Er dette Norges mest uheldige fisk?

Bildene av den sjeldne hvitskaten er tatt med tre års
mellomrom – men fisken er etter alle solemerker den samme.

  • Irene Rønold

Artikkelen er over fire år gammel

– Det er veldig spesielt, sier Asgeir Alvestad til VG.

Tirsdag denne uken fikk den ivrige sportsfiskeren en hvitskate på stang utenfor Stord i Sunnhordaland. En bragd i seg selv, ettersom hvitskaten er en sjelden dypvannsfisk som ikke tas på stang spesielt ofte.

Bortsett fra akkurat dette eksemplaret, da.

For tre år siden ble det nemlig fisket hvitskate i samme område – bare 400 meter unna der Alvestad dro fisken i om bord i båten. Den gang het fiskeren Bjørn Florø-Larsen, som etter å ha veid, målt og fotografert fisken valgte å slippe den pent ut igjen. Men nå ser det altså ut som om skaten har bitt på kroken en gang til, skriver nettstedet Hooked.no.

Ikke imponert? Les om denne kjempetorsken!

SER DU LIKHETEN? I påsken 2013 dro Bjørn Florø-Larsen opp denne hvitskaten på stang. Tirsdag denne uken ble bragden gjentatt av Asgeir Alvestad – med det som etter alt å dømme er den samme fisken i hovedrollen. Foto:

Sikker i sin sak

– Det er den samme fisken. Det er ikke tvil, sier Endre Hopland, redaktør i Hooked.no og ivrig sportsfisker gjennom 30 år.

Hopland har sammenliknet bildene, og finner flere likheter: Antall torner på ryggen, at den har omtrent samme størrelse (noe som samsvarer med det faktum at skater ikke vokser særlig fort), ble fisket på samme sted (skater flytter ikke spesielt mye på seg) og den har en utvekst, et brunt merke, under øyet.

– Den har også omtrent samme vekt. Faktisk veier den 100 gram mindre, men det stemmer overens med det vi vet om at skater vokser sakte, sier Hopland til VG.

Hopland får støtte fra mannen som fikk den første fisken, Bjørn Florø-Larsen – som i tillegg til å være en ivrig artsfisker er utdannet biolog.

– Jeg tror absolutt at det er den samme. Flere har sett nøye på bildene, og de stemmer. Vi kan selvsagt ikke være hundre prosent sikre, men det er ingenting som tyder på at det ikke er den samme, sier Florø-Larsen.

Nå skal det nevnes at det ikke er fullstendig utenkelig at samme fisk kan fiskes to ganger. Men når det er en fisk som biter så sjelden - og som attpåtil befinner seg på 300 meters dyp - da begynner det å bli en uvanlig historie, understreker Hopland.

Fortsatt ikke imponert?: Kinesiske fiskere fanget kjempefisk

Sterke følelser

I likhet med Florø-Larsen er også Alvestad en ivrig artsfisker. Hvitskaten ble hans art nummer 125.

Å fiske hvitskate er et omfattende prosjekt, og det kan ofte ta flere døgn før fisken biter. Denne gangen, derimot, var fisken på kroken etter kun én og en halv time, forteller Alvestad.

– En fryktelig uheldig fisk, dette her?

– Tja. Andre vil kanskje si den er heldig, som har blitt fisket av de to beste artsfiskerne i Norge, sier Alvestad, før han forsikrer om at fisken ikke lider noen nød.

– Hvitskaten er en bruskfisk, og den har ikke svømmeblære. Dermed tåler den godt å fiskes opp fra 300 meters dyp, for så å slippes ut igjen, sier Alvestad.

Foto:

Les også

Mer om

  1. Fritidsfiske

Flere artikler

  1. Norsk fisker med verdenssensasjon

  2. De planla fisketuren i ett år. Og se hva som kom opp fra dypet!

  3. Sebastian fikk sjelden fangst på kroken

  4. Fanget sjelden storfisk: – Som å få en unge, men unger er enklere å få enn «svartskate»

  5. Fikk kveite nesten dobbelt så tung som seg selv

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder