SENDT TIL KABUL: Sonya Delagha (6) gikk på norsk skole og har bodd i Norge i snart fire år. Lørdag ble hun sendt til Afghanistan. Foto: Anna Ramskov Larsen,

Sonya (6) og søsknene sendt ut lørdag

Politiets Utlendingsenhet fortsetter å sende hjem asylbarn

Knut Arild Hareide: - Man bør vente på den nye forskriften

Bare timer etter at justisminister Anders Anundsen la fram en ny avtale om asylbarna, ble to afghanske barnefamilier hentet og sendt ut av Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Seksåringen Sonya Delagha var blant asylbarna som lørdag ble uttransportert av Politiets utlendingsenhet (PU). Hun ble sendt hjem sammen med moren Maria, faren Belal, sin åtte år gamle storebror Samara og familiens lille babygutt Habibullah, som er født i Norge.

– Denne familien har bodd i Norge i tre og et halvt år, barna gikk på skole her og har en tilknytning til Norge. Jeg varslet Politiets utlendingsenhet (PU) for å få dem til å vente til saken deres ble vurdert opp mot den nye avtalen for asylbarna som det ble enighet om på fredag, sier Mona Bentzen, som jobber med afghanske familier i Norge og som har hjulpet familiene som ble sendt ut i helgen.

Nekter å svare

Men PU viste til at det var helgestengt hos Utlendingsnemnda og at de derfor ville fortsette med planlagte uttransporteringer.

Jourhavende jurist i PU, Ida Kathrine Johansen, sier hun ikke kan kommentere antallet utsendinger i helgen, og at VGs spørsmål om saken først vil bli vurdert av PUs informasjonsavdeling på mandag.

Familien har ønsket omtale av saken sin, og bildet er gjengitt med deres tillatelse.

Delagha-familien ble sendt hjem til den urolige afghanske hovedstaden Kabul ved 13-tiden i dag, og fire timer senere ble nok en afghansk familie med to barn uttransportert fra Trandum.

Anundsen beklaget

Justisdepartementet har ikke gitt noen instruks til Politiets utlendingsenhet om å vente med uttransporteringer til den nye forskriften er på plass. Tidligere har Bergens Tidende avslørt at en instruks om å sette ned tempoet i antallet utsendinger ikke nådde fram til politiet.

Justisminister Anders Anundsen har beklaget overfor Stortinget og ble hardt presset under forhandlingene med Venstre og KrF. Anundsen var ikke tilgjengelig for å kommentere saken lørdag kveld.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier til VG at han helst hadde sett at uttransporteringene ble stoppet fram til den nye forskriften trer i kraft, noe han anslår at vil ta ti dager.

– Jeg vet ikke om disse familiene ville fått bli selv med de nye reglene, og politikere kan ikke avgjøre enkeltsaker. Men jeg mener det er galt hvis asylbarn med tilhørighet til Norge sendes ut før de kan få sakene sine vurdert på nytt opp mot den nye forskriften vi er blitt enige om, sier Hareide til VG.

Ikke godt informert

Begge familiene, med til sammen fem barn, bodde i Alstahaug asylmottak i Sandnessjøen.

– Jeg syns det er ille at de ikke kan vente på den nye forskriften, og forstår ikke hvorfor man må ha det så himla travelt med å sende ut barn som kanskje kunne fått prøvd saken sin på nytt og kanskje fått opphold, sier Anna Ramskov Larsen til VG.

Ramskov Larsen er engasjert i «Foreningen av tolvte januar», som blant annet jobber for å fremme rettssikkerheten til disse menneskene, samt en human behandling av flyktninger og asylsøkere. Hun bor selv i Sandnessjøen, og har via andre familier som hun kjenner ved asylmottaket engasjert seg i disse sakene.

– Så langt jeg vet har de hatt en vanlig behandling av sine søknader. Jeg tror personlig at det kan være opplysninger – spesielt i den ene saken – som ikke har kommet norske myndigheter godt nok for øret og som tilsier at de burde fått prøvd saken en gang til.

Mange saker

Advokat Arild Humlen sier han har mange saker som ligger på vent for og blir vurdert opp mot den nye forskriften. Så snart denne foreligger vil det bli sendt inn begjæringer om ny behandling av sakene, sier han.

– Hva tenker du om at barnefamilier sendes ut av Norge denne helgen, etter at regjeringen i går kom til enighet?

– Det er dypt tragisk at man fortsetter å sende ut disse familiene. Nå er det et sterkt behov for å avvente nye uttransporteringstiltak, og disse sakene må man behandle opp mot forskriftsendringen. Det har ikke kommet noen andre signaler enn at dette skal skje raskt, og jeg er trygg på at den kommer før jul.

Humlen påpeker at Norge må følge sine forpliktelser etter barnekonvensjonen.

– Derfor bør man nå avvente uttransporter, slik at man er sikker på at man ikke bryter barnekonvensjonen. Det man forsøker nå er å komme tilbake til utgangspunktet, som var nettopp barnekonvensjonen.

SV: Sakene bør bero

– Det var bra de nå kom til enighet før Anundsen hadde nådd å kaste ut alle, sier SVs Karin Andersen.

– Derfor må de som er kastet ut og som har vært her mer enn 3 år, få saken sin opp på nytt behandlet etter ny regelverk, fortsetter hun.

Det ser ut til at Venstre og KrF har fått til en bedring, men ikke fullt gjennomslag for at når barnas beste tilsier opphold, skal det trumfe innvandringspolitiske hensyn.

– Nå gjenstår spørsmålet om når forskriften trer i kraft. Inntil da må saker med lengeværende barn stilles i bero og de som har blitt sendt ut, må få sakene sine behandlet på nytt, sier Andersen SV.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder