STILLE: En soldat står ved ødelagte vinduer på terrorrammede Zaventem-flyplassen i Brussel tirsdag. Alle fly er innstilt. Foto: Francois Lenoir Reuters

Rundt 500 Brussel-fly innstilt

Norske passasjerer kan bli flydd til Paris og Amsterdam

Rundt 500 fly er innstilt etter terroren i Brussel i dag. Tusenvis av passasjerer er rammet. Også onsdag er flyplassen stengt.

  • Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ifølge flightaware.com er 224 avganger fra Brussel og 212 flyvninger til Brussel innstilte som følge av terrorangrepet tirsdag morgen. I tillegg rammes andre flyvninger som følge av den stengte flyplassen.

Totalt rundt 500 flyvninger skal være innstilt som følge av terrorangrepene.

VG DIREKTE: Få siste nytt

I tillegg er rundt 50 flyvninger blitt omdirigert, melder flyovervåkingsnettstedet Flightradar24.

SAS rammet

Også norske passasjerer er rammet, SAS har innstilt ett fly fra Oslo til Brussel klokken 16.20, tirsdag kveld. Rutenummeret er SK4745.

Les også om bombene i Brussel: Dette vet vi så langt.

Det er naturlig nok flyselskapet Brussels Airlines som er hardest rammet, de har innstilt 190 flyvninger i dag. Lufthansa og Ryanair er andre europeiske flyselskaper som er hardt rammet i dag, med over 20 kanselleringer hver.

Den terrorrammede flyplassen opplyser på sine nettsider at alle flyvninger er innstilte tirsdag, men det er ikke opplyst om de kommende dagene.

Les også: Disse knyttes til terroren.

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, sier til Nettavisen at flyselskapet øker kapasiteten til Paris og Amsterdam, og at passasjerer i Belgia må kunne belage seg på å fly fra andre lufthavner:

– Situasjon for kommende dager er noe uavklart. Det beror på beslutninger som gjøres hos myndigheter knyttet til sikkerhetsvurderinger.

Hjem til påske

Blant dem som rammes er de ansatte på den norske EU-delegasjonen som hadde planlagt å reise hjem til påske, opplyser Norges EU-ambassadør Oda Sletnes:

– Det er ikke lett å komme seg hjem nå, så vi må avvente litt og se hvordan det utvikler seg, og om det er mulig å komme seg via alternative flyplasser sier Sletnes til VG.

Les også i VG Direkte: IS hevder de står bak angrepene.

Hun har selv planlagt å reise hjem til påsken, men er usikker på om det lar seg gjøre etter terroren.

I BRUSSEL: Norges EU-ambassadør Oda Sletnes. Foto: Berit Roald NTB scanpix

– Det har vært en tung dag her, og våre tanker går først og fremst til ofrene, deres familier og venner, sier Sletnes. Hun sier at det etter terrorangrepet har vært en svært stille dag i EU-hovedstaden.

– Folk er bedt om holde seg innendørs, så det er få folk ute og ingen busser, tog eller t-baner som går. Nå jobber folk med å finne måter å komme seg hjem på, enten ved å gå, sykle eller finne noen å sitte på med, sier Sletnes.

Høyeste trusselnivå

Trusselnivået ved alle flyplassene nord i Belgia er hevet til høyeste nivå, og alle som vil inn på flyplassene blir sjekket, melder belgiske medier.

Ved hovedflyplassen Zaventem i Brussel er all trafikk innstilt og alle innkommende fly omdirigert til andre flyplasser etter eksplosjonene tirsdag, opplyser Belgocontrol, som er ansvarlig for avviklingen av trafikken ved flyplassen, til avisen De Standaard.

Trusselnivået ved de øvrige flyplassene i regionen er hevet fra 3 til 4, som er høyeste nivå, skriver NTB.

Ved de tre regionale flyplassene Antwerpen, Oostende-Brugge og Kortrijk-Wevelgem er alle atkomstveier stengt, og alle som vil inn på flyplassen, blir kontrollert, skriver VTM Nieuws.

Tirsdag ettermiddag opplyste en talsmann for Storbritannias statsminister David Cameron at de fraråder reiser til Brussel som ikke er nødvendige.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder