Tror Oslo vil søke OL igjen ** Lover at Christian Ringnes skal få bygge gondol

Fabian Stang takker Ap for gavepakke i valgkampen

OSLOFJORDEN (VG) Ordfører Fabian Stang (nesten 60) har kjøpt seg en gammel sportsbåt. Han freser rundt på fjorden og ler – over gavepakken de har fått fra Arbeiderpartiet.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fem år gammel

Først begynner han med avvisning. Så med høflig avvisning. Men etter hvert innrømmer han lattermildt at de har fått en vidunderlig gave fra hovedmotstander Arbeiderpartiet.

– Jada, det er jo en gavepakke til oss når de går inn for å belaste folk med eiendomsskatt, sier Oslo-ordføreren.

Les hva folk mener om eiendomsskatt

– Du tror Ap risikerer å få svært få velgere på vestkanten?

– Ja, det er ikke akkurat noen oppskrift for suksess å pålegge folk ekstra skatt, når det ikke trengs. Vi sier nei fordi den kommer i tillegg; det er dyrt nok som det er å bo i byen vår og folk fortjener ikke å bli skattlagt enda mer, sier Fabian Stang.

Dramaet i Oslo

Mandag 14. september er det kommunevalg og valget i Oslo vil få ekstra oppmerksomhet fordi Ap har satt sin tidligere partisekretær, Raymond Johansen, på jobben med å vippe Stang ned fra tronen. I tillegg har målinger vist at det kan bli jevnt. Svært jevnt.

Stang er ordførerkandidat, men blir av alle fremstilt som den som skal kjempe mot Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen.

Slik skal Raymond vinne valget

TRE BÅTER: Ordfører Fabian Stang sier de har vært 56 timer på sjøen i sommer. Her avbildet sammen med en av turistbåtene og et cruiseskip som ligger til havn i hovedstaden. Han sier cruiselivet sitt er over. Foto:Fredrik,VG

– Ordføreren har liten reell politisk innflytelse: Kan du forklare hvorfor du har slik viktig symbolmakt?

– Her er det mange som misforstår og tror at byrådet og byrådslederen driver politikk, mens ordføreren ikke gjør det. I dag er det ikke slik. Jeg har daglige møter med byrådslederen og vi driver politikken videre – sammen.

– Men spør du folk hvem som er byrådsleder i Oslo, er det få som kan svare Stian Berger Røsland (38)?

– Andelen er stigende og sammen utgjør vi en utmerket duo som skal sørge for at Høyre igjen gjør at godt valg i hovedstaden. Poenget er at byen ikke trenger noe skifte. Vi har utviklet byen og jeg tror folk er fornøyd med det de får.

– Hva har dere gjort?

– Vi utvikler byen. I fjor bygget vi eller totalrehabiliterte 14 nye skoler. Det blir like mange i år. Når det gjelder kvalitet på undervisningen, så har vi har utviklet landets beste skoler.

– Og så kan du jo se deg rundt, sier han:

Fjordskryt

Vi er på båttur med ham i Indre Oslofjord og kjører forbi Tjuvholmen, Barcode og Sørenga.

– I min første valgkamp i 1999 kjørte vi frem Fjordbyen. Det er årsaken til at vi har fått utviklet Tyvholmen og fått Astrup Fearnley-museet dit. Det er årsaken til at vi har fått Barcode og at Sørenga nå reiser seg og er i ferd med å bli en perle. Med Ap hadde vi ikke fått dette. De stemte imot. De har vært presset av LO og ville ha fortsatt havnevirksomhet i sentrum. Neste steg blir å utvikle Filipstad og landsiden videre sydover under Ekeberg.

Les også: Slik skal Fabian vinne valget

Han er oppgitt over alle nei-menneskene og sier han er stolt over at det var nok politikere som stod imot og vedtok Barcode.

– Målingene viste at folk var imot, men det var nok politikere som turte likevel. Vi så det samme med skulpturparken til Christian Ringnes. Motstanden var stor. I dag er alle fornøyd.

Gondol fra Ringnes

– Får han gondolbanen sin opp fra sentrum til Ekeberg?

– Ja, han skal få gondolbanen sin. Eller mer riktig: Oslo skal få gondolbane av ham. Det er han som må betale.

LEKKER GAMMEL DAME: Fabian Stang sier at han og kona bare måtte ha denne båten. Og den kostet ikke så mye, sier han. Foto:Fredrik Solstad,VG

– Hva tror du folk er opptatt av?

– At søpla blir hentet, at ungene får gå på god skole og at de ikke betaler mer skatt enn nødvendig. Utover det tror jeg mange er revnende likegyldig til hvem som styrer.

– Hva er det dere ikke har greid å levere på i Oslo, som ergrer deg?

– At vi ikke får bygd flere sykkelstier, til tross for at det er stor politisk vilje og tilgang til ressurser. Det går sakte fordi både stat og kommune er involvert. Og så er det ofte plassmangel og så strenge krav til utforming, at utviklingen går for sakte.

– Er det alt?

– Det skal være en balanse mellom utvikling av byen og vernehensyn, som vi ikke får helt til: Mellom at alt var bedre før og at alt blir bedre i fremtiden. Jeg tenderer til å mene at alt bør bli bedre i fremtiden. Ett eksempel er den siloen der, sier han og peker på den store mursiloen på havna syd for Akershus Festning.

– Festningen er definitivt verneverdig, men jeg er uenig med riksantikvaren som mener mursiloen skal vernes i fremtiden.

Båtkjøpet

Stang er veik prinsipiell:

– Jeg greide endelig å selge trebåten min for halvannet år siden. Det skulle jeg ikke ha igjen. Men i vinter oppdaget jeg denne her og vi kunne ikke la være. Jeg tror det er den siste i Norge, sier han stolt.

Vi sitter i hans Chris Craft tresportsbåt.

– 1960-modell. Det burde vært en V8-er i den.

– Har du en riskoker?

– Nei, det er en V6-er. Det er ikke så farlig da vi stort sett bare glir sakte avgårde.

– Tilbake til eiendomsskatten. Det er vanskelig å argumentere prinsipielt mot den når Høyre i Bergen og andre kommuner har innført den?

– Hvis man først skal øke skattene, er ikke eiendomsskatt den dummeste. Poenget er at vi ikke trenger den i Oslo. Jeg mener det er en fallitterklæring av Johansen å si at de ønsker å ta over, men at de ikke klarer å styre uten å få mer penger, sier Stang og dundrer videre:

Nyter litt vin

– Vi har et budsjett på rundt 50 milliarder kroner. Forstår jeg Johansen rett, så skal de legge på 1,3 milliarder kroner. Vi ser ikke behovet. 50 milliarder kroner er svært mange penger og vi mener det er bedre å sørge for mer effektiv drift av disse midlene, enn å belaste folk med mer skatt.

– Bør Oslo søke OL igjen?

– Jeg tror IOC har hatt godt av at Norge sa nei. Jeg tror det vil skje endringer som gjør at vi og andre små land igjen kan bli søker igjen.

Les også: Sjekk hvor mye du betaler i avgifter

VINGLEDE: – Jeg er svært forsiktig med alkohol til sjøs, men et glass til maten synes jeg er innenfor, sier ordfører Fabian Stang. Foto:Fredrik Solstad,VG

Midt ute på fjorden lunsjer vi. Krabber og reker – og tørr fransk hvitvin.

– Bare et lite glass vin, forsikrer han:

– Jeg fører jo båt.

19. august er Fabian Stang 60 år.

– Det blir en mottakelse i rådhuset hvor vi slår sammen at jeg blir 60 og varaordfører Libe Rieber-Mohn (50 år 25. august) (Ap). Det blir ikke noen middag, men et glass musserende til gjestene. Privat blir det et lite selskap, men jeg har ikke tid til noen stor feiring: Det er midt i valgkampen.

– Det kommer ikke mer nå

Han har stått frem både med sine psykiske lidelser og med overgrepet han var utsatt for, som ungdom.

– Det kommer ikke mer nå. Men jeg har valgt å fortelle om det, fordi jeg ser at det hjelper mange, som er takknemlige. Vi går i riktig retning, men fortsatt er det mange som sliter.

NAM: – Dette er skikkelig sommermat, fastslår Fabian Stang etter at han har laget seg et rekesmørbrød. Foto:Fredrik Solstad,VG

– Angrer du på at du fikk malt hytten din av folk som gjorde at det ikke ble innberettet skatt?

– Jeg trodde alt var i orden da jeg betalte inn på bankkonto, men jeg hadde ikke fått med meg at han ikke var selvstendig næringsdrivende og at jeg dermed hadde arbeidsgiveransvar. Lærdommen er at man aldri kan være forsiktig nok.

Les også: Erna skuffet over Aps kuvending

Vi siger forbi et cruiseskip.

– Det har jeg vært på en gang, og det blir ikke mer. Som en kamerat sa om premien til en konkurranse: Førstepremien er cruise i en uke. Andrepremien er cruise i to uker.

Les også

 1. Snart kan du gifte deg hos ordføreren

  Og så spør regjeringen deg: Vil du ha ordføreren som hos deg står, til å gjennomføre din borgerlige vielse?
 2. 200 dager igjen til du skal stemme: Slik skal Fabian vinne valget

  Med serviettskrevet garanti om null kommunal eiendomsskatt i den ene hånden og løfte om mer læring i barnehagen i den…
 3. Røe Isaksen om datteren Karla (14 mnd): – Den største frykten er at hun blir mobbet

  Torbjørn Røe Isaksen (H) uroer seg mer over om datteren Karla (14 md.) kommer til å gråte når han leverer henne fra seg…
 4. Giske varsler Høyre-mannefall

  TRONDHEIM (VG) Ap-nestleder Trond Giske varsler samarbeid med KrF – og Høyre-frie byer nord for Dovre.
 5. Erna møkk lei av Aps kuvending om kommunereform

  HOLAND (VG) Med bena plantet mellom store klatter kumøkk og to måneder gamle kalver ber Erna Solberg Ap samle seg i…
 6. Erna til Støre og Giske: – Slutt å skremme velgerne!

  LEKNES-HENNINGSVÆR (VG) Høyre-leder Erna Solberg er sulten på mer ordførermakt i nord og gir Arbeiderpartiet beskjed om…
 7. Ordfører starter kronerulling for småbarnsfar og fotballspiller «Chuks»

  (iTromsø/VG) I anledning sin 51-årsdag ønsker Tromsø-ordfører seg pengegaver til Skjervøy-spilleren «Chuks», som står i…

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Oslo
 3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Pluss content

  Skipper Stang takker Ap for valg-presang

 2. Lippestad til Oslo-ordføreren: – Fabian Stang må tenke mer på de svake

 3. Fabian Stang langer ut mot byrådet i Oslo: – En skam

 4. Fabian Stang tror Skatte-Raymond blir uten penger

 5. Fabian: – Jeg sitter til jeg blir kastet

Fra andre aviser

 1. Fabian Stang: «Det vil være vårt mål å fjerne eiendomsskatten»

  Aftenposten
 2. «Jeg kjenner Oslo-politikken bedre enn Fabian gjorde i 2007»

  Aftenposten
 3. «Nå får vi la Ap og Raymond Johansen starte forhandlingene»

  Aftenposten
 4. Folket vil ha ordfører fra Høyre, byrådsleder fra Ap

  Aftenposten
 5. Fabian Stang stiller ikke som ordførerkandidat

  Aftenposten
 6. Borgen blir Oslos nye ordfører

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no