videregående skole.

– Flere kanoer med elever fra Glemmen VGS veltet onsdag formiddag utenfor Slevik. Politiet opplyser at alle elevene er hentet opp av vannet, og fraktet til land ved Foten. Derfra ble de fraktet videre til Helsehuset i Fredrikstad. Her har legevakten og representanter fra kommunens kriseteam rigget seg for å ta dem imot, ifølge Fredheim.

Kommunikasjonssjef Eivind Fjellstad i Fredrikstad kommune sier at 22 elever og to voksne er fraktet til legevakten.

– De går i første klasse på videregående. De blir ivaretatt der og foreldrene er varslet. Det er opprettet et pårørendesenter der foreldrene kan møte barna sine, sier han til VG.

Øyenvitner på stedet fortalte til VG at det var minst tre helikopter i luften, ett av dem et SeaKing -helikopter. Både politibåt, brannbåt og redningsskøyten bisto i vannet. Det ble lett over et stort område ned mot Strømtangen fyr og oppover mot Engelsviken og Larkollen.

Det blåser kraftig i området onsdag formiddag.

Hovedredningssentralen koordinerte redningsaksjonen.

– Det er anslagsvis 16 personer i sjøen, opplyste Eric Willassen i HRS Sør til VG tidlig under aksjonen. Da var redningshelikopteret få minutter unna.

Det var snakk om en eller flere videregående-klasser på tur, totalt 24 personer som var i kanoer og kajakker.

– Vi vet nå at 24 personer var i reisefølget. Vi driver nå med å plukke opp flere personer. Flere er plukket opp, av både båter og helikopter, opplyste Willassen ved 11.39-tiden, snaue ti minutter før alle var gjort rede for.

– Det blåser i området, og det kan ha vært årsaken til kantringen, sier han.

M/S Ny-Vigra, som leies av Inspiria Science Center fra Blå Kors, var med i redningsaksjonen. Det bekrefter driftsleder Linda Arnesen.

– Vi har en erfaren skipper som meldte om veldig dårlig vær, og et kraftig væromslag med 22 m/s og 70 km/t i kastene. Vi fikk et oppkall fra redningsselskapet siden vi lå i området.

På båten var det elever fra Ås videregående som hadde opplæring i bløtbunnstråling.

– Elevene fikk beskjed om å holde utkikk, og de fant to stykker som innrapporterte posisjon. Skipper vurderte det slik at det ikke var forsvarlig å sette ut gummibåt og fikk raskt kalt opp hurtigbåt som kunne hente to elever opp. Vi fikk veldig god hjelp av elevene som var med på båten, forteller hun.

Arnesen beskriver samarbeidet som veldig bra, og redningsaksjonen som svært vellykket.

Rektor Pål André Ramberg ved Glemmen videregående skole sier til VG at det var tre grupper som var ute på havet i forbindelse med friluftsdager ved skolen.

– For en av gruppene kom det rask vind som endret været.

– Hvorfor drar dere ut i så dårlig vær?

Det var ikke dårlig vær i utgangspunktet, og vi har klare prosedyrer i forkant. Det ble vurdert at det var forsvarlig.

Luftambulansen på stedet. Foto: VG-tipser

– Voldsomme kast

Thomas Mathiesen har hytte på Vikane ved Hankø:

– Jeg ser at redningshelikopteret har tatt opp noen personer og satt disse i land. Det har returnert til uhellsstedet. I tillegg er det et helikopter fra forsvaret, ser det ut for meg. Det er flere politibåter og mange sivile båter i sjøen, sier Mathisen til VG underveis i aksjonen.

Driftsansvarlig på Hankø Marina, Atle M. Staff, befinner seg anslagsvis fem kilometer fra Lyngholmen. Han melder om voldsom vind.

– Det blåste veldig opp ved titiden. Kastene kommer fra nord. Det går fortsatt hvitt i sundet. Ifølge værmeldingen er det meldt 15–19 sekundmeter i området. Det er kjent for å være et værhardt område ved Strømtangen fyr, sier han.

Mer om

 1. Fredrikstad

Flere artikler

 1. Dramatisk redningsaksjon i Fredrikstad – Adele (16) havnet under kanoen

 2. Elever reddet fra havet med helikopter

 3. Pluss content

  Den siste kjøreturen

 4. Kommuneoverlege i Indre Østfold: – Nå er det ganske dramatisk

 5. Sarpsborg går til anmeldelse etter coronasmitte

Fra andre aviser

 1. Flere kanoer har kantret ved Fredrikstad

  Aftenposten
 2. Flere kanoer har kantret ved Fredrikstad

  Fædrelandsvennen
 3. Søker med full styrke etter savnet mann i Askvoll

  Bergens Tidende
 4. – Mannen er funnet i relativt god behold

  Fædrelandsvennen
 5. De skulle bare trekke en teine ...

  Bergens Tidende
 6. De skulle bare trekke ei teine...

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no