Men foreløpig mangler Høyesterett penger til utstyr

FULLT INNSYN: Når Høyesterett er samlet, som her i plenum, skal publikum, uansett hvor de befinner seg i landet, kunne høre hva som blir sagt. Men foreløpig mangler domstolen penger til utstyr. Foto:Sturlason,

Vil nettoverføre 100 årlige rettssaker

Høyesterett ønsker at alle saker som de behandler skal overføres via nettet. Det betyr at Norges befolkning vil få direkte tilgang til over 100 rettssaker i året.

 • Terje Helsingeng

Artikkelen er over fem år gammel

I fjor ble det behandlet 57 sivile og 47 straffesaker i landets øverste domstol. Nå åpner høyesterettsjustitiarius Tore Schei for at samtlige saker skal formidles via nettet med en egen portal på deres hjemmeside.

– Vi har bedt om penger til dette via statsbudsjettet, men så langt har det vært forgjeves.

HØYESTERETTSJUSTITIARIUS: Tore Schei er leder for landets øverste domstol, som nå ønsker full offentlighet om hva som foregår i rettssalene. Foto:Nils Bjåland,

Til VG sier Schei at det er meningen at det skal monteres kamera i to rettssaler, i den såkalte avdeling 1 og avdeling 2, samt i storkammersalen når sakene behandles i plenum av samtlige 20 høyesterettsdommere.

Direktør i Høyesterett, Gunnar Bergby, sier at kostnadene er anslått til rundt to millioner kroner, men at dette hovedsakelig vil være engangsutgifter til nødvendig utstyr og kameraer. Ettersom opptaksutstyret vil ha en fast plassering som dekker samtlige aktører i retten, aktor, forsvarer og dommere, vil utgifter til den daglige driften være minimal.

– Hvordan vil hensynet til personvernet bli ivaretatt når rettsforhandlingene er tilgjengelig for hvem som helst?

– Det vil skje på samme måte som når det er publikum til stede i salen, for eksempel ved at den som er utsatt for et overgrep benevnes som fornærmede og gjerningsmannen er den tiltalte, sier Schei, som viser til at England har god erfaring med en tilsvarende ordning.

Av de 494 sivile sakene som i fjor ble henvist til Høyesterett ble 57 behandlet, mens tilsvarende tall for straffesaker var 400, hvorav 47 ble tatt opp til doms. Det utgjør mellom 10 og 15 prosent av alle sakene, en «siling» som domstolslederen ikke er villig til å betegne som brutal.

– Nåløyet for å få saker behandlet i Høyesterett er, og skal være, trangt da vår oppgave først og fremst er å ta for oss saker av prinsipiell kartakter. Tidligere var det nok slik at vi behandlet for mange saker, med det resultat at vi fikk for dårlig tid til å konsentrere oss om de viktigste. Vi ligger nå på et nivå som internasjonalt ikke er lavt. Skulle vi gjøre noe, burde vi heller skjære ned på antall saker vi behandler enn å øke det, mener Tore Schei.

Til VG sier avdelingsleder for kommunikasjon i Domstoladministrasjonen, Erling Moe, at ettstreaming er prøvd internasjonalt - og det med gode resultater.

I RETTEN: Avdelingsdirektør Erling Moe i DA hilser Høyesteretts åpne linje med glede. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Positivt av Høyesterett

– Det er positivt at Høyesterett også på denne måten signaliserer stor vilje til åpenhet og innsyn. Det var også nettstreaming som ble brukt under 22.-julisaken, med den forskjell at det den gang gikk på lukket nett. Høyesterett vil jo streame på sine nettsider, åpent for alle, sier Erling Moe.

Les også

 1. Nå kan juryen snart bli historie

  KrF fremmer nå formelt forslag om å fjerne juryen. Det betyr etter alt å dømme Stortingsflertall for å skrote en ordning…
 2. Rekordhøy tiltro til domstolene

  Domstoladministrasjonen trodde toppen var nådd, men tok grundig feil: Aldri tidligere har så mange borgere hatt større…
 3. Vi krangler som aldri før

  Aldri har domstolene hatt så mye å gjøre som i år - og aldri har vi kranglet så mye oss imellom som nå.

Mer om

 1. Domstolene

Flere artikler

 1. Høyesterett uenige i en av fem saker

 2. Høyesterett opphevet dom etter «regnefeil»

 3. Pluss content

  Striden om LSD: Hvor farlig er det egentlig?

 4. Kritiserer hemmelighold
  i Høyesterett-utnevnelsen

 5. Maktkamp om Høyesterett: Landets øverste dommer skal velges: Liberale kandidater kan bli vraket

Fra andre aviser

 1. Tidligere justisminister vil bli dommer i Høyesterett

  Aftenposten
 2. De blir nye dommere i Høyesterett

  Aftenposten
 3. Høyesterett skal ansette ny dommer - kun én søker

  Aftenposten
 4. Høyesterett: Feirer 200-årsjubileum ett år på overtid

  Aftenposten
 5. Høyesterett splittet i hver femte sak

  Fædrelandsvennen
 6. Breivik får ikke anke til Høyesterett, tar saken videre til Strasbourg

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no