PREGET: Da VG møtte den siktede i 2001 jobbet han på farens gård i Sverige. Foto:Geir Carlsson,VG

Den siktede til VG i 2001: – Jeg er ingen barnemorder

I 2001 intervjuet VG mannen som på nytt er pågrepet for drapet på Kristin Juel Johannessen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mannen som onsdag ble pågrepet for drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999 er tidligere dømt og frifunnet for samme drap.

– Jeg kan ikke si noe om saken. Min klient skal i et avhør senere i dag. Han har ikke tatt stilling til det politiet anklager ham for. Jeg har hatt en samtale med ham, sier forsvarer Søren Ø. Hellenes til VG.

Mannen har hele tiden bedyret sin uskyld. Det gjør han nå også, ifølge advokat Søren Hellenes:

– Han stiller seg utforstående til pågripelsen. Politiet har heller ikke sagt på hvilket grunnlag han er pågrepet, sier Hellenes.

I 2001 møtte VG den siktede før den første tiltalen var klar. Da jobbet han på farens bondegård i Sverige. Mannen, som i dag er i 30-årene, var preget av tiltalen og nektet for å ha begått det grufulle mordet.

Redd for å ikke bli trodd

– Jeg er ingen barnemorder. Livet er snudd på hodet. Jeg er veldig stresset. Alt stanser på mange måter opp, sa han til VG i 2001.

Han mente den gang politiet hadde behandlet ham dårlig.

– Jeg opplever politiets arbeid som skremmende. De legger fram rene teorier som fakta. De kan ikke sette fingeren på noe holdbart. Jeg føler at de omtrent prøver å gjøre kål på meg. Men jeg har tiltro til at en domstol vil opptre mer ryddig og rettferdig enn politiet har gjort i denne saken, sier mannen som etter intervjuet ble dømt, men senere frifunnet.

Mannen, som da var 25, hevdet sin uskyld, men var nervøs for ikke å bli trodd.

– Det skal bli greit å få det ut av verden. Men jeg forstår at det er en risiko for ikke å bli trodd. Det er jeg nervøs for.

OFFERETS FAR: Møtte den pågrepne mange ganger på gaten

Under rettssaken hevded han selv at han var pasifist, og motstander av alle former for vold. Ifølge ham selv var dette grunnen til at han ikke gjennomførte førstegangstjeneste i militæret.

Hårstrå sentralt bevis

Et hårstrå som ble funnet like ved åstedet var et sentralt punkt i etterforskningen. Det ble funnet i torvlaget ved åstedet.

Det aktuelle hårstrået inngikk som en del av bevisgrunnlaget, fordi analyser viste at det var mellom 95 og 98 prosent sikkert at det stammet fra mannen eller en person han er i slekt med på morssiden.

Før ankesaken kom opp i Agder lagmannsrett, ble det gjort DNA-analyser i Tyskland av hår som ble funnet på drapsåstedet. Disse analysene viste at det ikke var mannens hår, og Riksadvokaten frafalt tiltalen.

Grunnlaget for pågripelsen er nye DNA-analyser, som knytter den siktede til drapet. Politiet vil imidlertid ikke si om det er foretatt nye analyser av det samme hår-beviset som slo feil sist.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder