VOKSER: Mottaksleder Tove Brorson ved Hvalsmoen transittmottak ved Hønefoss øker i dag øke kapasiteten og vil kunne ta inn 850 asylsøkere. Foto: Harald Henden , VG

Hvalsmoen transittmottak refses av Mattilsynet

Kaotiske forhold, ubeskrivelig vond lukt, mugg, dårlig håndhygiene, ingen oversikt over smittestatus til beboere og mangelfull ledelse. Det var noe av det Mattilsynet fant etter kjøkkeninspeksjon på flyktningmottaket Hvalsmoen.

 • Anne Stine Sæther

Artikkelen er over fire år gammel

Inspeksjonen ble gjennomført 31. august i år og eierne av mottaket fikk en rekke pålegg om utbedring.

– Det er tatt grep og forholdene var akseptable ved en etterkontroll 20.oktober. Det gjenstår en del vedlikehold før avvikene er lukket og mottaket har fått utvidet frist. Det kan bli utfordrende når all mat til 850 mennesker skal lages på dette kjøkkenet, sier seniorinspektør Kari Laastad Høe i Mattilsynet Hønefoss.

I dag åpner nedre leir på den tidligere militærleiren utenfor Hønesfoss etter oppussing og klargjøring. Det gir en kapasitet på totalt 850 senger på transittmottaket som er Norges nest største.

Fredag viste VG filmen som de to frivillige flyktningehjelperne Henriette Henriksen og Linn Bergly har tatt opp. De har reagert kraftig på mangelen på rengjøring og dårlig organisering av mottaket. Det lå inntørkede froskelik i treningsrommet i ukevis. Beboernes tilgang til vaskemidler er begrenset til en desiliter JIF en gang i uken til vask av eget rom og bad.

Mattilsynets rapport fra kjøkkenet renholdet også her har vært langt under standarden som kreves. Nå lover Hero-direktør Tor Brekke at forholdene skal være akseptable:

– Vi er godt kjent med rapporten fra Mattilsynet og har tatt den på største alvor. Påleggene er fulgt opp i tett dialog med tilsynet. Internkontrollsystem var på plass og pålegget er bekreftet lukket. Et bedre ventilasjonsanlegg og nytt gulvbelegg er under arbeid og skal være ferdigstilt innen ny frist som er satt til 5. desember. Dette er relativt store investeringer der ansvaret er delt mellom huseier, UDI og driftsoperatør, sier Brekke.

Les også: Røde Kors mener asylmottak er ute av kontroll

– Mattilsynets sterkt kritiske rapport og pålegg rammer mottaket som du for kort tid siden kalte «det ypperste vi har» overfor statsråd Solveig Horne. Hvordan er det mulig å kalle et mottak med disse kjøkkenforholdene for «det ypperste vi har»? Hvordan er da forholdene ved andre mottak?

FØLGER OPP: Administrerende direktør Tor Brekke i Hero følger opp Hvalsmoen for å sikre at forholdene blir utbedret. Foto: Hero AS ,

– Vi har trukket frem Hvalsmoen som et godt eksempel på hvordan et asylmottak kan bli en viktig og positiv arena i et lokalsamfunn. Beboerne på mottaket bidrar med sine ressurser inn mot frivillige organisasjoner og i aktiviteter slik som Ringeriksmaraton, Mestringsdagen og Tour of Norway. Når det bygges opp gode relasjoner mellom lokalbefolkning og asylsøkere så bygges fordommer og frykt ned. På det området har mange noe å lære fra Hvalsmoen.

Hjelpeorganisasjoner: – Uverdig situasjon for flyktninger i Norge

– Hvorfor gjør man ikke noe med «ubeskrivelig vond lukt», «grisete lokaler», «tette sluk og håndvasker», fukt, mugg og mangelfull opplæring før forholdene havner i en kritisk rapport fra Mattilsynet? Er ikke det forhold ledelsen bør oppdage selv og gjøre noe med på eget initiativ?

– Det er helt klart at Hvalsmoen transittmottak ikke har gjort en god nok jobb på områder som eksempelvis renhold. Transittmottakene er det første bosted nyankomne asylsøkere har i Norge. Det er derfor av stor betydning at det er trygt og rent, og at man blir tatt godt imot på slike mottak. Vi følger tett opp og ledere fra Hero sentralt vil være til stede og sikre at forholdene blir utbedret i tiden fremover, sier Tor Brekke.

Les også: Røde Kors om asylmottaki Norge: – Ute av kontroll

Seniorinspektør Kari Laastad Høe mener kombinasjonen av gamle bygninger med vedlikeholdsbehov og dårlige rutiner for opplæring av beboere med forskjellig språk og bakgrunn, er en del av forklaringen på den elendige kjøkkenstandarden.

Hun forteller blant annet at en vannslange som ble brukt til spyling av gulv også ble brukt å spyle serviset.

– Resultatet var at matrester ble spylt rundt i hele rommet.

NEST STØRST: Hvalsmoen mottak er landets nest største transittmottak med 850 plasser. Den gamle militærleiren er nedslitt. Barn og voksne asylsøkere bor her mens de venter på plass i ordinære mottak. Foto: Harald Henden , VG

Mattilsynet skriver at det har vært miljøarbeidere ved mottaket som har plukket ut beboere til serverings- og oppvaskarbeid. Disse har ikke fått opplæring. Det har det ikke vært satt av tid til, i følge rapporten.

Tilsynet krevde nye rutiner. Mottaket har bestemt at beboere ikke lenger får jobbe med matservering. Det bekrefter leder Tove Brorson.

– Ansatte skal også overta oppvaskjobben, sier hun.

Mattilsynet vurderte ved tilsyn 20.oktober mattryggheten som forsvarlig.

– Vi vil følge med, vi «bor» midt i leiren og har kort vei , sier Laastad Høe. Mattilsynet har kontor i et av husene i nedre leir på Hvalsmoen.

Les også: Feil og mangler ved 9 av 10 norske asylmottak

Dette er noen av forholdene som Mattilsynet merket seg:

* Uholdbare forhold ved gjestetoalett. Grisete lokaler, ubeskrivelig vond lukt. Tette sluk og håndvasker. Lukten kom opp gjennom et sluk i gulv foran oppvaskavdelingen. Sluket ble nokså umiddelbart fylt med en mengde vann og klorin.

* Noe kaotiske forhold med 650 beboere som skal bespises tre ganger daglig. Gjennomgående mangel på opplæring av ansatte på kjøkkenet, og beboere i oppvask- og serveringsdelen. Gjennomgående slitte lokaler og dårlig ventilasjon.

* Kjøkkensjefen vet ikke hvilke og hvor mange beboere som skal arbeide i serverings- og oppvaskavdelingen til enhver tid. Vet ikke smittestatus for beboere. Det er ikke avsatt tid til opplæring og oppfølging av ansatte og beboere.

* Gulvbelegg foran oppvasklinje er sprukket flere steder. Mye vann under gulvbelegget. Vond lukt fra sluket. Vannslange til gulv benyttes til å forskylle serviset.

* Mugg i vinduskarm, på vegger og i taket i matkjøle. Mulig fuktskader i taket. Må undersøkes. Mugg og råte kan forurense maten og gi helseskade. Mugg i oppvaskavdeling.

* Serveringslokalet har dårlig ventilasjon, Gir fuktige lokaler. Mye vann på gulv, mulig lekkasje fra vannbad. Skittent på vegger, i vindusposter og i tak.

* Moppene vaskes på 40 grader Celsius.

Les også

 1. Frykter asylbranner i Norge

  RÅDE (VG) På mottaksleiren i Råde har Østfold politidistrikt…
 2. Må svare på hvor de kan plassere asylsøkerne i dag

  Kommunene og fylkesmennene har fått halvannen uke på seg til å kartlegge bygninger som kan brukes til å huse asylsøkere.
 3. Arbeidsledige Maria (48) jubler over at flyktningene kommer til Råde

  RÅDE (VG) Flere småkommuner opplever økt vekst og flere arbeidsplasser på grunn av flyktningkrisen.
 4. De første asylsøkerne på plass i gigantmottak

  RÅDE (VG) Ghulam Noozi og Gzulseka Sharifi flyktet fra Afghanistan sammen med barna Kubra (8) og Abbas (5).
 5. Milliardærer på omsorg og asylsøkere

  De er blitt søkkrike på å drive sykehjem og hoteller. Nå planlegger adolfsenbrødrene vekst i asylmottaksbransjen i…
 6. Erna Solberg vil ikke utelukke utendørs teltleir for asylsøkere

  Statsminister Erna Solberg sier man først vil lete etter bygninger med «enklere standard» for å huse flyktningene.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Innvandring
 3. Syria

Flere artikler

 1. Pluss content

  Refset av Mattilsynet

 2. Slik ser det ut på Norges nest største asylmottak

 3. Røde Kors om asylmottak
  i Norge: – Ute av kontroll

 4. Verger slår alarm om barn på voksenmottak

 5. Feil og mangler ved 9 av 10 norske
  asylmottak

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder