HETT MARKED: Stian Slåtten (t.v) blir vist rundt i en leilighet på Grünerløkka av megler Emil Månsson. Førstnevnte har vært på rundt 15 visninger, men mener leilighetene frem til nå har gått for alt for store summer. Foto: Trond Solberg VG

Nordmenn lar seg ikke skremme: – Folk flokker til visning

Nordmenn skylder banken 3000 milliarder kroner – mer enn noensinne før. Stian Slåtten (25) er på jakt etter en ny bolig, men er ikke spesielt redd for å havne i gjeldsknipa.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I onsdagens reviderte nasjonalbudsjett kom regjeringen med flere advarsler til norske husholdninger, som ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) i gjennomsnitt har lånt 2,3 ganger sin årlige inntekt.

«Hvis disse husholdningene skulle oppleve bortfall av inntekt, vil de måtte stramme betydelig inn på konsumet, eller selge boligen, for å kunne betjene gjelden», skriver finansminister Siv Jensen i budsjettdokumentene.

På visningen av en toroms på Grünerløkka med en prisantydning på 2,3 millioner kroner, så det ikke ut at mange har latt seg skremme av Siv Jensens advarsler.

– Markedet er veldig bra. Det ligger få boliger ute, noe som fører til at folk flokker til visning, sier Eie-eiendomsmegler Emil Månsson til VG.

– Opplever du at boligkjøpere er mer forsiktige og redde i budrundene?

– Egentlig ikke. Noen er litt mer skeptiske til at det har steget så mye den siste tiden, mens andre føler de må slenge seg på for å få kjøpt.

Fått med deg? Siv frykter verre krise om boligprisene faller

– Føler meg relativt trygg

Én av dem er Stian Slåtten. 25-åringen har nylig solgt sin ettromsleilighet på Majorstua og er nå på utkikk etter noe større.

Foreldrene stilte som sikkerhet for hans første boliglån, men denne gangen kjøper Slåtten på egen hånd. Han ser lyst på fremtiden, og er ikke spesielt bekymret for å sette seg i gjeld.

– Nei, jeg er egentlig ikke det. Jeg føler meg relativt trygg, fordi jeg fikk en veldig god pris for min forrige leilighet, så jeg vil ikke få et så stort lån på den jeg kjøper nå. I tillegg legger banken inn den sikkerheten for et eventuelt prishopp på 10-15 prosent.

Han har satt et tak på hvor mye han er villig til å gi, men etter over 15 visninger har han fortsatt ikke slått til. Forklaringen på hvorfor han ikke har funnet drømmeboligen, er enkel:

– De går for høyt.

Husker du? Ingen vil leie ut til gravide Isabella (18)

Laveste siden krisen på 90-tallet

Forventningsbarometeret til Finans Norge, som ble lagt frem onsdag, viser at nordmenns forventninger til landets økonomiske utvikling er på sitt laveste punkt siden 90-tallets bank- og boligkrise.

– En svakere kronekurs og ekspansiv økonomisk politikk har i noen grad motvirket kutt i investeringer og bemanning i oljerelaterte virksomheter. Dette har gitt større tro på landets økonomi, sier Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge, til NTB, før han legger til:

– Samtidig viser barometeret at husholdningene er noe mer usikre på egen økonomi fremover.

En fallende oljepris har også bidratt til en svakere økonomisk vekst og høyere arbeidsledighet. Tall fra SSB viser at 4,6 prosent av nordmenn er arbeidsløse.

Bli oppdatert: Revidert nasjonalbudsjett på 1-2-3

Stiger i Oslo - stuper i Stavanger

Det siste året har boligprisene i hovedstaden og Bærum økt med 9,4 prosent og 6,5 prosent i Trondheim, mens utviklingen har pekt i motsatt retning i Stavanger, der prisene har gått ned med 10,2 prosent, viser SSBs boligprisindeks.

På landsbasis steg boligprisene 1,7 prosent fra 4. kvartal 2015 til 1. kvartal i år. Samtidig har det faktisk blitt solgt 8,4 prosent færre boliger enn på samme tid i fjor, ifølge Eiendom Norges statistikk.

– I løpet av april er det kommet mange boliger ut i markedet. Likevel vokser ikke lageret av boliger for salg, siden det i mange regioner er lav salgstid grunnet høy etterspørsel. Vi forventer at det frem mot sommeren vil komme stadig flere boliger ut i markedet, noe som vil dempe prisstigningen, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, i en pressemelding.

Enkelt og greit: Dette betyr rentekuttet for deg

Mange kjøper bolig nummer to

En annen faktor som driver prisene oppover er antall nordmenn med såkalte sekundærboliger, det vil si for eksempel pendler-, utleie- og fritidsboliger. I fjor høst omtalte VG statistikk fra Skatteetaten som viser at nordmenn eier en bolig nummer to for over 300 milliarder kroner, fordelt på 288.000 sekundærboliger.

Ifølge eiendomsmegler Månsson er det nettopp foreldre, som ofte tar opp et boliglån nummer to for å finansiere leilighet til barn, som er mest aggressive i budrundene.

– Foreldre høyner litt mer av gangen enn det unge gjør. Det har kanskje med at de er mer erfarne og ønsker å riste av seg andre budgivere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder