STYRER MOT OSLO-MAKT: Shoaib Sultan og Miljøpartiet De Grønne ligger an til å få en avgjørende posisjon i bystyret i Oslo. Sultan kan dermed bli ordfører for et rødgrønt byråd ledet av Ap. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Sultan kan bli Oslo-ordfører

Kritisert for uklar uttalelse om homofile ** MDG-toppen: – Jeg har mange homofile venner

Shoaib Sultan (41) er blitt drapstruet av islamister og mistenkeliggjort for sitt syn på homofile. Nå kan han bli ordfører i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Med målinger på mellom 8,1 prosent (den ferskeste i VG) og 9,7 (TV2), tyder mye på at Miljøpartiet De Grønne (MDG) får bestemme hvem som skal styre hovedstaden.

Mens stortingspolitiker Rasmus Hansson er i ferd med å bli rikskjendis, er MDGs ordførerkandidat Shoaib Sultan fersk i politikken.

– Vi har satt oss et hårete mål om ti prosents oppslutning. Jeg går til valg som ordførerkandidat, så vil resultatet og forhandlingene avgjøre, sier Sultan til VG.

Sultan har selv stemt på Venstre, Ap og SV, men aldri på Høyre eller Frp, avslører han.

Norsk-pakistaneren fra Nes i Akershus sier han aldri følte seg hjemme i noen av partiene, og at det var et langvarig miljøengasjement som brakte ham inn i MDG.

Islam-talsmann

Men det var som generalsekretær i Islamsk Råd Norge mellom 2007–2010 at han først ble del av riksdebatten:

Etter en opphetet debatt om dødsstraff mot homofile i Iran, forklarte Sultan at han tok avstand fra dødsstraff på generelt grunnlag, men at han ikke ville si noe om det teologiske grunnlaget, ettersom det er forbudt i henhold til Koranen.

Bakgrunn: Feil om Sultan

I dag mener han denne uttalelsen fortsatt blir mistolket og brukt mot ham.

– La det være helt klart: Jeg er mot enhver straff mot homofile. Jeg er for like rettigheter for alle, uavhengig av kjønn, etnisitet og seksuell legning.

– Men mener du at homofili er en synd?

– Jeg vil ikke gå inn på «synd»-begrepet, for det handler om teologi, ikke politikk. Det er rettigheter som er viktig.

– Men hva er din personlige mening? Mener du for eksempel at homofile burde kunne gifte seg, og at de burde kunne få adoptere?

– Jeg har mange homofile venner, og synes homofile bør ha samme rettigheter som heteroseksuelle når det gjelder å gifte seg og få adgang til adopsjon. Jeg har ingen motforestillinger mot homofile i det hele tatt.

Les også: Sultans avklaring om homofile

Ble drapstruet

I sin neste jobb, i Antirasistisk Senter, skapte Sultan også kontrovers. Fra ytterste høyre kom beskyldninger om forsøk på å kneble debatter, men reaksjonene var kraftigere fra radikale islamister.

Sultan advarte sterkt mot miljøet rundt Profetens Ummah, som han mente forherliget vold og forledet ungdom. Etter en debatt hos VG Nett rant det inn med hatmeldinger og trusler.

– Jeg ble beskyldt for å være en frafallen muslim. En drapstrussel som ble sporet til en fremmedkriger i Syria ble politianmeldt.

Skyr Frp

Sultan mener muslimer flest tar sterkt avstand fra de radikale miljøene. Han er opptatt av å være en ordførerkandidat for hele byen. Han er også opptatt av å holde på at MDG er «blokkuavhengige».

Men VG vet at MDG er klare til å gå i forhandlinger med Ap først, noe som for Sultans egne ordførerambisjoner er en mer sannsynlig løsning: For Oslo Ap er det viktigst å vinne byrådsmakten, mens Høyre tviholder på at Fabian Stang skal være ordfører.

Sultan vil heller ikke jobbe med Frp, som Høyre-byrådet har et budsjettsamarbeid med.

– Avstanden mellom oss og Frp er for stor til at vi kan samarbeide med dem. Men ellers er vi opptatt av å få størst mulig gjennomslag for miljøpolitikken, og vil lytte til både Ap og Høyre.

TRE OM SULTAN

** Raymond Johansen, byrådslederkandidat Ap:

– Vi vil forhandle med MDG og er villige til å komme dem i møte på miljø- og samferdsel. Jeg kjenner Sultan som en kompetent og hardtarbeidende politiker.

** Rasmus Hansson, talsmann for MDG:

– Når USA kan ha en president med kenyansk far, så kan jaggu Oslo ha en ordfører med minoritetsbakgrunn. Shoaib har bunnsolide verdier, og representerer hele Oslo.

** Stian Berger Røsland, byrådsleder (H):

– Jeg har hatt et godt samarbeid med Sultan da han var i Islamsk Råd, og han gjorde en god jobb i 17. mai-komiteen. Men vi tror det blir vanskelig å samarbeide med MDG.-

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder