Tenåring filmet Namsos-vold: – Jeg angrer

Tenåringen som filmet voldshendelsen i Namsos sier at han filmet «fordi det var artig», men angrer nå på at han lot seg rive med.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Av Pia Marie Lerseth, Erlend Malmo (Trønder-Avisa), Mona Byrkjedal og Irene Rønold (VG)

VG har tidligere omtalt videoen, der man ser en mann tvinge offerets hode ned i bakken, for så å slå hodet hans i asfalten. Kameratene hans filmer og ler av hendelsen.

Opptakene ble gjort 5. juli, i sentrum av Namsos, rundt klokken 04.30.

Tenåringen som filmet slagene har fortalt til lokalavisen Namdalsavisa at han filmet fordi han syntes det var morsomt.

– Ja, det var spennende. Der og da filmet jeg fordi det var artig, sier 17-åringen til Namdalsavisa.

– I ettertid skjønner jeg at dette ikke var artig. Jeg lot meg rive med av situasjonen og angrer på det, sier gutten til Trønder-Avisa søndag kveld.

Filmet grov vold

Filmen ble delt på sosiale medier denne uken og ble kjent for politiet torsdag.

VGTV: Se den dramatiske videoen

– Jeg har lært at jeg ikke skal filme slike hendelser og sende det videre til venner. Det er utrolig hvor fort slikt sprer seg på nett. Jeg skulle ønske det hele hadde vært unngått, sier gutten som filmet nå.

Gutten avviser at volden var rasistisk motivert.

BLE SLÅTT: Offeret forteller at han møtte gjerningspersonen i sentrum, men at han ikke hadde noen relasjon til dem. Foto:Marius Langfjord,TRØNDER-AVISA

– Det er synd at det blir oppfattet rasistisk, for det var ikke det, sier han.

– Du har uttalt at media bare viser bare en side av saken, hva er det vi ikke har fått vite om episoden?

– Det som skjedde tidligere på kvelden. Han som media omtaler som fornærmede slo også. Jeg er ikke rette person til å fortelle hva som har skjedd mellom dem tidligere, men det har vært en hendelse en tidligere helg som har ført til spenninger mellom de to, sier han til Trønder-Avisa.

Nekter for tidligere hendelser

Den syriske 19-åringen har tidligere nektet for at han kjente angriperen, noe han fortsatt fastholder.

– Jeg viste ikke hvem det var, og har ikke kranglet med han tidligere, sier den unge mannen.

Offeret har bekreftet overfor VG at han møtte gjerningsmannen like før videoen ble filmet.

– Han sier at han traff dem på vei hjem fra sentrum, og at de hilste på hverandre. De kom ut av bilen, og sa at de ikke forsto hva han sa. Min venn sier til dem at han vil gå hjem og slappe av, sier offeret, gjennom en av sine venner.

19-åringen sier at han fremdeles har det vondt etter hendelsen.

– Jeg har smerter i hodet, kneet og armene, og skal til legen igjen i morgen, sier han.

VIKTIG MARKERING: Fatima Almanea (fra venstre), Gina Berre og Yousef Bartho Assidiq fra organisasjonen Just Unity var alle tre sentrale under søndagens markering mot vold i Namsos. Foto:ERLEND MALMO /TRØNDER-AVISA,

Antivoldsmarkering søndag

Over 200 mennesker møtte opp i Namsos sentrum søndag ettermiddag for å vise sin avsky mot den grove volden.

Det var ungdomspolitikeren Fatima Almanea fra Arbeiderpartiet som tok initiativet til markeringen, skriver Trønder-Avisa.

– Det er ubegripelig å umenneskeliggjøre noen på den måten. Vi reagerte tvert og opprettet arrangementet med en gang vi hadde sett saken, sier Almanea.

Ordførerkandidat Arnhild Holstad (Ap) legger ikke skjul på at filmen har gjort sterkt inntrykk på henne.

– Selv om vi føler akkurat denne saken på kroppen nå, så er den hverken verre eller bedre enn andre saker. Det viser behovet for at vi samles her i kveld for å vise at vold ikke er greit, uansett årsak, sa Holstad under markeringen, og la til at Namsos skal være en trygg og god by for alle.

BA OM MEDMENNESKELIGHET: «Vi kan true og slå med hendene våre, men vi kan også rekke dem ut og ta om hverandre», sa Prost Dagfinn Thomassen under markeringen mot vold som ble gjennomført i Namsos i går. Foto:ERLEND MALMO/TRØNDER-AVISA,

Har erkjent straffskyld

Mannen som i videoen slår ned en annen gutt, erkjente torsdag kveld voldshandlingen og straffskyld. Han har i avhør forklart at det skal ha skjedd en konfrontasjon forut voldshandlingen.

– Det skal ha vært årsaken til at han gjorde det som er filmet. Det skal ha vært en konfrontasjon mellom fornærmede og siktede, har lensmann Erling Lundstadsveen uttalt til VG.

Sjåføren som kjørte bilen i voldsvideoen fra Namsos har tidligere uttalt at han har fått krasse meldinger fra folk som har sett videoen.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Mange har spurt om jeg ikke kunne stoppe det som skjedde, men jeg turte ikke. Jeg tror ikke noen andre hadde turt heller, uttalte han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder