Norske muslimers fredsring får bred internasjonal omtale

Flere store nyhetsbyrå og aviser verden rundt omtalte
lørdagens historiske begivenhet i Oslo.

Mona Byrkjedal
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Norske muslimer slo lørdag en menneskelig ring rundt synagogen for å vise at de tar avstand fra jødehetsen, etter terrorangrepene i Paris og København. Om lag 1300–1400 personer var til stede ved synagogen på St. Hanshaugen i Oslo. Det har fått flere internasjonale mediers oppmerksomhet:

Blant annet har den anerkjente britiske avisen The Independent omtalt arrangementet. Også nyhetsbyrået AP skrev om «Fredens ring», og er blitt gjengitt hos blant annet ABC News.

VGTV: Se hele markeringen her

Omtalt av Haaretz

Den israelske venstreorienterte avisen Haaretz omtalte saken, basert på en nyhetsartikkel skrevet av det anerkjente nyhetsbyrået Reuters.

Reuters skriver om hvordan aksepten for innvandrere har økt i Norge, og viser til en spørreundersøkelse gjort i fjor, hvor 77 prosent av det norske folk mente at innvandrere er viktig for det norske samfunn.

Saken ble også omtalt hos Channel 4 News med tittelen «Se hvordan nordmenn håndterer religiøs ekstremisme».

– Vi har en lang felles historie som ikke handler om hat og antisemittisme, men om harmoni og toleranse. Det er ikke et utbredt jødehat blant muslimer, men noen få prøver å skape et fiendebilde. De ekstreme meningene som kommer frem gjennom media er noe vi ikke kjenner oss igjen i, sier initiativtager Ali Chishti til VG.

Fredsringen fikk på forhånd stor oppmerksomhet i utlandet, og en rekke store medier som Washington Post, Jerusalem Post, nyhetsbyråene Reuters, AFP og AP omtalte arrangementet.

Dansk TV var blant de mange utenlandske mediene som dekket arrangementet.

– Unik markering

Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, opplevde markeringen fra muslimske ungdommer rundt synagogen i Oslo som sterk og positiv.

– Det som skjedde i kveld var at den moderate og fredelige, men som oftest tause majoriteten, kom fram i lyset med sitt budskap. Jeg er sikker på at det ikke er mulig å se på dette med noe annet enn positive øyne, sier Schutz til NTB.

Han sier markeringen var omtalt i israelske medier allerede tidligere i uken og at det trolig også ville bli fulgt opp etter at den ble avholdt lørdag kveld. Han sier det ikke skjer ofte at et slikt arrangement finner sted og at han håper det kan vise at dialog og solidaritet kan bli oppnådd mellom jøder og muslimer.

Forsker på ytterliggående islamisme, Lars Gule, omtaler markeringen som unik.

– Dette er en unik markering, og det viser også internasjonal oppmerksomhet. Det forteller at norske muslimer er i ferd med å finne en stemme, og at Islam har funnet en plass i det norske samfunnet, sier Gule.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder