Firebarnsmoren Gudrun døde under hastekeisersnitt: Overlege: – Helsevesenet bør si «unnskyld» oftere

Norske sykehus bør bli mer opptatt av å lære av sine feil, mener overlege.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Røise har i dagens VG skrevet en kronikk i forbindelse med reportasjen om Gudrun Sigurdardottir (34) som døde da hun var gravid i syvende måned. Gudrun hadde blødninger, smerter og følte seg svært sliten i dette svangerskapet, som var hennes fjerde. Gjentatte ganger oppsøkte hun Akershus Universitetssykehus (Ahus), men følte at hun ikke fikk hjelp med sine problemer.

ETTERLYSER UNNSKYLDNING: Olav Røise er professor i pasientsikkerhet ved Universitetet i Stavanger og overlege ved Oslo Universitetssykehus. Foto: Oslo Universitetssykehus ,

Røise understreker at det er usikkert om Gudruns dødsfall kunne vært forhindret ved tettere oppfølging under svangerskapet, men han utelukker det heller ikke.

– Det jeg er opptatt av er at norske sykehus virker lite opptatt av å lære av feil, sier professoren. Det samme poenget påpekes i en fersk NOU-rapport.

Da Rosa ble født, døde mamma Gudrun: Les hele historien (krever innlogging)

– Sykehusledere, med noen unntak, er lite opptatt av å gå inn i slike alvorlige hendelser i ettertid for å finne ut hva som har skjedd, forsøke å se om det kunne vært unngått og om det er noe å lære av det hele. Det er belastende for alle parter – ikke minst pasienten og de pårørende, men også for oss involverte i helsetjenesten som ønsker å lære av feilene, sier Røise.

Han mener norsk helsevesen har mye å lære av næringslivet.

– I motsetning til Arbeidstilsynet har Helsetilsynet lite verktøy mot institusjoner som ikke lærer av feilene sine. Arbeidstilsynet kan bruke bøter med enorme kostnader for arbeidsgivere. I NOU-rapporten foreslås bøtelegging som virkemiddel mot sykehus, slik at topplederne tvinges til å ta pasientsikkerhetsarbeidet på alvor. Jeg synes det er et nederlag å matte ty til denne type virkemidler for noe som egentlig burde være selvfølgelig, men dessverre synes det nødvendig. Derfor håper jeg Stortinget går inn for dette, sier Røise.

I NOUen er det også klare anbefalinger om at pårørende eller pasienten selv bør tas med i oppfølgingen av alvorlige hendelser. Det anbefales at de selv skal kunne varsle Helsetilsynet. I dag er det bare de som er ansatt i spesialisthelsetjenesten som har denne muligheten.

Olav Røise mener saken om Gudrun Sigurdardottir og hennes samboer Hagbardur Valsson er et eksempel på at helsetjenesten ikke er flinke nok til å følge opp og ta vare på pårørende etter slike tragiske hendelser.

– Dette bør vi be om unnskyldning for, sier han.

ALENEFAR: Hagbardur «Habbi» Valsson er nå alenepappa for Regina Ros (4), Robert Holm (13), Rosa Jona (2) og Rakel Maria (16). Foto: Hampus Lundgren Hampus Lundgren , VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder