- Først dramatisk hvis Hagen sier han vil ha Stoltenberg

Publisert: Oppdatert: 19.08.05 07:39

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Hagens utspill er oppskrytt

Statsminister Kjell Magne Bondevik synes Carl I. Hagens krav om at han må gå av, kun er et slag i løse luften.

I intervju med VG kaller Bondevik utspillet for «oppskrytt», «uten praktisk betydning» og at Hagen befinner seg i et «ingenmannsland».

- Carl I. Hagen tar feil hvis han tror at jeg forlater 16. etasje i Regjeringsbygget bare fordi han ber om det. Hagens krav om at jeg skal gå av, er så langt bare et slag i løse lufta. Inntil han eventuelt støtter Jens Stoltenberg, har dette utspillet ingen praktisk betydning. Enten må han ta et skritt frem og støtte Stoltenberg, eller så må han ta et skritt tilbake og akseptere Samarbeidsregjeringens statsminister. Nå svever han midt imellom, i et ingenmannsland, tordner Bondevik.

Trenger ikke støtte

Han avviser at han trenger Hagens støtte for å fortsette. I motsetning til for fire år siden, trenger ikke en sittende regjering noen «fødselshjelper».

- Ut fra god parlamentarisk tradisjon trenger ikke en regjering gå før en ser at det blir flertall for en annen regjering. Vi er nå en sittende regjering. Forrige gang måtte vi ha en fødselshjelper for å kunne danne regjering. Nå sitter vi i regjering - hvis det blir et ikke-sosialistisk flertall. Da er vi ikke avhengig av en fødselshjelper. Poenget er at skal det komme en annen regjering enn min, så er det den regjeringen som trenger en fødselshjelper. Og hvis Hagen vil bli fødselshjelper for en rød regjering, vil jeg gå av som statsminister umiddelbart, sier Bondevik.

Han slakter utspillet totalt:

Ikke første gang

- Carl I. Hagens utspill er oppskrytt. Mange gjør dette til langt mer dramatisk enn hva det er. Dette blir først dramatisk hvis Hagen sier at han vil ha Stoltenberg. Men dit har han jo ikke gått.

Bondevik minner også om at dette slett ikke er første gang Hagen gjør dette.

- Høsten 2003 trakk Carl I. Hagen høytidelig tilbake sin støtte til vår regjering. Grunnen var at regjeringen hadde inngått budsjettforlik med Jens Stoltenbergs Ap. Så vi har nå levd i to år uten erklært støtte fra Frp, sier Bondevik.

Statsministeren mener Hagen ikke kommer utenom å måtte velge.

Bondevik tror det er lite sannsynlig at han blir tvunget til å gå av hvis valget gir fortsatt borgerlig flertall.

- Det kan skje ved at han enten peker på Stoltenberg, eller stemmer oss ned sammen med de røde for eksempel på statsbudsjettet. Men er det så sikkert at Stoltenberg vil det, og i tilfelle overta med et ikke-sosialistisk flertall i Stortinget? Det er jeg slett ikke sikker på, sier Bondevik.

- Politiske realiteter

Carl I. Hagen vil ikke kommentere hva Bondevik konkret sier, men fastholder alt han har sagt i saken til nå.

- Poenget er at Bondevik må gå av uavhengig av valgresultat. Hvordan han går av, er teknikk. Men dette er hverken teknikk eller matematikk, men politiske realiteter. At Bondevik går av, er sikkert, sier Hagen til VG.

Denne artikkelen handler om