Erna Solberg om Paris-terror: –Barbarisk angrep på demokratiet

Fikk tårer i øynene da hun fortalte om sitt forhold til Paris

Ber politiet ta en ny vurdering om midlertidig bevæpning

STATSMINISTERBOLIGEN (VG) Sterkt preget beskriver statsminister Erna Solberg (H) terroren i Paris som et «blodbad». Hun ber politiet vurdere på nytt om de fortsatt skal legge vekk våpnene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Tallrike uskyldige ofre er blitt rammet av terroristenes barbariske handlinger, sier den norske statsministeren.

– Vi lar oss ikke skremme, vi står side ved side med franske myndigheter. Mørket skal ikke få senke seg over lysets by, fortsetter hun.

Få siste nytt: Følg den siste utviklingen her

Solberg så sterkt preget ut da hun svartkledd møtte pressen i statsministerboligen. På spørsmål om hvordan hun selv reagerte da hun hørte om terroren, fikk Solberg tårer i øynene.

– Selv føler jeg mest på sorg. Jeg giftet meg i Paris, det er en by jeg og mange nordmenn har sterke følelser for, sier Erna Solberg, og må ta en liten pause fordi hun måtte tørke en tåre.

Ber om ny vurdering av bevæpning

Solberg sier at sikkerhetsvurderingen, også den som gjelder politiets bevæpning tas av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Politidirektoratet (POD), men regjeringen har bedt om en ny vurdering av tidspunktet for å avvikle midlertidige bevæpningen, svarer Solberg på spørsmål fra VG.

– Regjeringen, ved justisministeren, har bedt Politidirektoratet foreta en fornyet vurdering av tidspunktet for å ta ned bevæpningen, sier Solberg.

Lørdag formiddag la Politidirektoratet (POD) ut følgende pressemelding:

«Foreløpig er det ikke kommet noen nye trusselvurderinger som skulle tilsi at vi gjør endringer knyttet til vår beslutning om at den midlertidige bevæpningen av politi i Norge skal opphøre.»

Les også: Politiet vil fortsatt legge vekk våpnene

SORTKLEDD: Statsminister Erna Solberg redegjør for situasjonen etter terroren i Paris. Foto: Sandblad Mattis , VG

POD avgjør

Justisdepartementet sender VG følgende melding som svar på Erna Solbergs oppfordring:

«Trusselbildet kan endre seg raskt. Politiet er derfor blitt bedt om fortløpende, etterhvert som ny informasjon som kan endre trusselbildet i Norge kommer inn, å vurdere den midlertidige bevæpningen av norsk politi, som POD besluttet skulle tas ned innen 17. november. Politidirektoratet vil derfor løpende være i kontakt med PST.»

– På bakgrunn av de tragiske hendelsene i Frankrike har jeg bedt Politidirektoratet vurdere beslutningen om å endre bevæpningen på nytt sammen med vurderingen av andre risikoreduserende tiltak. De vil vurdere dette opp mot trusselvurdering fra PST og eventuell annen informasjon. Direktoratet foretar en selvstendig faglig vurdering av spørsmålet, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Vakthavende hos Politidirektoratet, Håkon Skulstad, sier til VG at deres beslutning kan revurderes fortløpende, men at så lenge PST ikke endrer trusselvurderingen, så står deres beslutning ved lag.

– Vi har vurdert spørsmålet om bevæpning på nytt, på bakgrunn av den nye trusselvurderingen. I den er det ingen bindinger, så langt, mellom det som skjedde i Paris og situasjonen i Norge, sier vakthavende sjef ved Politidirektoratet (POD), Håkon Skulstad til VG.

– Men det er kort tid etter en tragisk hendelse, og vi vil fortløpende vurdere dette basert på nye trusselvurderinger som kommer i løpet av helgen, fortsetter han.

PST informerer

Solberg understreker at PST informerer regjeringen om sikkerhet.

– Så langt er det ingen forandret sikkerhetsvurdering for Norge. PST gjør sikkerhetsvurderingen for både regjeringen og for politiet, vi skal følge godt med på det som foregår, sier Solberg.

– Jeg har stor forståelse for at mange føler på frykt, det gjør jeg også, men det er vår jobb å ikke la oss skremme, for det er det som er terroristenes mål.

– Det er viktig å si at ekstreme, voldsradikale handlinger ikke er representative for alle utøvere av en religion, sier Solberg, som sier hun er bekymret for at terrorhendelsen vil påvirke en allerede opphisset debatt.

Grensen forblir åpen

Solberg sier ingen sikkerhetsvurdering tilsier at man burde øke grensekontrollen eller stenge den norske grensen, men at dette også vurderes fortløpende.

Statsministeren holdt sin pressebrifing kort etter den franske presidenten François Hollande kalte terroren i Paris for en krigserklæring. Presidenten er svært tydelig som står bak angrepene i Paris – som foreløpig har kostet 127 mennesker livet – er terrorgruppen IS' verk.

– Angrepene ble utført av terrorhæren Den Islamske staten. Det er et angrep på Frankrike, på verdiene vi forsvarer verden rundt, på det vi er: Et fritt land som har en betydning for hele verden, sier Hollande, som også erklærte tre dagers landesorg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder