NY OG BEDRE LØSNING?: Helseminister Bent Høie og KrF-leder Knut Arild Hareide (til venstre) la frem den nye løsningen på en pressekonferanse i Oslofjordsuiten på Radisson Plaza Scandinavia i Oslo sentrum. Foto: NTB scanpix

Høie og KrF fjerner legers aborthenvisninger

Fastlegene skal ikke lenger henvise pasienter til abort, men må fortsatt gi alle som ønsker det veiledning og hjelp hvis abort er aktuelt.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Onsdag la helseminister Bent Høie (H) og KrF-leder Knut Arild Hareide frem sin avtale som skal erstatte rservasjonsretten.

Dette er de enige om:

** Forslaget om reservasjnsmulighet forkastes** Fastleger skal ikke lenger henvise kvinner til abort, men må fortsatt gi veiledning og råd om abortspørsmål** Fastleger kan ikke reservere seg mot å sette inn spiral selv om de står på en fellesliste** Det opprettes en grønt nummer som kvinner som vurderer abort kan ringe for råd og veiledning** Regjeringen skal nedsette et utvalg som skal gjennomgå hvordan samvittighetsfrihet praktiseres i arbeidslivet** Høsten 2016 skal Helsetilsynet granske hvordan kommunene håndterer sin fastlegeordning

- Fastleger skal ikke lenger henvise, og dermed er det ingenting å reservere seg mot. Vårt forslag ivaretar kvinners rettigheter, og leger som av samvittighetsgrunner ikke vil henvise til abort, sier Høie.

- Vi har sammen lykkes med å finne en løsning som bedre ivaretar kvinners rettigheter og samtidig ivaretar samvittighetsfrihet i spørsmål om liv og død for fastleger, sier Hareide.

Hareide sier han er glad for at ikke hver enkelt kommune skal avgjøre reservasjon-spørsmålet.

- Det er også viktig at løsningen er nasjonal, menneskerettigheter skal ikke variere fra kommunen til kommune. Det er også ikke minst en robust løsning som vil kunne leve med skiftende politisk flertall, sier Hareide.

Høyre/Frp-regjeringen sendte i januar ut et forslag om at landets fastleger skulle få en mulighet til å reservere seg mot å henvise pasienter til abort. Hvorvidt legene skulle få rett til å reservere seg.

Men forslaget møtte massiv motstand, blant annet var oppmøtet på kvinnedagen 8. mars rekordstort. For snart to uker fortalte derfor Bent Høie at regjeringen ville trekke forslaget.

Forslaget kom på plass etter at Høyre og Frp inngikk en avtale på siden av den borgerlige samarbeidsavtalen om at en slik reservasjonsordning skulle innføres.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder