Fredrikstad-brødre livredde vitner til angrep på moské

UTRYGT: Javid (16) og Masoud Mousavi (7) var alene hjemme i rommet familien har leid i utkanten av Kabul. Bare et par kvartaler unna ligger moskeen som ble angrepet. Brødrene hørte livredde på lydene fra angrepet som drepte 15 mennesker og skadet minst 30, Foto: Abdul Ghafoor

VG har undersøkt i ti europeiske land: Norge tvangsreturnerer flest barn til Afghanistan

37 asylbarn er tvangssendt fra Norge til Afghanistan i år. Tall fra ti europeiske land viser at ingen har tvunget barn tilbake til Afghanistan i samme grad som Norge.

 • Anne Stine Sæther
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Gunn Kari Hegvik
 • Sondre Nilsen

Artikkelen er over tre år gammel

Onsdag kveld angrep fire tungt bevæpnede menn en av Kabuls viktigste moskeer der en stor gruppe shiamuslimer feiret en religiøs høytid. Minst femten mennesker ble drept og 30 såret.

I et rom noen kvartaler unna moskeen var brødrene Javid(16)og Masoud(7) Mousavi som har bodd i Fredrikstad siden 2012, alene hjemme i rommet familien leier. De ble sammen med foreldrene tvangreturnert til Kabul 13.august. Storesøsteren på 18 år har fått asyl i Norge etter en dom i lagmannsretten.

– Like etter at mamma hadde gått ut for å handle, begynte de å skyte rett utenfor her vi bor. Vi ble kjemperedde, sier Javid til VG.

Les: Erna Solberg mener Afghanistan er utrygt. Men Sylvi Listhaug mener det er trygt.

16-åringen forteller at han og broren helst holder seg innendørs i en by de opplever som veldig farlig.

– Vi er nesten ikke ute. Det er to måneder siden vi ble sendt hit, og jeg forstår ikke hvordan man kan si at denne byen er trygg. Det skjer noe hele tiden, sier 16-åringen.

Norge og Nederland

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har flere ganger gjentatt hvor viktig det er at Norge legger seg på en europeisk standard i flyktningpolitikken. Nå viser tall VG har hentet inn fra ni land det er naturlig å sammenligne med, at Norge tvangsreturnerer mange flere barn enn de andre landene gjør.

Ifølge det afghanske flyktning- og repatrieringsdepartementet var det inntil utgangen av september bare Norge, Storbritannia, Frankrike, Sveits, Nederland, Sverige og Danmark som hadde signerte avtaler med Afghanistan om retur av flyktninger. Av disse landene er det bare Norge og Nederland som overfor VG oppgir å ha tvangsutsendt barn i 2016, Norge i langt større grad enn Nederland.

ANGREPET: Karte Sakhi moskeen ble angrepet da shia-minoriteten i Kabul feiret en religiøs høytid. Bare et par kvartaler unna var de to tvangsutsendte brødrene fra Fredrikstad alene hjemme i rommet familien har leid. De hørte livredde på lydene fra angrepet som kostet minst 15 mennesker livet. Foto: Shah Marai (AP) AFP

– Vi følger disse avtalene i forhold til retur av flyktninger, sa Hafi Ahmad Miakhel, medierådgiver i det afghanske flyktningdepartementet til VG.

– Hva mener departementet om retur av barn som har bodd nesten hele livet utenfor Afghanistan, som 7 år gamle Masoud Mousavi?

– Det er vi sterkt i mot. Hadde vi kjent til det, ville vi ikke akseptert å ta i mot ham. Regjeringen er motstander av denne typen deportasjoner, sier medierådgiveren til VG.

VG spesial: Slik ble asylbransjen en milliardindustri

Familien Mousavi ble hentet av politiet hjemme i Fredrikstad og fulgt til Kabul av et følge på elleve polititjenestemenn og en sykepleier. Noen av tjenestemennene avsluttet oppdraget under en mellomlanding i Dubai. Javid(16) og moren hadde på deler av turen armene låst fast til kroppen.

Redde

De hadde nettopp flyttet ut da en selvmordsbomber sprengte seg selv like ved gjestehuset der de bodde de to første ukene i Kabul.

Tirsdag var de enda tettere på det mest alvorlige angrepet i Kabul siden en fredelig demonstrasjon ble angrepet i juli da 80 mennesker drept.

– Offisielt ble 14 personer drept. Det tror ikke jeg stemmer. Vitner sier at det er minst 50 ofre, sier Javid Mousavi.

Abdul Ghafoor som bistår deporterte asylsøkere når de kommer til Kabul, kjenner familien Mousavi og var i kontakt med dem kort tid etter angrepet på moskeen.

Han er svært kritisk til deportasjonene av barn og mener situasjonen i Kabul blir ekstra farlig for dem som har bodd lenge i Europa og ikke er vant til forholdene i Afghanistan.

– Når det skjer et angrep i Kabul, er de deporterte familiene de første jeg tenker på. Forstår ikke Norge hva slags situasjon de deporterer familier til? De returnerer barn til et land som stadig blir farligere, sier Ghafoor.

STRAMMET INN: Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Thomas Nilsson VG

Listhaug: – Europeisk standard

Da UDI la ut halvårstallene 4. juli, ble det kjent at Norge har endret syn på Afghanistan som returland. Mens mer enn 80 prosent av afghanske asylsøkere fikk beskyttelse i 2015, var nyheten at 3 av 4 nå fikk avslag.

Justisdepartementet skrev på sin hjemmeside:

– Med de store ankomstene til Europa som vi så høsten 2015, er det svært viktig at Norge ikke har en asylpraksis som mer liberal enn den som føres i andre europeiske land, tvert imot, sier innvandrings- og integreringsministeren.

UDIs praksisendring gjør at norsk asylpraksis blir mer lik praksis i andre europeiske land. Praksisendringen er også i samsvar med vurderinger som er gjort av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), skrev Justisdepartementet.

Les også: Advarer Høyesterett mot å utvide flyktningbarns rettigheter

Norge strengere

Utlendingsmyndigheter og frivillige organisasjoner i ni europeiske land beskriver en helt annen linje enn den norske i forhold til tvangsretur av barn. Bare Nederland bekrefter at de tvangsutsender barn, men i et vesentlig mindre antall enn Norge. Flere av av barna som er tvangsutsendt i 2016 har bodd i Norge i mellom 3 år og 6 år.

Les: Sylvi og Erna i asylfeide i regjeringslunsj

I følge justisdepartementet er det Storbritannia, Danmark og Nederland man har sett på når norsk praksis er endret overfor afghanske asylsøkere.

– Hvilke forhold er det som gjør at statsråden føler seg trygg på «at norsk praksis» er i samsvar med andre europeiske land som det er naturlig å sammenligne med?

– Gjennomgangen fokuserte på de objektive vurderinger landene gjør av hvilke områder som anses som trygge/utrygge, hvilke grupper som er særlig utsatte for overgrep og muligheten for internflukt. Gjennomgangen viste høy grad av sammenfallende vurderinger av disse momentene som er sentrale i beskyttelsesvurderingen, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (FrP).

Justisdepartementet opplyser til VG at da de ikke undersøkte hva slags praksis andre land har i forhold til tvangsreturer.

– Afghanere utgjør en stor del av dem som søker asyl i Norge, og de får også i stor grad avslag. Retur av dem som får avslag er helt grunnleggende om ikke hele tilliten til asylinstituttet skal forvitre. Derfor jobber norske myndigheter aktivt for å returnere også afghanere med endelig avsalg, og vi har et godt samarbeid med afghanske myndigheter om dette, sier innvandrings- og intgergreringsminister Sylvi Listhaug (FrP).

– Politiske føringer

IKKE STOLT: Generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå. NOAS, (Norsk Organisasjon for Asylsøkere), Foto: Frode Hansen VG

Leder i Norsk Organisasjon for Asylsøkere, Ann- Magrit Austenå, mener tvangsreturene skjer på på bakgrunn av regjeringens klare politiske føringer om å øke returene.

– Praksisen skal være så streng som mulig og av det strengeste i Europa. Det skjer samtidig som alle internasjonale rapporter viser at situasjonen i Afghanistan er blitt forverret både økonomisk, sosialt og sikkerhetsmessig. På en europeisk konferanse der NOAS deltok i vinter, ble returene kalt den norske modellen. Jeg tenker at det ikke er en modell å være stolt av, sier NOAS-lederen.

Dette er tallene i Norge og ni andre land:

Norge: 37 barn var per utgangen av august tvangsreturnert til Afghanistan. Ett barn skal ha blitt sendt ut av Norge i oktober sammen med foreldrene.

Sverige: Ingen barn tvangsreturnert. – Politiet har ikke returnert barn eller familier til Afghanistan med tvang siden oktober 2014, sier Carolina Ekéus, informasjonssjef i Gränspolisen, Operativ Enhet.

Danmark: Ingen barn tvangsreturnert. Chefkonsulent Bettina Spang ved Udlændingecenter Nordsjælland bekrefter at ingen av de 16 asylsøkerne som er sendt ut i år var mindreårige.

Finland: Ingen barn tvangsreturnert i 2016. – Vi har sendt ut to personer, begge er menn, sier Pekka Kallio ved Helsinki-politiet. To barn ble tvangsreturnert med foreldrene i 2015.

Nederland: Hittil i år er 20 personer er tvangsreturnert til Afghanistan. Færre enn ti av dem er barn som er sendt tilbake sammen med sin familie, sier Janet Takens i justisdepartementet.

Belgia: - Belgia returnerer ikke barn til Afghanistan, sier Dominique Ernould i innenriksdepartementet. 21 personer er i 2016 returnert til Kabul med politieskorte. I 2015 var tallet 8 personer. Belgia har ikke hatt returavtale med Afghanistan.

Frankrike: Ifølge organisasjonen Forum Refugies ble det tvangsreturnert to menn i 2015 og en mann hittil i 2016 fra det sydlige Frankrike. Ingen barn er returnert, i følge organisasjonen som er tilstede i mottak i det sydlige Frankrike. Det er ikke tilgjenglige tall for 2016.

Storbritannia: Storbritannia tvangsreturnerte 5 barn under 18 år i 2015 i følge innenriksdepartementets statistikk. Tall for 2016 er ennå ikke tilgjengelige. Emily Bowerman i Refugee Support Network sier til VG at ingen barn blir tvangsreturnert til Afghanistan fra Storbritannia. – Men mange blir sendt ut, også med makt, når de fyller 18 år. Det er en utfordring, sier Bowerman.

Sveits: Tvangsreturnerer ikke barn. 3 voksne tvangsreturnert i 2016, 5 ble tvangsreturnert i fjor. – Sveitsiske myndigheter legger stor vekt på å beskytte sårbare personer som familier, kvinner med barn og enslige mindreårige. Ingen av disse gruppene tvangsreturneres til Afghanistan, sier Céline Kohlprath, talsperson for det sveitsiske justisdepartementet.

Tyskland: Har ikke hatt returavtale med Afghanistan. Regjeringens statistikk viser at 18 asylsøkere ble tvangsreturnert i første halvår i år. Tvangsretur er delstatenes ansvar. Flere av forbundsstatene har svart VG og sier at retur av barn ikke er et tema i Tyskland.

SE VGTV: Asylbarna: Farida fra Kabul

Les også

 1. Afghansk småbarnsfamilie rømte med nyfødt baby etter asylavslag

  Dagen etter fødselen på sykehuset i Sandnessjøen flyktet det afghanske foreldreparet med tre små barn fra Norge til…
 2. Årets asyl-tall: Tre av fire afghanere fikk avslag

  NEW YORK (VG) De aller fleste av årets 2250 asylsøkere som…
 3. Disse fikk flest asylmillioner fra UDI

  Siden januar 2015 har UDI har brukt 6,3 milliarder på mottaksbransjen.
 4. Masoud (7) skulle feire bursdag. Hentet av politiet natten før.

  Da Masoud (7) sovnet, gledet han seg til bursdagsfeiring med vennene på lekeland i Fredrikstad.
 5. Brødre sendt ut etter nesten fem år i Norge

  Javid (16) har gått på skole i Norge i fem skoleår. Lillebror Masoud (7) har levd nesten hele livet i Norge.
 6. Firebarnsfamilie satt fengslet på Trandum: – Uanstendig og umenneskelig

  I en uke satt de fire barna fengslet sammen med voksne på Trandum. – En uanstendig praksis som må ta slutt, mener…

Mer om

 1. Mindreårige asylsøkere
 2. Afghanistan
 3. Innvandring
 4. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Brødrene som skapte Facebook-stormen: –  Det går ikke bra

 2. Brødre sendt ut etter nesten fem år i Norge

 3. Ap vil bremse retur av mindreårige afghanere

 4. Listhaug om returstans til Afghanistan: – Jeg advarer på det sterkeste

 5. Afghansk minister ber Norge slutte å deportere mindreårige

Fra andre aviser

 1. Norge tvangsreturnerer flest barn til Afghanistan

  Aftenposten
 2. Mens Stortinget diskuterer oktoberbarna, planlegger regjeringen å sende dem til Kabul

  Bergens Tidende
 3. 25 «oktoberbarn» har returnert frivillig - og betalt

  Aftenposten
 4. UDI blar opp for å friste asylsøkere til å reise hjem frivillig

  Bergens Tidende
 5. Sprengt kapasitet, kamphandlinger og sivile tap: Slik beskriver norske myndigheter situasjonen i Afghanistan

  Aftenposten
 6. Norge tvangsreturerte 40 barn til Afghanistan i fjor. Minister ber Listhaug holde seg innenfor internasjonal lov

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder