PRESSET: Audun Lysbakken har vært under sterkt press etter avsløringen om at det SV-styrte departementet bevilget penger til en undergruppe av Sosialistisk Ungdom. Mandag kunngjorde han at han går av. Foto: Trond Solberg. VG

Lysbakken går av som statsråd

(VG Nett) SV-statsråd Audun Lysbakken går av som statsråd etter avsløringene rundt tildelingen av penger fra departementet til Sosialistisk Ungdom.

 • Gunn Kari Hegvik
 • Lars M. Glomnes
 • Sindre Murtnes
 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Øyvind Gustavsen
 • Erlend Skevik

Artikkelen er over åtte år gammel

SV-statsråden har vært under sterkt press etter at det ble avslørt at Lysbakkens departement hadde bevilget 154.000 kroner til organisasjonen Jenteforsvaret, som da var en undergruppe av Sosialistisk Ungdom.

- Jeg er tilhenger av at feil skal få konsekvenser. Jeg har ansvaret for de feil som er begått og jeg tar ansvar. Jeg har derfor orientert statsministeren om at jeg i dag går av som statsråd, sa Lysbakken på en pressekonferanse mandag formiddag.

Står til disposisjon

Han gjør det likevel klart at han fortsatt står til disposisjon dersom partiet ønsker han som leder.

- Jeg synes det er viktig at partiet får tenke seg om en gang til. Men om landsmøtet ønsker meg som leder, så står jeg til disposisjon, sier Lysbakken.

- Jeg har ikke tenkt å forsvinne. Det er ingenting som gjør meg mindre motivert til å jobbe. Jeg har ikke tenkt å gjemme meg. Jeg har tenkt å møte i Stortinget.

Lysbakken bekrefter at han orienterte statsminister Jens Stoltenberg søndag ettermiddag om at han ville gå av.

- Hva var utslagsgivende for din avgjørelse?

- En helhetsvurdering. Det er så mange dokumenter som ikke var fremme i den forrige runden. Det tar jeg tungt at ikke ble gjort godt nok Jeg mener selv at det har vært slik over tid, at det er naturlig at jeg tar ansvar. For det tredje mener jeg vi har gjort en gal vurdering i denne saken. I sum blir det unaturlig å insistere på å fortsette som statsråd.

- Jeg bestemte meg på fredag for å gjøre opp status. Da jeg så hvor mye som dukket opp. Da så jeg at det kan jeg ikke stå inne for. Jeg er tilhenger av at feil skal få konsekvenser. Da er det naturlig å ta konsekvensen.

Nye dokumenter

På en pressekonferanse mandag ettermiddag la Lysbakken frem 11 eposter og tre tektsmeldinger som, ifølge statsråden, er relevante for saken.

I dokumentene kommer det frem at Lysbakken ble orientert om at Sosialistisk Ungdom var blant søkerne til selvforsvarspengene gjennom en tekstmelding fra statssekretær Kirsti Bergstø.

BAKGRUNN: Reagerer på tilskudd til selvforsvar

HUSKET IKKE: Verken Kirsti Bergstø eller Audun Lysbakken husket tekstmeldingene som ble sendt. Nå går han av som statsråd. Foto: Roger Neumann, VG


- Verken Kirsti eller jeg har husket denne tekstmeldingen.
Jeg burde naturligvis ha reagert. Dessverre gjorde jeg ikke det. Og jeg var ikke inne i saken på senere tidspunkt, sier Lysbakken.

- Dette er relevante opplysninger som kan bidra til å belyse saken ytterligere. Jeg vil likevel understreker at det ikke er noe i de nye dokumentene som rokker ved det jeg tidligere har sagt, sier Lysbakken.

Han understreker at departementet innen 22. mars skal levere en komplett gjennomgang av vår forvaltning av tilskudd.

- Det har vært svært vanlig å tildele midler uten bred kunngjøring, altså i strid med økonomiregelverket. Dette har vært i strid med regelverket i mange år, under flere regjeringer, sier statsråden.

Kommentator: Ikke overrasket

Lysbakkens avgjørelse kom ikke overraskende på VG-kommentator Elisabeth Skarsbø Moen.

Hun sier hun hadde store problemer med å se hvordan Lysbakken kunne gå videre.

- Det hadde blitt hengende ved ham og over hans karakter. Lysbakken gjorde i mine øyne det eneste riktige, sier Skarsbø Moen.

- Det store spørsmålet er nå om han kan bli ny partileder. I så fall vil jeg tro at han kommer inn i regjeringen til høsten - Stoltenberg ønsker neppe en partileder som er utenfor regjering.

- Det interessante spørsmålet er om han nå blir SV-leder. Er veldig vanskelig å holde regjeringen samlet uten partilederne, sier VGs politiske redaktør Hanne Skartveit.

Trygve Slagsvold Vedum, parlamentarisk leder og nestleder i Senterparpartiet, skriver i en sms til VG Nett at Lysbakken er en dyktig politiker som de samarbeider godt med.

- Vi respekterer hans valg og ser frem til å samarbeide med ham i hans fremtidige roller.

Per Østvold, leder i Oslo SV, skriver på Twitter at han mener partiet kan komme styrket ut av dette.

- Enig med Kyrre Nakkim. Lysbakken og SV kan komme styrket ut av dette, skriver han.

- Umulig å fortsette

Leder i Stortingets kontrollkomite, Anders Anundsen (FrP) mener Lysbakken ikke hadde noe annet valg enn å gå av.

- Det har blitt avdekket surr i journalføringen, brudd på økonomireglementet og inhabilitet. I sum gjorde det at det ble umulig for Lysbakken å fortsette, sier Anundsen til VG Nett

Tirsdag forrige uke besluttet Stortingets kontrollkomité at det skal åpnes høring i saken. Den beslutningen står fortsatt ved lag.

- Saken som er åpnet er i utgangspunktet upåvirket av statsrådens avgang. Men dersom komiteen mener at saken er tilstrekkelig opplyst, med dokumentene som forelegges oss innen 22. mars, kan man spørre om det er avgjørende med en kontrollhøring i tillegg, sier Anundsen.

- Jeg vil vise ham respekt for at han har tatt den avgjørelsen. Han hadde et valg, mne jeg respekterer fullt ut den avgjørelsen han har tatt, sier Martin Kolberg, parlamentarisk nestleder i Ap, til TV 2.

Han vil ikke kommentere om lysbakken kan bli leder.

- SV velger sine ledere. Det er ikke opp til meg som Ap-representant å kommentere det

Ikke overrasket

Høyres Per-Kristian Foss er ikke overrasket over Lysbakkens beslutning.

- Det var en klok beslutning som tyder på at han har forstått alvoret i denne saken. Samtidig åpner avgangen for nye spekulasjoner om SVs deltakelse i regjeringen. Enten må de skikkelig inn eller helt ut. Et parti som har en leder som sitter utenfor regjeringen kan jeg vanskelig se for meg, sier han.

Nødvendig å trekke seg

- Dette var en klok, men nødvendig beslutning i lys av informasjonen som ble lagt frem i dag. Omfanget av korrepondanse tyder på at Lysbakken har kjent til saken, sier Knut Arild Hareide i KrF.

- Saken har vært alvorlig lenge, men når det kommer frem at det ikke er en enkelthendelse, men det har pågått systematisk og over tid, øker det alvorsgraden i dette, sier Siv Jensen i Frp.

- Avgangen var på sin plass. Her har den politiske ledelse gått ut over sine fullmakter, og i tillegg har det blitt skapt tvil om hvor vidt Lysbakken har informert Stortinget korrekt. Dermed var det riktig av han å gå av, sier Abid Raja i Venstre.

Intern gransking

Departementet har ved hjelp av ekstern bistand kartlagt all kommunikasjon i forbindelse med tildelingen, som ble gjort uten utlysning og uten en åpen prosess.

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har gjennomført granskingen av alle papirer knyttet til denne saken og mulige andre saker av samme type i 2011. I forrige uke slo Lysbakken fast at alle relevante dokumenter var lagt fram for offentligheten.

Det viste seg å være feil. To dager senere kunne Dagbladet fortelle om en e-post fra statssekretær Henriette Westhrin som Lysbakken tidligere har benektet eksistensen av. I e-posten til daværende SU-leder Mali Steiro Tronsmoen lover Westhrin å se på mulighetene som finnes for å få i gang kurs i jenteforsvar.

I forrige uke vedtok en samlet kontrollkomite på Stortinget å åpne sak mot SV-statsråden. Dermed må Lysbakken, som neste helg skal velges til ny SV-leder, møte til åpen høring i Stortinget.
Lysbakken har hele tiden hevdet at han er ansvarlig for tildelingen, men har samtidig vært uklar på om han selv var kjent med korrespondansen mellom SU og hans to statssekretærer Kirsti Bergstø og Henriette Westhrin.

Les også

 1. Fant nye ukjente e-poster til Lysbakken

  Gjennomgangen av Audun Lysbakkens e-poster skal vise at SV-statsråden personlig mottok informasjon forut for…
 2. Småkorrupte småsosialister

  Et armbånd her, et afghansk teppe der. Eller penger til ivrige sosialistungdommer.
 3. Velgerne er lite imponert over Lysbakken

  Velgerne er misfornøyd med Audun Lysbakkens håndtering av pengegaven til selvforsvarskurs for jenter i regi av SVs…
 4. Kan han virkelig ikke ha visst?

  Klokken 14 i dag skulle Lysbakken legge frem nye dokumenter i saken om Jenteforsvaret.
 5. - SV gjør statsråd-rokeringer

  Audun Lysbakken kan bli ny miljøvernminister etter SVs landsmøte neste helg.
 6. - SV-Bergstø fikk for dårlige råd

  Kirsti Bergstø ble ikke godt nok opplyst av embetsverket da hun gikk inn for å gi penger til partifellene i…
 7. Lysbakkens byråkrater godtok regelbrudd

  Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakkens byråkrater godtok regelbrudd selv om de først mente at…
 8. Kritiserer Lysbakken for innsynsnekt i SMS-er

  Audun Lysbakken nekter å gi innsyn i SMS-kontakt mellom departementet og representanter for SU eller Jenteforsvaret.
 9. Lysbakken: - Umulig å ikke gjøre feil

  Statsråd og påtroppende SV-leder Audun Lysbakken sier det er umulig å være leder uten å gjøre feil.
 10. Lysbakken offentliggjør nye dokumenter

  SV-statsråd Audun Lysbakken har lagt fram nye dokumenter i forbindelse med den såkalte selvforsvarssaken.
 11. Lysbakken skal grilles i Stortinget om forsvarspenger

  (VG Nett) Kontrollkomiteen åpner høring om Audun Lysbakkens tildeling av penger til SU-organiserte Jenteforsvaret.

Mer om

 1. Sosialistisk Venstreparti (SV)

Flere artikler

 1. Hva nå, Lysbakken?

 2. Hemmelig e-post mellom SU og departementet

 3. Lysbakken freder statssekretærene

 4. Lysbakkens statssekretær tvang gjennom pengene

 5. Fant nye ukjente e-poster til Lysbakken

Fra andre aviser

 1. Lysbakken går av som statsråd

  Aftenposten
 2. Lysbakken går av

  Bergens Tidende
 3. Vil ha hoderulling i SV

  Bergens Tidende
 4. Ber partiet velge Lysbakken

  Bergens Tidende
 5. Hemmelig e-post mellom SU og departementet

  Aftenposten
 6. Lysbakken får søkehjelp fra eksperter

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder