MER ENN MILJØ: Til helgen samles Miljøpartiet de Grønne, med Rasmus Hansson i spissen, til landsmøte, og det er langtifra bare miljøspørsmål som står på dagsorden. Foto: KRISTER SØRBØ.

Sex, dop og hval på grønt landsmøte

OSLO (VG) Den grønne grasrota engasjerer seg i langt mer enn miljøet, men Rasmus Hansson blir ikke flau verken over «rare» saker, eller partifellers påkledning.

  • Cato Husabø Fossen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

De sier de er på Stortinget for å endre hele den politiske dagsorden. Klima- og miljøpolitikk skal settes først, og være overordnet alt annet.

Men da Miljøpartiet de Grønne denne helgen samler 190 delegater i Bærum for sitt første landsmøte som stortingsparti handler det også om prostitusjon, narkotika og hvalfangst.

- Noen få medlemmer er spesielt opptatt av ting som dette, men disse sakene kommer ikke til å prege landsmøtet, sier partiets stortingsmann Rasmus Hansson til VG.

Hasj-hodebry

Ikke mindre enn fem av seks forslag fra lokallagene til endringer i partiprogrammet handler enten om sexkjøpsloven eller legalisering av marijuana.

I tillegg fremmer fylkeslaget i Nordland forslag om å tillate såkalt «bærekraftig» fangst av hval og sel i Norge.

- Dette viser bare at De Grønne er et romslig parti som hele tiden er på jakt etter de beste løsningene på vanskelige spørsmål, mener Hansson.

Og internt i partiet er kanskje ruspolitikken det som skaper mest hodebry. Partiet har programfestet at de ønsker utprøving av statlig kontrollert produksjon og salg av cannabis.

- Dette fikk vi mye tyn for spesielt i valgkampen, og enkelte i partiet ønsker å moderere dette punktet i programmet noe. Personlig deler jeg ikke bekymringen for at vi skal fremstå som et parti med mange rare og kontroversielle synspunkter, sier Rasmus Hansson.

Men er ikke hasjrøyking og sexkjøpslov for bagateller å regne i et parti som nærmest vil «redde verden»?

- Vi har en ambisjon om å være et bredt parti, som arbeider med alle viktige saker. Det overordnede er at miljøpolitikken skal sette rammer for all annen politikk. Men det er en viktig observasjon at de 80.000 som stemte på oss i høst, bryr seg om veldig mye mer enn miljø.

- Vi er ikke flaue

Med 2,8 prosent av velgerne i ryggen rykket De Grønne i høst inn på Stortinget for første gang. Det betyr også økt interesse for partiet, noe medlemmene er blitt minnet på før landsmøtet:

«Vi er et stortingsparti. Det gjør at folk utenfor partiet (som eks. media) har noen forventninger til hvordan et stortingsparti oppfører seg på et landsmøte. Landsmøte er stas, og det er ¿nt å kle seg litt ekstra ¿nt», skriver partiet i invitasjonen til delegatene.

Dere frykter høy t-skjortefaktor i landsmøtesalen?

- Vi frykter ingenting i De Grønne, men vi er jo ikke flaue over at vi er et ungt og nytt parti med masse folk som ikke har sklidd rundt i partikanalene siden de har gått i barnehage. Derfor kommer vi med litt enkel info, sier Rasmus Hansson med et smil, og legger til,

- Forhåpentligvis unngår vi nå at hva delegatene har på seg blir det media rapporterer om fra landsmøtet¿

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder