ØKER PRISENE: Svekket kronekurs vil sende prisene oppover på importert mat i vinter.
ØKER PRISENE: Svekket kronekurs vil sende prisene oppover på importert mat i vinter. Foto: Nina Andersen , VG

Derfor blir maten dyrere i 2016

Bondelaget: Ingen grunn til prisøkning på norsk mat

INNENRIKS

Neste år ligger det an til store prisøkninger på importerte
matvarer. Men de norske produsentene ber forbrukerne følge nøye med for å påse at norsk mat ikke blir dyrere.

Publisert: Oppdatert: 24.12.15 14:34

– Det er ingen grunn til at norskprodusert mat skal bli vesentlig dyrere når matprisene reguleres i butikkene 1.februar, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag, til VG.

Mens matvareprisene på verdensmarkedet har gått ned gjennom året, har kronen svekket seg så kraftig mot dollar og euro at alle varer som importeres til Norge, ligger an til å bli dyrere.

VGs matbørs: Her fikk du billigst julemat

I desember drev kjedene en ellevill priskrig på julematen. Men utpå vinteren tyder alt på at matprisene skal betydelig opp.

Les også: Reagerer på prisdumping av julematen

Aldri opplevd så store valutaeffekter

– Jeg har vært i denne bransjen i 25 år, men aldri opplevd så store valutaeffekter over så kort tid, sier konserdirektør Håkon Mageli i matvaregiganten Orkla, til VG.

– Jeg tror det er nødvendig at prisene økes. Det er en historisk spesiell valutasituasjon. Mer enn 50 prosent av det vi spiser er importert, og svekkelsen av kronekursen slår hardt inn på varer som produseres i utlandet. I tillegg er det en betydelig effekt på importerte råvarer som sukker, kakao og tomatpuré, sier Mageli.

Allerede i sommer var prisøkningene på importert mat så store at de slo direkte inn i konsumprisindeksen til Statistisk Sentralbyrå, SSB.

Norgesgruppen, som eier kjedene Meny, Ultra, Kiwi, Joker og Spar, har allerede varslet at denne importerte prisveksten vil slå ut i dyrere mat fra 1.februar, når dagligvarekjeden gjennomfører sine halvårlige prisendringer.

Overrasket over prisøkningene

« Vi er litt overrasket over prisøkningene. Spesielt er vi overrasket over at valutaen treffer så hardt som den gjør», sa Norgesgruppens innkjøpsdirektør Øyvind Andersen til Aftenposten sist mandag.

Om lag 50 prosent av all mat som omsettes i Norge, er importert fra utlandet. På verdensmarkedet faller råvareprisene på mat. I høst er det bare sukker og kakao som har steget i pris, ifølge FAOs matvareprisindeks.

Men samtidig gjør valutaforskjellen at norsk mat blir forholdsmessig billigere. Norsk råvarer er stort sett ikke påvirket av valutaforskjeller eller prisene på verdensmarkedet.

Bra for den norske maten

– For første gang på sikkert ti år har norsk mat styrket sin konkurransekraft, sier Mageli.

– Sammenlignet med mange andre bransjer er det mer optimisme i norsk næringsmiddelindustri enn det har vært på mange år. Det er åpenbart at valutasvekkelsen har styrket denne bransjen mer enn mange andre bransjer. Moderat pris- og lønnsutvikling har også bidratt til dette, sier Mageli.

– Betyr det at prisen på norsk mat i butikkene vil stå stille, når prisene øker i februar?

– Det skal ikke jeg mene noe om. De ulike kjedeprofilene bestemmer selv prisene ut til forbrukerne. Men det skal bli spennende å se hvordan vår økte konkurranseevne vil påvirke grensehandelen, sier Mageli.

Snart får du kanskje sammenligne priser selv: Uenige om matportal

Orkla har i alle fall tro på at markedet for norsk mat vil vokse, og har investert 500 millioner kroner i ny produksjon i Norge i år. Det gjelder pizza og lefser på Stranda, syltetøy og salater på Elverum, og kjøttproduksjonen i Fredrikstad.

Les også: Matministeren mener maten er for dyr

– Ønsker man å handle kvalitet fra norske bønder, så er den norske maten nå relativt sett billigere enn vi har vært vant til, sammenlignet med importert mat, sier Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

Mindre lønnsomt med harrytur

– Denne endringen gjør det stadig mindre lønnsomt å dra på handletur til Sverige, og jeg forventer at en stadig større del av matvarehandelen vil skje i norske butikker fremover, sier Bartnes.

Han presiserer at landbruket ikke øker sine priser 1.februar. Resultatet av jordbruksforhandlingene med staten får effekt i dagligvarebransjens andre årlige prisregulering, som skjer 1.juli.

– Derfor bør forbrukerne følge nøye med på prisene etter 1. februar, sier Bartnes.

Matprisene har steget jevnt gjennom 2015. Ifølge Statistisk Sentralbyrås konsumprisindeks er mat og alkoholfrie drikkevarer nå 3,8 prosent dyrere enn i november 2014. Prisene på frukt og grønnsaker, mye av det er import, har steget enda mer.

Her kan du lese mer om