SKUFFET OVER Ap: KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande, fotografert før NRKs partilederdebatt fredag kveld. Foto: Klaudia Lech , VG

KrF angriper Støre for å «legge seg inntil Erna» i flyktningpolitikken

KrF-leder Knut Arild Hareide beskylder Ap-leder Jonas Gahr Støre for å falle ned på feil side i debatten om Norges ansvar for flyktningene som har kommet til Europa de siste månedene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg er ikke store karen alene. Og selv om jeg har med Rasmus (Hansson), Lysbakken og Trine (Skei Grande), blir vi for små når Jonas og Erna slår seg sammen og vegrer seg for å dele noe av presset som nå er på land som Ungarn og Hellas, Malta, Italia og Tyskland. Dette er i ferd med å bli et tapt slag, og det beklager jeg, sier Hareide til VG.

Fredag ettermiddag gikk Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande ut i VG og krevde en avklaring fra statsminister Erna Solberg (H) om mandatet til justisminister Anders Anundsen (Frp), som reiser til EUs justisministermøte i Brussel mandag.

Innen valgdagen ville de ha svar på om regjeringen vil ta imot noen av flyktningene som nå er i Sør-Europa, når EU-møtet mandag skal forsøke å bli enige om fordelingen av 160 000 flyktninger ut i medlemslandene.

Dette ble det store temaet i den NRK-sendte partilederdebatten fredag kveld.

– Jeg opplevde først å bli avvist av Erna. Da jeg vendte meg mot Jonas i håp om å få støtte fra ham, opplevde jeg at han la seg inntil Erna. Dermed er asylpolitikken tilbake der den har vært i lang, lang tid: I samforstand mellom Ap og Høyre, sier Hareide.

Hanne Skartveit kommenterer: Høyre og Ap sammen i alvoret

Ikke for at Belgia skal ta færre

–Vi kan ikke i dag si at vi skal ta imot flere enn de som allerede kommer hit, svarte statsministeren i den NRK-sendte partilederdebatten fra Fredrikstad fredag kveld.

– Jeg forutsetter at Norge stiller på møtet for å delta i en europeisk dugnad, sa Støre.

– Men det er ikke mening i at vi tar et antall for at Belgia skal ta færre, la han til.

Følg valgkampen i VGs direktestudio #VGvalg

Svikter asyl-enigheten

Etter debatten sier Hareide til VG at Ap også svikter asyl-enigheten på Stortinget.

– Ap har nå forlatt den enigheten vi hadde på Stortinget i vår om å møte flyktningkrisen med en helhetlig tilnærming. Når Europa er satt under tidenes press, blir Jonas stille. Jeg er skuffet over Aps mangel på solidaritet med flyktningene, sier Hareide.

Les også: Erna feilinformerte om asyltall

Dermed må Hareide skuffet konstatere at det ikke er mulig å samle et flertall på Stortinget for å tvinge Erna Solberg og Anders Anundsen til å melde seg til EUs byrdefordeling.

– I vår var Ap offensive og utfordret Høyre med landsmøtevedtaket om å ta imot 10 000 kvoteflyktninger. Nå er de tilbake til full enighet, og da vet vi hvor flertallet nå ligger, sier KrF-lederen.

Mener de er samstemte

HØRTE ENIGHET: Jonas Gahr Støre (Ap) Foto: Klaudia Lech , VG

Men Jonas Gahr Støre mener tvert imot at partiene er mer enige enn Hareide vil ha det til:

– Rundt bordet i partilederdebatten hørte jeg et samstemt politisk budskap, kanskje bortsett fra Frp, om at ja, Norge skal bidra til en europeisk felles innsats for å ta imot, for rette opp de manglene som nå er. Men heller ikke KrF og Venstre presenterte noe tall i debatten. Jeg tror at den viljen er der, og den kommer fra det norske folk, sier Støre til VG.

– Men Erna Solberg sender en Frp-statsråd uten et tydelig mandat?

– Det er en adressat for det spørsmålet, og det er statsministeren. Det er hun som leder regjeringen. Hun skal gjennomføre en avtale om kvoteflyktninger og garantere for den. Den tvil det måtte være fordi det reiser en statsråd fra Frp, må Erna Solberg ta fullt og helt ansvar for, svarer Støre.

Les mer: Regjeringen samler Syria-givere i Norge

Har ikke tall

Knut Arild Hareide sier til VG at han ikke la fram noen tall i debatten, fordi det er umulig å eksakt vite hva Norges eventuelle del av en slik byrdefordeling vil være:

– EU snakker nå om 160 000 flyktninger som skal fordeles. Det tallet kan endre seg. Men den overordnede beskjeden er at Norge må delta i denne dugnaden for å hjelpe flyktninger som allerede er kommet til Europa. Hvem i Europa kan vi vente vil ta vår andel på toppen av sin egen andel, spør han.

Utidig

Frp-leder og finansminister Siv Jensen liker uhyre dårlig at opposisjonen stiller spørsmål ved om justisminister Anders Anundsen reiser til Brussel med en Frp-taktisk agenda:

– Det er utidig, og slike grep man tillater seg å ty til i en valgkamp. Jeg kan forsikre om at justisministeren gjør jobben sin. Statsministeren gjorde i debatten klart hva som er regjeringens posisjon, sier Siv Jensen til VG.

Les VG-kommentatorenes terningkast etter partilederdebatten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder