PÅ ÅSTEDET: Politiet jobber nå med å ettergå mannens forklaring med de tekniske funnene som er gjort på åstedet der den 42 år gamle kvinnen ble funnet skutt og drept. Foto: Eivind Marcelino , VG

Skjøt kona med rifle: Vådeskudd-siktet: Tok konas brudd med fatning

Skutt i brystet med egen rifle

Barna i avhør forrige uke

Gran-mannen (51) som er siktet for uaktsomt drap etter å ha skutt kona med rifle, sier han og kona var enige om å dele omsorgen for barna.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Barna var i tilrettelagt avhør forrige uke, og politiet jobber fortsatt med å kartlegge hva som skjedde på åstedet etter at skuddet gikk av.

Ekteparet har tre mindreårige barn sammen. To av dem kom til åstedet etter at moren deres ble skutt av et angivelig vådeskudd lørdag kveld.

Da skal faren deres selv ha forklart dem at moren ville flytte.

LES OGSÅ: -Kona ville gå fra meg

Politiet har avhørt ambulansepersonalet som var på stedet for å ettergå hva som skjedde da de kom og fant trebarnsmoren skutt.

Ifølge VGs opplysninger har ektemannen forklart at det ikke var noe krangel mellom de to, og at han selv tok bruddet med fatning.

Ektemannen har forklart at de begge var enige om at hensynet til de tre barna måtte veie tyngst når de nå skulle gå fra hverandre.

Skutt i overkroppen

Det var lørdag 9. januar at AMK først fikk melding om at den 51 år gamle Gran-mannen hadde skutt sin egen kone med et vådeskudd.

Les også: Siktet ektemann knust etter rifledrap

Han har forklart politiet at han var uheldig og skjøt kona da han kom fra kjøkkenet. Skuddet gikk inn i overkroppen på kona.

SKUTT: Det var ektemannen som selv ringte lørdag kveld og ga beskjed om at kona var skutt med et vådeskudd. Politiet har startet full drapsetterforskning. Foto: Jon Olav Nesvold , NTB scanpix

Etter forklaringen ektemannen selv ga til politiet senere, ble han mandag 11. januar fremstilt for fengsling i Gjøvik tingrett. Han ble fengslet i fire uker, men løslatt av Eidsivating lagmannsrett. Politiet har anket til Høyesterett og bedt om oppsettende virkning. Det betyr at ektemannen sitter fengslet frem til landets øverste domstol har tatt en avgjørelse.

Krevende drapsetterforskning

Politiet er i full gang med det som blir omtalt som en krevende drapsetterforskning, der de tekniske sporene står sentralt.

VG har omtalt hvordan ektemannen i politiavhør forklarte at kona fredag 9. januar hadde sagt at hun ville ut av forholdet, og at hun allerede søndagen ønsket å gå på en visning.

Visningen fikk hun aldri gått på, for lørdag kveld 9. januar ble hun skutt i brystet mens hun satt i stua. Hun ble skutt med en jaktrifle som var registrert på henne. Ektemannen skal ha forklart at han skulle pusse riflen, men at det sto en kule i magasinet.

Ifølge VGs opplysninger la Gjøvik tingrett i fengslingskjennelsen vekt på at det er påfallende at kona blir skutt dagen etter at hun informerer sin ektemann gjennom 20 år at hun vil skilles.

I kjennelsen fra Borgarting kommer det frem at retten ikke mener det er bevisforspillelsesfare opp mot siktelsen for uaktsomt drap.

– Ikke noe krangel

VG har snakket med nære venner av kona som forteller at det aldri har vært snakk om noen vold eller store uoverensstemmelser hos ekteparet. Ektemannen blir beskrevet som en tilbaketrukken og rolig person. Til sommeren ville paret ha vært gift i 20 år.

En som kjenner ektemannen sier til VG at han aldri ville trodd at han på noen måte ville handle aggressivt mot kona.

Forsvarer Arne Krokeide sier til VG at han ikke vil kommentere noe utover det mannen hele tiden har forklart:

– Han erkjenner straffskyld for uaktsomt drap, utover det er det ikke grunnlag for noen utvidelse av siktelsen, sier Krokeide til VG.

ERKJENNER: Advokat Arne Krokeide sier ektemannen erkjenner å ha drept kona ved et uhell. Bildet er fra fengslingen i Gjøvik tingrett. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

Politiadvokat Trine Hanssen sier politiet nå jobber med å gå gjennom beslagene som er gjort i saken. I tillegg jobbes det med en teknisk gjennomgang av hva den siktede ektemannen har forklart i avhør.

– Vi må undersøke om det han sier stemmer med hva som har kommet frem gjennom de tekniske undersøkelsene på åstedet og undersøkelsene av våpenet som er brukt, sier Hanssen.

Senere vil politiet vurdere om de skal ha en rekonstruksjon av hva som skjedde da kona ble skutt.

Slike avhør på stedet er vanlig etter at siktede har gjennomgått den frie forklaringen.

– Rekonstruksjon er noe vi vil vurdere. Vi har ikke fått alle svarene fra undersøkelsene ennå. Dette kommer til å ta noe tid, sier Trine Hanssen til VG.

– Kan det nå bli aktuelt å utvide siktelsen?

– Det er for tidlig å si. Vi håper etterforskningen kan avdekke om det vil vøre grunnlag for en utvidelse, sier Hanssen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder