Birgitte Tengs-drapet blir etterforsket på nytt

HAUGESUND (VG) Sør-Vest politidistrikt vil etterforske Birgitte Tengs-drapet på nytt sammen med Kripos, som mener det er mulig å oppklare den 21 år gamle saken.

 • Tor-Erling Thømt Ruud
 • Hege Wallenius
 • Silje Løvstad Thjømøe
 • Mathias Ogre

Artikkelen er over tre år gammel

I ett år har Kripos' spesialgruppe for uoppklarte, alvorlige saker sett på drapet på Birgitte Tengs på Karmøy i 1995.

Cold Case-gruppens første sak konkluderer: Politiet bør iverksettes ny etterforskning. Det la gruppen fram på en pressekonferanse i Haugesund onsdag.

Har du hørt? Hele serien om drapet på Birgitte Tengs finner du her

Sør-Vest politidistrikt bekreftet på pressekonferansen at de vil følge anbefalingen og etterforske saken på nytt sammen med Kripos.

– Det er kommet en rekke anbefalinger som gjør at jeg har bestemt at vi iverksetter etterforskning med en ny gruppe som skal ha base i Stavanger, sa politimester Hans Vik i Sør-Vest politidistrikt.

Bakgrunn: Hva skjedde med Birgitte Tengs?

Kan ikke vente snarlig gjennombrudd

Arbeidet til Cold Case har ikke bestått i direkte politietterforskning, men det er mer et analysearbeid av sakens dokumenter, materiale og en vurdering av om ny teknologi kan løse saken nesten 20 år etter.

Cold Case-leder Espen Erdal sier de ikke har noen mistenkt i saken.

– Vi anbefaler en ny etterforskning, men det kan imidlertid ikke forstås dit hen at man kan vente et nært forestående gjennombrudd. Vi har ikke et DNA-treff eller en mistenkt som etterforskningen nå vil bli rettet mot, sier Erdal.

Cold Case-gruppen peker imidlertid på at etterforskningen i perioden 1995–1998 var preget av to hovedspor:

** Hårstrå funnet i Birgitte Tengs' hånd som først ble antatt å ikke tilhøre henne, før det senere ble klart at de gjorde det. 16 måneder etter drapet konkluderte derfor politiet med at mye av etterforskningen var basert på feil grunnlag.

** Fetteren til Birgitte Tengs som ble dømt og senere frikjent for drapet.

– Begge disse sporene medførte at flere etterforskningsskritt ikke ble fulgt opp, og vi mener at flere av disse bør følges i dag, sier politiadvokat Torbjørn Aasbø i Cold Case-gruppen.

– Etter vårt syn har saken potensial for å bli oppklart, legger han til.

Anbefaler å undersøke nye personer

Blant anbefalingene Cold Case har gitt Sør-Vest politidistrikt er å se nærmere på personer som ikke tidligere er undersøkt.

– Vi har anbefalt at politidistriktet jobber videre med å undersøke aktuelle personer, både personer som tidlig ble utelukket på grunn av hår-resultatet, og aktuelle personer som tidligere ikke har vært undersøkt nærmere, sier Aasbø.

Han opplyser også at gruppen har gitt en anbefaling om å undersøke elektroniske spor som ble sikret i 1995 i etterkant av drapet.

– Etter vår saksgjennomgang kan vi ikke se dokumentasjon på at de elektroniske sporene er systematisk gjennomgått, så vi anbefaler at dette nå gjøres for å kunne kartlegge personer og kjøretøy som befant seg på Karmøy denne natten, samt bidra til å rekonstruere hendelsesforløp og kontrollere forklaringer, sier Aasbø.

Det er også biologisk materiale i saken som nå skal testes på nytt.

Hadde vært på bedehus

Birgitte Tengs (17) ble funnet drept på Karmøy 6. mai 1995. Hun kom aldri hjem etter å ha vært på en ungdomsstilstelning på et bedehus. I stedet ble hun funnet død i et kratt ved en grusvei like ved der hun bodde.

Etterforskningen brukte tidlig DNA-teknologi, men etter at dette ikke ga resultater etter to år, pågrep politiet den jevngamle fetteren til Birgitte.

Etter svært lange og mange udokumenterte avhør der det ble brukt omstridte teknikker tilsto fetteren å ha drept Birgitte.

Han ble dømt i tingretten høsten 1997, men i ankesaken i lagmannsretten i juni 1998 frikjente juryen ham. Han ble likevel dømt til å betale erstatning til Birgittes foreldre.

Fordi ingen er dømt for selve drapshandlingen, har saken stått som uoppklart.

ÅSTEDET: Birgitte Tengs ble funnet drept i nærheten av sitt hjem på Karmøy 5. mai 1995. Foto: Hugo Bergsaker VG

Tre hovedutfordringer

Politiet opplyser på pressekonferansen at det er tre hovedutfordringer med etterforskningen knyttet til fetteren, som ble siktet og varetektsfengslet i februar 1997.

** Fetteren fikk fullt innsyn i saken, noe som gjør at han kunne komme med mange detaljer.

** Avhørene av ham som siktet ble ikke nedtegnet fortløpende. Det er umulig å vite hvordan opplysningene kom frem i avhør.

** Trekk ved avhørene som gjør det vanskelig å bygge videre på tilståelsen, er en tredje utfordring. Fetteren nektet lenge for å ha begått drapet, men ble bedt om å fortelle en hypotetisk historie om hvordan han kan ha gjort det. Etter det fortalte han politiet at han var drapsmannen.

– På bakgrunn av dette anbefaler vi at tilståelsen ikke legger føringer for den videre etterforskningen, sier Tone Aase, politiadvokat i Cold Case-gruppen i Kripos.

Faren til fetteren: Tro på oppklaring

Faren til Birgitte Tengs' fetter sier til VG at han berømmer Cold Case-gruppens arbeid.

– Nå har vi en stor tro på oppklaring og at denne såkalte tilståelsen nå fullstendig legges vekk, sier faren.

Til NTB sier han at hans sønn nå en gang for alle må være frifunnet.

– Erstatningssaken får vi ikke gjort noe med. Dommen er endelig og kan ikke tas opp igjen av Gjenopptakelseskommisjonen. Det paradoksale og tragiske i dette er at erstatningsdommen vil stå ved lag når gjerningsmannen blir tatt og dømt, sier han til nyhetsbyrået.

Birgittes far Torger Tengs, som har ment at fetterens tilståelse var riktig, kommenterer den nye etterforskningen slik overfor VG:

– Jeg er positiv til ny etterforskning. Samtidig synes jeg ikke vi skal se helt bort fra den tilståelsen. Vi må huske på at den tilståelsen ble trukket samtidig som det ble klart at det ikke forelå noen tekniske spor mot fetteren, sier Tengs.

– Mange spor å gå etter

Forfatter av kriminaldokumentaren «Hvem drepte Birgitte Tengs?» Bjørn Olav Jahr, som var til stede på pressekonferansen onsdag, mener i likhet med politiet at det er grunnlag for en ny etterforskning.

– Det er helt klart mange spor å gå etter, sier han til VG.

Han sier også at han synes politiet på pressekonferansen gikk langt i å kritisere egen etterforskning.

– De kunne gått enda lenger i å frikjenne fetteren til Birgitte Tengs, mener han imidlertid.

– I materialet finnes mange mulige kandidater som ikke er godt nok sjekket ut, sier Jahr.

Les også

 1. Engelske eksperter gjennomgår bilder i Tengs-saken

  Flere hundre bilder av skadene på Birgitte Tengs er oversendt til patologer i England for å få en analyse av skadebildet.
 2. Cold Case: Har tips om personer som er nevnt i både drapet på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen

  I materialet om drapet på Tina Jørgensen som «Cold Case»-gruppen nå skal gå gjennom ligger det tips om menn som også har…
 3. VG vant - «Uløst» kåret til årets podcast

  Første gang VG var nominert til Norges mest prestisjetunge radiopriser, stakk mediehuset av med prisen for årets podcast…
 4. Kommentar: Kan politiet se på Birgitte Tengs-saken med nye øyne?

  Politiets nyopprettede cold case-gruppe skal se på drapet på Birgitte Tengs på nytt. Det skulle bare mangle.
 5. Fetteren frikjent for drapet: – Håper saken blir løst

  Fetteren til Birgitte Tengs (17) ble frikjent for drapet på 17-åringen. Nå håper han saken blir løst.

Mer om

 1. Drap
 2. Birgitte-saken
 3. FK Haugesund
 4. Krim

Flere artikler

 1. Pluss content

  Gjenoppta etterforskningen av Birgitte Tengs-drapet

 2. Skal avhøre nye vitner i jakten på Birgitte Tengs' drapsmann

 3. Gjenopptar Birgitte Tengs-saken: En fornuftig beslutning

 4. Politiet har sendt bevismateriale i Tengs-saken til Folkehelseinstituttet

 5. Birgitte Tengs-drapet: Politiet etterforsker mange kandidater

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder