Foto: Grafikk: VG / Google Earth

Knallhard kritikk etter Stortingets byggeskandale

Kontrollkomiteen i Stortinget kommer med knallhard kritikk mot sitt eget presidentskap for ombyggingen som ligger an til å koste 1,8 milliarder kroner etter flere budsjettsprekker.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Komiteen sier enstemmig at det var kritikkverdig av presidentskapet å ikke orienterte komiteen om den siste budsjettsprekken, tross tydellige løfter om å holde oss orientert, sier komiteleder Martin Kolberg (Ap).

VG avslørte i oktober at Stortinget måtte be skattebetalerne om 700 millioner ekstra for å fullføre et stort og komplisert byggeprosjekt i Oslo sentrum.

Les saken her: Stortingets byggeprosjekt sprekker med 700 milliarder

Alle partiene på Stortinget står også samlet bak et forslag om å be Riksrevisjonen granske hele byggeprosjektet, og svare på hvordan presidentskapet og administrasjonen har ledet prosjektet fra å koste 460 millioner kroner i 2012, og til å bli et gigantprosjekt til 1,8 milliarder kroner nå i høst.

ENSTEMMIG: Michael Tetzschner (H) og Martin Kolberg (Ap) står sammen med med resten av komiteen om kritikken mot presidentskapet og administrasjonen i Stortinget. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– Stortinget må selvsagt få pengene til å fullføre prosjektet, sier Kolberg.

Saksøker konsulenten

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) og Ida Børresen, som er Stortingets direktør, la fra starten av alt ansvar på rådgivningsselskapet Multiconsult, som vant anbudsrunden om å bli Stortingets totalleverandør av prosjektering og rådgivning gjennom hele byggeprosjektet.

VG har tidligere avslørt at presidentskapet, i et ikke offentlig søksmål, har krevd 67 millioner kroner fra rådgiverne i Multiconsult, som de mener selskapet har påført Stortinget. Stortinget mener at selskapet har opptrådt grovt uaktsomt.

Beklager overskridelsene

– Vi plasserer ansvaret veldig tydelig, og vi beklager også de voldsomme overskridelsene, selv om vi forstår presidentskapets intensjon med å gjennomføre disse utbyggingene, legger Kolberg til.

Les også: Ble 1,3 milliarder dyrere enn først anslått

Michael Tetzschner (H), komiteens nestleder, sier at komiteen ikke begriper hvorfor Stortingets presidentskap og administrasjon skulle påta seg byggeprosjektet på egen hånd, uten å spørre statens eget byggemiljø Statsbygg om hjelp:

– Først fikk vi til svar at det ville vært konstitusjonelt problematisk. Deretter at Statsbygg ikke hadde kapasitet. Men senere har vi fått vite at Statsbygg bisto Høyesterett i en stor rehabilitering, da burde det vel ikke være så vanskelig for Stortinget heller å be om bistand, sier han.

Les også: Ble for stort for Stortinget

Blir nye runder

Per Olaf Lundteigen (Sp), som også har ytret seg svært kritisk i byggesaken, sier nå at han ikke vil kreve noens avgang i denne runden, men legger til:

– Denne saken er vi ikke ferdig med. Riksrevisjonens rapport skal tilbake til komiteen for behandling når den foreligger. Så får vi se hva som skjer videre, sier han.

Les mer her: Holder Stortingets ledere ansvarlig

Dette var byggeplanene

Stortinget vedtok i 2013 å rehabilitere kontorbygget i Prinsens gate 26, som tidligere huset Halvorsens Conditori. Bygget er knyttet til Stortinget gjennom en underjordisk tunnel under Wessels plass, hvor trikker og busser krysser gjennom Oslo sentrum.

Oslo kommune skulle likevel bygge om Wessels plass til et knutepunkt for buss og trikk gjennom Oslo sentrum, med nye holdeplasser.

Samtidig med at Wessels plass skulle måtte stenge for ombyggingen, ønsket Stortinget å bygge et nytt post- og varemottak under plassen, og en ny innkjørsel nummer to til stortingsgarasjen som følge av nye sikkerhetsvurderinger.

Det var imidlertid ønskelig å beholde den klassiske fasaden på Prinsens gate 26, og som følge av skjerpet sikkerhet ble Stortinget anbefalt av PST å bygge en ny inn- og utkjørsel fra Stortingsgarasjen.

Ett år forsinket

I statsbudsjettet for 2017 har presidentskapet anslått sluttkostnaden til å bli 1,8 milliarder kroner - men har også uttalt at dette ikke nødvendigvis blir sluttsummen.


«Nå vil jeg si at det er god fremdrift i prosjektet, men vi er dessverre ett år forsinket etter planen som var å kunne flytte inn i det rehabiliterte bygget etter stortingsvalget neste høst»,sa Thommessen til VG i oktober.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder