Lime-saken: Slik skal menneskesmuglingen ha foregått

De skal ha blitt hentet fra fattige forhold i Pakistan med lovnader om et bedre liv. Men ofrene i Lime-saken forteller om en ganske annen virkelighet da de kom til Norge.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Onsdag starter gigantrettssaken i Oslo tingrett der 13 personer er tiltalt etter mafiaparagrafen. Flere er også tiltalt for grov menneskehandel og for bedrageri.

Etter planen skulle saken ha startet tirsdag, men er utsatt til onsdag morgen klokka ni.

Årsaken er at Oslo tingrett skulle vurdere statsadvokat Geir Evangers habilitet, som flere forsvarere i saken har bedt om. Bakgrunnen skal ha vært at den erfarne statsadvokaten er uenig i en avgjørelse fra Høyesterett om at deler av et omfattende overvåkingsmateriale i saken er ulovlig innhentet.

AKSJONERTE: I september 2014 foretok politiet en razzia mot Lime dagligvarekjede i Oslo. Dette bildet er fra Eiriks gate på Tøyen. Foto: Trond Solberg ,

Oslo tingrett kom tirsdag frem til at statsadvokat Geir Evanger og politiadvokat Anne Allum ikke er inhabile som aktorer. Dermed kan saken starte onsdag.

De fornærmede i Lime-saken ble ifølge tiltalen hentet til landet for å jobbe 14-timers dager, nærmest uten lønn. Tiltalen forteller også hvordan de har betalt store summer for å komme til Norge.

De fornærmede har fortalt politiet om en virkelighet preget av tvang, frykt og lange arbeidsdager.

Hvordan havnet så disse personene fra Pakistan og Nepal opp i Lime-butikkene på steder som Sagene, Tøyen og Galgeberg?

Slik mener politiet driveren av Lime-butikkene, Sajjad Hussain, hentet menneskesmulglingsofrene til Norge:

Les også: Politimann brukte egen mor som tolk i Lime-saken

Lovet et bedre liv

Pakistan 2011:

En familiefar med to barn og kone jobbet på fabrikk. Med to barn i skolealder skal familien hatt dårlig økonomi. Det skal ha blitt snakket om Norge i byen hvor de bodde, rykter om et bra land - hvor man kan tjene penger og bygge seg hus.

I avhør har familiefaren forklart at eieren av fabrikken der han jobbet, som også var hans venn, sa han kjente noen som kunne ordne visum til Norge. I april 2011 reiste mannen, og på et senere tidspunkt kom familien etter.

Det familiefaren ikke visste, var at personen som fabrikkeieren hadde introdusert ham for, var Sajjad Hussain – mannen politiet mener er hovedmannen bak et stort organisert, kriminelt nettverk.

Han skal ha drevet nettverket sammen med sin bror. De nekter begge straffskyld. Fabrikkeieren er en av de 13 tiltalte i saken, men har ifølge statsadvokat Geir Evanger en mindre rolle.

Lime-saken: Kan måtte betale 103 millioner

Det ble ikke noe godt liv for familiefaren i Norge, slik han i avhør har sagt at han ble lovet. Han har i likhet med flere andre fornærmede i saken forklart at han måtte jobbe 12–14 timer hver dag, syv dager i uken.

Han har også forklart at han ble tvunget til å jobbe da han var alvorlig syk, ikke fikk åpne sin egen post og at han bare fikk 1000 kroner i måneden utbetalt.

LO om Lime-saken: – Minner om rent slaveri

Hentet fra fattig familie

Et annet sted i Pakistan, i 2011:

En ung mann i 20-årene bodde sammen med sin familie. Han er eldst av fire søsken, har ikke fullført skolen og mangler jobb. I avhør har han forklart at de er fattige, og som eldstemann måtte han forsørge familien.

Videre har han forklart at faren ble kjent med en mann som kunne love eldstesønnen jobb i Norge. Han skal ha blitt forespeilet en lønn på 27.000 kroner etter skatt.

Det sønnen og faren hans ikke visste, var at også denne mannen skal ha jobbet for Sajjad Hussain. I avhør har den unge mannen sagt at han tror han ble valgt ut fordi mannen visste at han var i en presset situasjon på grunn av familien, og at han derfor lettere ville takke ja til jobben.

Høyesterett bestemt: Politiet gikk for langt da advokat ble avlyttet

I april 2011 reiste mannen i 20-årene – med Hussain – til Norge. Arbeidsforholdet skulle vare til sent i november 2013.

Han har forklart at han trodde han ville få et lettere liv, og at han ble lovet norsk pass, fast opphold og arbeidsdager på åtte timer med to dager fri uken.

Isteden opplevde han at lån ble tatt opp i hans navn, lønnen han mottok måtte tilbakebetales til Hussain, han måtte arbeide 14 timer om dagen, syv dager i uken og han måtte utføre ulike private tjenester for Hussain og hans familie.

103 millioner i inndragning

De 13 personene som er tiltalt i saken er slektninger og bekjente av Lime-brødrene. Politiet mener de er delaktige i tvangsarbeid, menneskehandel og omfattende svindel av offentlige myndigheter.

Videre mener påtalemyndigheten at de har benyttet vold og trusler, samt misbrukt personer i en sårbar situasjon.

Den organiserte kriminaliteten skal ha gitt eventyrlige svarte inntekter. Omfanget synliggjøres i statsadvokat Geir Evangers varsel om inndragning av hele 103 millioner kroner fra åtte av de tiltalte.

Det dreier for det meste om kredittkortsvindel og NAV-svindel. Av dette vil påtalemakten holde brødreparet ansvarlige for 67 millioner kroner.

Politiet: Lime-bror lydoverførte fra retten

Brødrene har blant annet spart betydelige lønnsutgifter ved å la de fornærmede jobbe for minimal betaling, står det i tiltalen.

«Fornærmede våget ikke å si noe imot dette. Han skjønte ikke språket, og hadde ikke kjennskap til lover og regler i Norge (...) Det var dumt og leit at han ikke fikk lønn, men Norge var et bra land», står det i avhøret til et av ofrene.

Les også: Kassamann ble styreleder

I 2012: Dette bildet er tatt av Sajjad Hussain utenfor en av Lime-butikkene i 2012. Foto: Marit Haugdahl , Handelsbladet

Skal ha vært redd Hussain-brødrene

I avhøret uttrykte en av de fornærmede at han var redd for Hussain-brødrene, men at han fortsatte å jobbe fordi «(...) han hadde fått vite at man fikk permanent opphold etter tre år og da kunne man finne et annet sted å jobbe».

Flere av de fornærmede har i avhør forklart at de trodde de ville få fast opphold etter tre år i Norge.

«Dersom han fikk en ordre, så gjorde han som han fikk beskjed om. Han var redd for Sajjad (...)» heter det i avhøret, før denne beskrivelsen av Hussains bror dukker opp: «Han nektet å skrive under på sykemeldingen. Fornærmede begynte å jobbe igjen på Lime etter to-tre dager. Han var egentlig sykemeldt en måned».

Gro Wildhagen er bistandsadvokat i Lime-saken. Hun viser til taushetsplikten og kan ikke kommentere saken.

– Kjenner seg ikke igjen i anklagene

Sajjad Hussains forsvarer, John Christian Elden, sier til VG at hans klient nekter straffskyld.

– Han kjenner seg ikke igjen i anklagene, og de fremstår som absurde tatt i betraktning av at politiets opprinnelige anklage mot ham var at han hjalp personer inn i Norge og betalte dem for høy lønn for at de skulle få visum. Påstander i denne saken er blitt til etter at politiet lovet en rekke pakistanere gratis opphold og betaling i Norge over år dersom de forklarte seg mot Hussain. Det sier seg selv hva slags forklaringer de da greier å produsere, sier han.

Det har ikke lykkes VG å komme i kontakt med brorens forsvarer, Arild Holden, men til Aftenposten har han tidligere uttalt at hans klient nekter straffskyld.

Les også: Bingomillionær utpekt som bakmann

Statsadvokat: Sajjad er hovedmannen med stor h

Statsadvokat Geir Evanger sier til VG at saken har vært høyt prioritert hos politiet, og at den er unik.

Les også: Advokaten tar fengslingen tungt

– Saken er unik fordi det er så mange involverte, men Sajjad Hussain er hovedmannen med stor «H». Han er inne i så å si alle leddene, og skiller seg ut fra storebroren som egentlig har vært en landhandler med store penger i sving, sier Evanger.

– UNIK SAK: Statsadvokat Geir Evanger sier til VG at Lime-saken er unik fordi den involverer mange mennesker på svært ulike måter. Foto: Erlend Aas , NTB scanpix

Han sier at Hussain har involvert svært mange mennesker, og at det har variert fra mindre til større roller.

– Moren og faren til Hussain-brødrene har vært inne i bildet og syslet med penger, mens du har mer perifere personer som mannen i Pakistan som har hjulpet med å frakte folk til Norge, sier Evanger før han fortsetter:

– Den som kanskje er mest avgjørende for fremdriften for Hussain er advokaten som har gitt juridisk bistand og sørget for at de fornærmede har fått videre opphold i Norge. Uten han ville all fremdrift stoppet, for da kunne ikke disse menneskene blitt boende i Norge.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder