• − Må vurdere om vanlig eksamen blir rettferdig

  Allerede i november ba Elevorganisasjonen om at eksamen for avgangselever på videregående skole burde avlyses. Nå åpner kunnskapsministeren for muligheten – men ber elevene om å jobbe som om det blir eksamen.

  Publisert 08. januar, kl. 16:33

 • I fjor vår ble alle eksamener for tiendeklassinger og videregåendeelever avlyst, etter uker med coronastengte skoler. Også dette skoleåret har mange elever sittet mye hjemme, og vårsemesteret starter med rødt nivå på skolene.

 • VG har vært i kontakt med flere elever som er bekymret for at de nasjonale eksamenene i vår ikke blir rettferdige nok. De får støtte fra Kristin Schultz, leder i Elevorganisasjonen (EO).

  – Å gjennomføre eksamen i vår vil være ekstremt urettferdig. Det eneste rette er å avlyse, sier Schultz.

 • Schultz mener at problemet med å gjennomføre eksamen ikke handler om smittevern, men at tilbudet for elevene ikke har vært likt nok. Eksamen for ungdomsskole- og videregåendeelever blir gitt sentralt, og er like over hele landet.

 • Nå sier kunnskapsminister Guri Melby (V) at hun lytter til elevenes bekymringer.

  – Det er viktig at du jobber som om det blir eksamen, for det er utgangspunktet. Men vi hører på innspill fra elevene, og tar det med oss når vi gjør den endelige vurderingen.

 • Det er ikke sikkert når elevene får en endelig avklaring.

  – Jeg kan ikke si når en endelig vurdering gjøres, men vi vil samarbeide med kommunene og fylkeskommunene og snakke med organisasjoner som Utdanningsforbundet og Elevorganisasjonen, som gir forslag og innspill. Det lover vi å lytte til.

 • – Mange syns det er urettferdig at det skal avholdes vanlige, nasjonale eksamener fordi undervisningen har variert ut fra smittesituasjonen i kommunene. Blir dette tatt hensyn til?

  – Ja, det er blant tingene vi tar med oss i vurderingen. Jeg håper vi skal finne en praktisk måte å gjennomføre eksamen på, men dette er hovedsaken vi vurderer framover – om tilbudet har vært likt nok for at eksamen skal bli rettferdig.

 • Schultz og EO er glad for at Melby nå sier at de vil ta hensyn til om tilbudet har vært likt nok når de vurderer om eksamen skal gjennomføres. Hun håper det kommer en avgjørelse tidlig.

Artikkelen er over ett år gammel

Mer om

Skole og utdanning

Eksamen

Flere artikler

 1. – Må vurdere om vanlig eksamen blir rettferdig

 2. Rektorene støtter elevene - vil avlyse årets eksamen

 3. Avgangselever er urolige og sure før muntlig eksamen

 4. Regjeringen avlyser eksamen

 5. Vil avlyse skriftlig eksamen for 10. klasse og videregående skoler