Foreldre kjøper leksehjelp til førsteklassinger

Én av tre jenter opplever betydelig skolestress

PRIVATLÆRER BOOM: Seksten år gamle Karoline Frigstad (til høyre) får en til en hjelp i matematikk hos privatlærer Vibeke Fængsrud. Ekstrahjelpen har ført til at hun forstår mer og presterer bedre i faget norske skoleelever sliter mest med. Foto: Mattis Sandblad

Karoline (16): – Helt normalt å ha privatlærer

På skolen til Karoline Frigstad (16) er det helt normalt å ha privatlærer. Etterspørselen etter leksehjelp har økt så kraftig de siste årene at bedrifter sliter med å ta unna.

 • Shazia Majid

Artikkelen er over fire år gammel

VG forteller mandag at det har vært en tredobling av tilbud i leksehjelpsbransjen siden 2008. 30 prosent av all slik virksomhet holder til i Oslo, hvor det stilles høye krav til prestasjoner på skolen. Det merker elevene.

– Jeg føler at jeg må prestere. Jeg synes man må ha femmere og seksere for å være vellykket på skolen, sier Karoline Frigstad, som går på førsteåret på Oslo Handelsgym.

Over 60 prosent av alle jentene i tiendeklasse blir ganske- eller svært stresset av skolearbeidet. Én av tre oppgir at de blir svært stresset, viser den nye Hemil-rapporten utarbeidet ved Universitetet i Bergen.

Rapporten viser at én av ti gutter sier at de blir svært stresset av skolearbeidet. De store kjønnsforskjellene ser man også på videregående.

Skoleundervisning går for fort

Da 16 år gamle Karoline gikk over fra grunnskole til videregående skole i fjor høst, ble overgangen stor. Hun har alltid vært flink i matematikk, men slet plutselig med faget. Da karakterkortet kom før jul, bestemte hun seg.

– Da jeg startet på videregående gikk undervisningen for fort for meg. Det var nytt tema hver gang vi hadde mattetime. Det var ikke det at jeg var dum, men jeg jobbet ikke bra nok. Derfor begynte jeg med privatlærer etter jul. Jeg går hos henne en gang i uken. To timer hver gang, sier 16-åringen, som har lese- og skrivevansker.

Hun er ikke alene om å søke hjelp utenfor skolen.

– Det er veldig stort press. Det er veldig mange av vennene mine som bruker privatlærer. Flere og flere trenger hjelp. Det er blitt helt normalt å ha privatlærer, sier Frigstad.

Prioriterer privatlærer

Det koster 600 kroner per klokketime for leksehjelpen fra House of Math. Foreldrene hennes betaler for privatlæreren.

– Mamma og pappa velger å prioritere dette fremfor andre ting. De kutter ned på andre ting for at jeg skal lære meg matte, sier Karoline Frigstad.

Privatlæreren til 16-åringen er håndplukket. Hun deler læreren kun med en annen elev i timen. Det gir resultater.

– Jeg begynner å forstå mye mer. De forklarer mye mer oversiktlig og kan faget bedre. Det er mye lettere å forstå enn i mattetimen på skolen, sier hun.

Nettopp dette er vinneroppskriften til leksehjelpsbransjen. Og den fører til at foreldre nå kjøper leksehjelp til stadig yngre barn.

–Vi har elever fra førsteklassinger i barneskolen, til studenter ved siviløkonomstudier. De spenner fra å være faglig svake til svært sterke. Gjennomsnittseleven hos oss ligger på karakter tre, før de begynner hos oss. Noen har dyskalkuli (tallvansker), sier Vibeke Fængsrud (37), drivkraften bak House of Math i Oslo.

Blitt stuerent

Hun bekrefter den kraftige økningen i etterspørselen etter privat timeundervisning. Bedriften hennes har økt fra én person i 2006 til 80 ansatte i dag.

– Hos oss opplever vi så stor etterspørsel at vi må stadig ansette flere lærere, sier Fængsrud.

Norske elever sliter først og fremst med matematikk på skolen. I fjor gikk tiendeklassinger ut med svakeste matteeksamen noensinne. I Oslo falt matte-resultatene fra 3.6 i snittkarakter i 2009 til 3.2 i 2015. Dette kan være en av forklaringene på økningen i privat leksehjelp. Særlig i matematikk.

– Vi er veldig bortskjemte i dette landet. Jeg opplever at vi ikke er sultne nok. Vi har alltid velferdsstaten å falle tilbake på. Både foreldre og elever må jobbe mye mer, for å løfte resultatene. Velg et område hvor du kan ha mestringsfølelse. Du kan ikke være god på alt. Det er det som skaper prestasjonsjag, sier Fængsrud.

Velstående kjøpere

– Hvor kommer dine elever fra i byen?

– De kommer fra Bærum, Oslo Vest, og Nordstrand. Og også fra Lørenskog og Fjellhamar.

– Bærum, Oslo Vest og Nordstrand er noen av mest velstående områdene i Oslo. Ser du at privatundervisning kan være med på å skape en klassedelt skole, hvor de som har penger kan skaffe seg en bedre utdannelse?

– Klasseskille dreier seg ikke lenger om penger, men om kunnskap. Kanskje har du ikke råd til å kjøpe leksehjelp til 600 kroner timen, men hvis du virkelig vil, så finnes det mange gratistilbud, og det finnes mange lærere som gjør en hederlig innsats, avslutter Vibeke Fængsrud.

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Barn og unge
 3. Oppvekst

Flere artikler

 1. Pluss content

  Leksehjelpmarkedet tredoblet

 2. Leksehjelpsmarkedet tredoblet siden 2008

 3. Norske femteklassinger best i Norden i matematikk

 4. Ikke rart at elever går i bakken

 5. Slik blir elevene stresset på skolen

Fra andre aviser

 1. Slik knekker de mattekoden

  Bergens Tidende
 2. Vibeke strøk i matte. Så skjønte hun hva som skulle til for å bli god.

  Aftenposten
 3. Leksehjelp er et marked i vekst

  Bergens Tidende
 4. Leksehjelp er et marked i vekst

  Bergens Tidende
 5. «Mattedama» Vibeke Fængsrud (41) mener spesielt to ting ødelegger barna våre. – Vi er så utrolig redde for at noen skal bli lei seg hvis vi stiller kravs

  Aftenposten
 6. – Elevene må få hjelp i skolen

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder