ALENE PÅ JOBB: 17-åringen var alene på jobb i kiosken da de to ranerne slo til. En av dem ble igjen da ranet var over og voldtok jenta på kioskens bakrom. Foto: Terje Bringedal VG

Gutt (16) dømt til syv års fengsel for voldtekt av jente (17) under kioskran

I dag fikk 16-åringen dommen i Oslo tingrett.

Artikkelen er over tre år gammel

Under hovedforhandlingen forklarte 16-åringen at han gikk ned på knærne og ba om unnskyldning etter å ha voldtatt jenta (17) i Narvesen-kiosken. Først da forsto han at det var galt.

I dag ble han dømt til syv års fengsel for voldtekten under kioskranet og en annen voldtekt som skjedde tre dager senere på et hotell i Oslo.

– Handlingen er så alvorlig at det ikke finnes noe alternativ til fengsel i denne saken, selv om du er så ung som du er, sa tingrettsdommer Hans-Christian Ingebrigtsen mens han så direkte på 16-åringen.

Den medtiltalte 17-åringen ble dømt til fem års fengsel. I tillegg til ranet, er han også dømt for voldtekten tre dager senere. De to tiltalte ble kjent skyldig i samtlige tiltalepunkter, som også inkluderer et ransforsøk. For begge ble to og et halvt år av straffen gjort betinget med en prøvetid på fem år.

Dommer Ingebrigtsen tok seg tid til å forklare de unge guttene at prøvetiden er ment å virke preventivt og at de må sone hele straffen dersom de begår ny kriminalitet i løpet av disse fem årene.

Anker dommen

Begge guttene nektet straffskyld for tiltalepunktet som omhandlet voldtekt av en 15 år gammel jente på et hotell i Oslo. De hevder det var frivillig. Siden de også ble dømt for dette forholdet slo begge guttenes forsvarere umiddelbart fast at dommen vil bli anket til lagmannsretten.

– Rimelig tvil skal komme tiltalte til gode, og jeg noterte meg at en av meddommerne var enige med oss om at det er såpass mye tvil rundt det forholdet at de ikke skal dømmes for det, sier 16-åringens forsvarer Marijana Lozic til VG.

ANKER: 16-åringens forsvarer Marijana Lozic er skuffet over dommen. Foto: Frode Hansen VG

Det var den kvinnelige meddommeren som tok dissens, mens rettens formann og den andre meddommeren utgjorde flertallet.

Narvesen-kiosken i Bogstadveien ble ranet før jul i fjor. Den domfelte 17-åringen stakk fra stedet etter å ha fått med seg kassabeholdningen på noen tusen kroner og var ikke til stede da 16-åringen gjennomførte voldtekten av jenta som var alene på jobb.

Håkon Skogstad, som var 17-åringens forsvarer, prosederte på at klienten skulle idømmes ungdomsstraff for ran og ransforsøk, og frifinnes for hotell-voldtekten.

– Vi er skuffet over utfallet, men konstaterer at det er dissens, sier Skogstad til VG.

Droppet ut av skolen

16-åringen er født i Burundi og flyttet med moren til Norge i 2003 for å gjenforenes med faren. De siste årene har han stort sett bodd hos venner. Han har bare karakterer fra to fag på ungdomsskolen og fungerer ikke på videregående skole. Barnevernet mener de ikke har noen institusjon som kan ivareta 16-åringen. Han har vært varetektsfengslet ved det nye ungdomsfengselet på Eidsvoll og vil også sone straffen der.

17-åringen er født i Afghanistan og har bodd fem år i Pakistan før han kom til Norge for å gjenforenes med faren i 2006. Han bodde hjemme frem til han ble pågrepet, men er nå plassert på barnevernsinstitusjon. Begge er dømt for straffbare forhold tidligere.

Aktor Jens Olav Sæther vant frem på alle punkter i tingretten, også når det gjaldt straffen.

– Det er som retten sier, det er vanskelig å utmåle straff når det gjelder så unge mennesker. Det er kryssende hensyn. På en side er de veldig unge, men så er det veldig alvorlig det de har gjort, påpeker Sæther.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder