Jurist: Mange vet ikke at dette er ulovlig

FORLATT: I denne pappesken ble de fire kattungene og kattemoren etterlatt alene i skogen. Foto: Dyrebeskyttelsen ,

Dumpet kattefamilie i pappeske i skogen – dømt til fengsel

I fjor sommer forlot en kvinne fire kattunger og moren deres i en gjenteipet pappeske i skogen. Nå er hun dømt til 28 dagers fengsel.

  • Camilla Tryggestad Visjø

Artikkelen er over fire år gammel

Kattungene ble i juli i fjor funnet i en pappeske et par meter unna en privat gårdsvei i Greåker i Sarpsborg kommune. Kattemoren hadde klart å komme seg ut.

Kvinnen er nå dømt til fengsel, melder Fredriksstad Blad, som har skrevet om saken ved flere anledninger.

Kvinnen i 20-årene møtte nylig i Fredrikstad tingrett, og nektet ikke for at hun hadde satt ut esken med kattefamilien. Hun forklarte at hun hadde vært deprimert i denne perioden og ute av stand til å ta seg av kattene, skriver avisen.

Dømmes for grov uaktsomhet

Retten er ikke i tvil om at kvinnen opptrådte grovt uaktsomt:

«Hun må ha forstått at dette var et sted som var lite beferdet med fotgjengere og at det ville være helt tilfeldig om noen forbipasserende ville undersøke hva som var i esken. At noen som kjørte til eller fra gårdsbrukene med bil ville stanse for å se hva som var i esken, måtte hun forstå var direkte usannsynlig. Hun blir å dømme for ved grov uaktsomhet å ha hensatt dyrene i en hjelpeløs tilstand» heter det i dommen, ifølge Fredriksstad Blad.

Les også: Her er Norges første dyrepoliti

Retten har imidlertid i dommen stilt seg tvilende til om kvinnen ut fra sine forutsetninger har utvist forsett, og viser til at kvinnen har fått oppnevnt verge.

Tirsdag ble det også kjent at en 47 år gammel kvinne er i Jæren tingrett dømt til betinget fengsel for å ha forsøkt å ta livet av fire kattunger ved å kaste dem i en søppeldunk.

– Fantastisk

Det var Dyrebeskyttelsen som tok seg av de fire kattene.

FORNØYD: Mette Kvaleng i Dyrebeskyttelsen i Fredrikstad og omegn. Katten på bildet er ikke en av kattene som ble dumpet i skogen. Foto: privat ,

– Vi anmeldte saken til politiet, og ved hjelp av Facebook fikk vi også vite hvem denne kvinnen var. Kattungene ble plassert i fosterhjem med en gang og ble raskt adoptert bort, sier Mette Kvaleng i Dyrebeskyttelsen i Fredrikstad og omegn, til VG.

Hun er svært fornøyd med dommen.

– Det er fantastisk at hun er dømt. Man vet aldri hvor alvorlig slike saker blir tatt. Noen saker kan for publikum åpenlyst være graverende, men det er dessverre ikke alltid at rettsvesenet ser på det på samme måte. Det er på sin plass at kvinnen faktisk får fengsel og ikke bare en bot, sier Kvaleng.

Hun forteller at hun i løpet av sin tid i Dyrebeskyttelsen har sett mye vondt, og at denne saken dessverre ikke sjokkerer henne.

– Man er nødt til å distansere seg litt fra det, hvis ikke blir man gal. Vi prøver å bruke energien vår på å hjelpe dyrene, i stede for å være sinte og lei oss over det som har skjedd. Men det er klart det er tøft.

Hun trekker frem en hendelse som skjedde i slutten av august. Da ble tre kattunger gravet fram fra søplet i en større søppelbeholder i et borettslag på Lisleby i Fredrikstad. En var død, en var sterkt forkommen og måtte avlives, mens den tredje ble plassert i fosterhjem, skrev Fredriksstad Blad.

– I samme søppelbeholder hadde de dumpet alt de hadde av katteutstyr; pledd, doskåler og mat. Vi har enda ikke mottatt noen tips i saken, sier Kvaleng til VG.

Jurist: – Burde vært enda strengere

Jurist Live Kleveland i Dyrevernalliansen har blant annet ansvar for arbeidet med å styrke dyrs rettigheter gjennom lovverket, og satt i referansegruppen da Dyrevelferdsloven kom i 2009.

Hun er svært fornøyd med domstolens avgjørelse.

– Dette er riktig reaksjon i et tilfelle som dette, selv om vi mener at den burde vært enda strengere. Det aller viktigste er at det kommer en strafferettslig reaksjon, og at dette blir gjort kjent offentlig. Den aller viktigste funksjonen en slik bestemmelse har, er den allmennpreventive, altså skremselseffekten. Samfunnet er nødt til å se at dette ikke er lov.

– Vet ikke folk at dette ikke er lov?

– De aller fleste av oss er lovlydige, men mange vet faktisk ikke at dette er ulovlig, særlig ikke når det gjelder katter. Man blir ikke fritatt for straff fordi man tror noe dumt, og derfor er det svært viktig at myndighetene reagerer med straff, og at samfunnet får vite det.

Les også: Seks måneders fengsel for hundedrap

– Spesielt i mer landlige distrikter har mange den oppfatningen at katter klarer seg selv. Det er en misforståelse. Er det under ti minusgrader, fryser de i hjel, og de dør uten regelmessig mat og omsorg fra et menneske. Det finnes forvillede katter i Norge, men ikke villkatter.

FOSTERHJEM: Her er kattene i fosterhjemmet de ble plassert i rett etter det ble funnet. Nå er alle adoptert bort. Foto: Dyrebeskyttelsen ,

Mange har en helt annen holdning når det gjelder andre husdyr, som for eksempel hunder og kaniner, mener Kleveland.

– De blir oftere dumpet på steder hvor andre kan finne dem, mens katter ofte blir satt ut i skogen eller andre øde steder fordi man tror at de kan klare seg selv.

Tester ut dyrepoliti i Norge

Hun forteller at man har sett en stor endring det siste året, og at det har med to forhold å gjøre.

– Det ene er at Mattilsynet har inngått en avtale med politiet over hele landet, som innebærer at politiet alltid skal si fra til Mattilsynet om de får vite om dyremishandling. Matilynet har også en fast kontaktperson i hvert politidistrikt.

– Det andre er at Riksadvokaten har satt søkelyset på straffenivået etter oppfordring fra Dyrevernalliansen. Det har ført til at påtalemyndigheten og politiet over hele landet har prioritert dyremishandling i større grad enn tidligere. I løpet av det siste året har vi sett helt andre holdninger fra politiet enn tidligere.

I august lanserte Sør-Trøndelag politidistrikt teamet som skal bli det første norske dyrepolitiet som skal alle brudd på dyrevelferdsloven.

I 2014 mottok Mattilsynet nærmere 7.300 bekymringsmeldinger, men bare 38 av dem endte i anmeldelse.

Da Mattilsynet lanserte ideen om et eget dyrepoliti i 2013, svarte Politidirektoratet at det ikke fantes et behov for et eget spesialpoliti for dyr.

Les også

Mer om

  1. Dyr
  2. Dyrevern

Flere artikler

  1. Vil ha ID-merking av kjæledyr

  2. Pappesken sto midt i solsteken. Inni satt kattungen

  3. Politiet slo ihjel katt med batong

  4. Åtte måneders fengsel for vanskjøtsel av 24 katter

  5. Sandnes-kvinne dømt for drapsforsøk på kattunger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder