– HØR HER: Stortingsrepresentant Abid Raja (V) kommer en en instendig oppfordring til muslimer om å tilpasse seg norsk kultur. Foto: Frode Hansen VG

Venstre-Raja kraftig ut mot burka – og nikabforbud

Venstres Abid Raja sier han har følt vemmelse når han har sett kvinner i burka og nikab. Men han advarer sterkt mot forbud.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg vil advare Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet mot å forby burka og niqab, sier den profilerte Venstre-politikeren, som selv er muslim og som har skrevet bøker om utfordringene når muslimsk og norsk kultur kolliderer.

– Jeg kan godt være ærlig om mine følelser når jeg ser kvinner i burka og nikab; Ofte føler jeg synd på dem og jeg blir også flau på vegne av muslimene. Jeg har faktisk også kjent på følelse av vemmelse, sier han.

Les: Støre vil ikke se det på skolene

– Ekstreme negative følelser

– Men selv om det vekker ekstreme negative følelser hos meg å se kvinner og jenter i burka og nikab, vil jeg advare sterkt mot å forby det.

– Hvorfor?

– Jeg mener vi politikere ikke bør blande oss bort i hva folk skal ha på seg. Jeg ser at debatten som raser i Norge nå er preget av følelser og det ser ut som om vi går i retning av et populistisk forbud. Jeg ber Arbeiderpartiet tenke seg nøye om: Er det virkelig politikeres oppgave å regulere folks klesplagg? Og vil vi virkelig blåse denne minisaken, som gjelder noen ytterst få jenter, opp til store nasjonale dimensjoner, spør han.

Les: Niqab-opprør mot Listhaug

– Vil virkelig Støre at Norge internasjonalt skal fremstå slik? Det er ikke vår tradisjon og vårt omdømme verdig. Jeg har forventet større prinsipiell tilnærming til denne saken fra Aps leder. Hans verdisyn som jeg ofte har opplevd på møter og i debatter, står ikke i stil med dette politiske veivalget han og Ap er i ferd med å ta.

Det er nasjonale og generelle forbud han er imot, ikke lokale:

– Lokale forbud definert av rektorer og lokale myndigheter er mer enn godt nok, og de støtter jeg, sier han.

Les: Ap på gli

– Jeg har en bønn til muslimer

Raja går også ut med en veldig sterk oppfordring til muslimer i Norge.

– Jeg har en bønn til muslimer; vær så snill og se hva slags samfunn dere nå er i. Burka og nikab hører ikke hjemme her. La bruken opphøre, og jeg oppfordrer alle trossamfunn blant muslimer å forklare sine medlemmer at slik bruk ikke er nødvendig i moderne åpent demokrati som Norge.

Han ber imamene vise ansvar.

– Om målet er å ikke få oppmerksomhet; så oppnår du det motsatte med slik bruk. Ikke minst bør holdninger og atferd endres hos minoritetsmiljøet – og her har også imamer og moskeer et ansvar. Og jeg håper særlig det somaliske miljøet kan ta ballen og utfordringen og til å bidra til å endre holdningene i egne miljøer.

Badedrakter

Han også for seg et tredje plagg: Burkini, muslimske badedrakter.

– Det er synd muslimske kvinner ser seg nødt til å bruke burkini, men vi kan da ikke nekte folk ha på seg det de vil i naturen og på stranden. Burkinien gir kvinnen mulighet til å bade, opplevelser ved stranden og sjøen. Det gir håp om endring klesveien på sikt: Ett forbud vil begrense deres livsutfoldelse og stanse utviklingen hvor vi kan håpe på endring av kleskultur i fremtiden.

Les: Gir opp kampen mot burkini

Giske avviser forbud

Ap-nestleder Trond Giske sier de ikke har foreslått noe forbud.

– Nei, det har vi ikke. Det vi har foreslått er at det innføres et regelverk for skoler og utdanningsinstitusjoner, som gjør at når du går på skole, så må du ha ansiktet ditt synlig.

– Det fremstår som et forbud?

– Det er mulig det, men dette er regler som skal gjelde for alle, men vi kaller det ikke et forbud. Vi ønsker det skal være en betingelse for å delta i undervisning.

Giske mener Raja er prinsippløs prinsipprytter.

– Han ber oss være prinsipielle. Men han undergraver selv sin prinsipielle linje ved å si ja til lokale forbud. Det er ikke å være prinsippfast, sier Giske.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder