KJENNER PÅ FRYKTEN: Kommunaldirektør Robert Rastad sier at situasjonen er forferdelig for barnehagen der mannen jobbet. Foto: Paul S. Amundsen VG

Innrømmer overgrep mot fem barn på to barnehager

BERGEN (VG) Mannen som har innrømmet overgrep mot fem ofre på to barnehager har jobbet med barn flere steder i landet siden han var 19.

  • Dennis Ravndal
  • Jarle Grivi Brenna
  • Frank Haugsbø

Artikkelen er over fire år gammel

Ifølge forsvarer Beate Hamre har mannen erkjent overgrep i to ulike barnehager i politiavhør.

– Han kom selv med navnene uoppfordret, og er innstilt på å samarbeide med politiet. Han er dypt preget og forstår alvoret i saken.

– Frykter du at saken vil vokse i omfang?

– Han har forklart at det er snakk om fem tilfeller, svarer forsvareren.

Etter det VG kjenner til, er alle de fem barna fra Bergen-området. Mannen har jobbet på tre ulike barnehager i området.

La kortene på bordet: Innrømmet overgrep mot fem barnehagebarn

Jobbet på flere barnehager og skole

Mannen, som er født og oppvokst på Østlandet, har jobbet på barneskoler og i barnehager hele sitt yrkesaktive liv.

Allerede i 2003 begynte han å jobbe deltid på en barneskole på Østlandet. Der jobbet han frem til 2008. I løpet av denne perioden har han innrømmet å ha begynt å laste ned overgrepsbilder av barn fra nettet, etter det VG får opplyst.

– Jeg vil ikke gå inn på om vi har vært i kontakt med andre arbeidsgivere eller politidistrikt. Saken startet for oss på fredag, nå jobber vi for fullt, sier politiadvokat Eli Valheim til VG.

TIDLIG: Politiet har nettopp startet etterforskningen, sier politiadvokat Eli Valheim. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Ingen henvendelser fra politiet

VG har vært i kontakt med politidistriktet der mannen jobbet på skole, som sier at de ikke har fått noen henvendelse fra kollegene i Hordaland.

Etter flere vikariater på barneskolen, hadde han et kort opphold på en annen arbeidsplass. Deretter jobbet den overgrepssiktede mannen på en barnehage i Oslo frem til 2010.

– Jeg er ukjent med saken, sier den øverste lederen for barnehagen til VG.

I 2011 flyttet han til Bergen, og begynte å jobbe på barnehagen der han nå er siktet for overgrep mot fem ofre. Men i mellomtiden jobbet han også for to andre barnehager i Bergensområdet.

Pågrepet i forrige uke: Slik ble overgrepene avslørt

Aktiv i idrettsmiljø

Mannen har også vært aktiv i barne- og ungdomsidrett i mange år. Politiet vil ikke kommentere om de har foretatt avhør eller andre etterforskningsskritt opp mot dette miljøet.

– Han var innom oss en veldig kort periode for noen år siden, men han laget så mye bølger og uro at vi ikke ville bruke ham. Men jeg vet at han er aktiv i dette miljøet, sier en leder for et idrettslag i Bergen-området.

Bergensavisen skriver at mannen har trent jenter ned i 10-års alderen, og at han skal ha hatt en høy stjerne i miljøet. Utenom treningstid hadde han også hyppig kontakt med jentene i sosiale medier som Instagram, Facebook og Snapchat.

Kjenner på frykten

Kommunaldirektør Robert Rastad besøkte selv den berørte barnehagen i Bergen tirsdag formiddag.

– I den grad det er mulig å ha en normal barnehagedag, så tror jeg de har klart å få det til. Jeg synes de ansatte var svært profesjonelle og hadde fokus på barna. Vi har hatt kriseteam i barnehagen som har vært tilgjengelig både for foreldre og ansatte i hele dag, forteller Rastad til VG.

– Frykter du at saken vil vokse i omfang?

– I denne situasjonen, kjenner vi på frykten alle sammen. Vi vet fortsatt ikke nok. Politiet har god informasjon om denne barnehagen, men det er klart at man tenker på om ting kan ha skjedd utenfor jobb, sier Robert Rastad.

Kriseteam i Bergen

Kommunen har også hentet inn erfarne pedagoger fra andre barnehager, slik at de ansatte i den aktuelle barnehagen kunne trekke seg litt tilbake dersom de hadde behov for det. Flere av de var selv på jobb da kollegaen ble pågrepet av sivilt politi fredag.

– Mitt inntrykk fra i går er at de reagerte med stor skuffelse og raseri. Det var også en fortvilelse, fordi de tenker på om det er noe de burde lagt merke til. De opplever hele følelsesspekteret, sier Rastad.

Barnehagebarna fikk tirsdag informasjon om saken tilpasset deres alder. Når foreldrene henter barna får de også med seg et skriv om hva slags opplysninger som er gitt i barnehagen. Samtidig tilbyr kommunen bistand til foreldre om hvordan de skalsnakke med barna om saken.

– På foreldremøtet i går kveld var politiet veldig opptatt av at man ikke skulle begynne å forhøre barna, fordi det kan være en stor feilkilde og ødelegge bevismateriale. Det er gitt en veiledning i hvordan foreldrene skal oppføre seg og hvem de skal kontakte dersom de er bekymret, forteller Rastad til VG.

Mer om

  1. Barnehageansatt siktet for voldtekt
  2. Krim
  3. Bergen

Flere artikler

  1. Venninne av voldtektssiktet: – Dette gjør så utrolig vondt

  2. Mann siktet for voldtekt av gutt (4) i barnehage

  3. Barnehageansatt siktet for voldtekt: Gutt (4) fortalte om overgrep

  4. Barnehageansatt har tilstått overgrep mot fem ofre

  5. Barnehageansatt i Bergen:
    Delte overgrepsbilder på nett

Fra andre aviser

  1. Forsvareren: - Han er sterkt preget og innser alvoret i saken

    Aftenposten
  2. Foreldre til gutt (4): Barnehagen skal være et trygt sted å sende sine barn

    Aftenposten
  3. Foreldre til gutt (4): Barnehagen skal være et trygt sted å sende sine barn

    Aftenposten
  4. Foreldre får hjelp av kriseteam

    Fædrelandsvennen
  5. - Det må være ubeskrivelig vondt for dem. Jeg klarer nesten ikke å sette ord på det.

    Bergens Tidende
  6. - Han er sterkt preget og innser alvoret i saken

    Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder