RYDDET KALENDEREN: Den afghanske Roya Mahboob er denne uken i Oslo i forbindelse med Oslo Freedom Forum. Da VG spurte om intervju med statsminister Erna Solberg (H) og henne sammen, ryddet førstnevnte plass på kort varsel. Foto: Fredrik Solstad VG

Her møter Erna Solberg en av verdens mest innflytelsesrike kvinner

Denne uken møtte Norges mektigste kvinne en av verdens mest innflytelsesrike kvinner. De kan melde om en gryende revolusjon i jenteutdannelsen i Afghanistan.

Afghanske Roya Mahboob (28) er en mektig kvinne. Hennes makt ligger i en unik kombinasjon: Et inderlig ønske om frigjøring av afghanske kvinner gjennom utdanning, og en sylskarp forretningssans. Blandingen er så potent at Times magazine kåret henne til en av verdens mest innflytelsesrike i 2013. Plassen deler hun med den amerikanske presidenten og ledere av Twitter og Facebook.

– Jeg har opplevd mye verre i Afghanistan. Dette er ingenting, sier Roya Mahboob.

Hun er søkk våt. Det bøtter ned i Oslo, og hun har på seg et tynt skjerf på hodet og sandaler i føttene. 28-åringen leer ikke på et øyenlokk når hun møter på et par dusin polske demonstranter med megafon utenfor statsministerboligen i Oslo.

Hun er vant til langt mer dramatikk. Mahboob er på drapslisten til Taliban i Afghanistan. Hun har flyktet til USA, hvor hun de siste par årene har bodd med en bror og en søster. Resten av familien er fortsatt i det krigsherjede hjemlandet.

– Jeg sniker meg inn og ut av Afghanistan hele tiden. Jeg forvirrer Taliban og de konservative mennene gjennom sosiale medier. Jeg later som jeg er i USA, sier hun.

Hanne Skartveit om Roya: Afghanistan-krigen ga Roya frihet

Teknologi som brekkstang

HÅP OG OPTIMISME: Der andre ser terrorangrep og elendighet, ser hun håp. Roya Mahboob mener afghanere selv må ta tak. Selv tok hun sin bachelorgrad i IT fra universitetet i Herat i Afghanistan, og startet eget selskap i 2010. Nå drømmmer hun om å utdanne 100 000 kvinner. For da blir utdanningsrevolusjonen umulig å stoppe. Foto: Fredrik Solstad VG

Og nettopp teknologi er hennes løsning på den utbredte kvinneundertrykkingen i Afghanistan. Bare 23 år gammel startet hun sitt eget IT-selskap i hjembyen Herat. Softwear-selskapet ansatte snart flere titalls og tjente gode penger. Så startet hun Digital Citizen Fund.

8000 afghanske jenter har lært seg å bruke internett, ulike digitale verktøy og sosiale medier gjennom de ni-ti sentrene Roya Mahboob har starte ved eksisterende jenteskoler. De kommende to årene skal 5000 nye jenter gjennom opplæringsprogrammet.

­– Hva skal Taliban gjøre? De kan ikke gå hjem til folk og sjekke om kvinnene i huset bruker mobiltelefon, eller tablet eller PC. Disse kvinnene kan kommunisere med hele verden hjemmefra. De kan skaffe seg så mye kunnskap de bare vil.

Hun vet det. Fordi hun har gjort det selv. Og nå skal hun møte selveste statsministeren i Norge.

– Tror du jeg får ta en selfie med henne, hvisker hun og smiler brydd. Svaret lar vente på seg. Erna Solberg er her. Hun tar henne i hånden. Det er tydelig at beundringen er gjensidig. Og de har mye å snakke om.

Money talks

Afghanistan er et sterkt patriarkalsk samfunn. Det er nærmest umulig for kvinner å jobbe ute. I tillegg er sikkerhet et stort problem i et land som har vært episenteret for krigen mot terror i 14 år. De utenlandske soldatene er borte, men ulike grupperinger gjør livet utrygt, særlig for kvinner.

– Det som er så banebrytende med hva Roya gjør er at hun kobler utdannelse med muligheten til å tjene penger, sier Erna Solberg og spør Roya om hun ser endringer i hjemlandet.

­– Jeg ser endringer hele tiden. Når de tjener penger, forandres dynamikken i familien. Money talks. Jenter som utdanner seg hos oss tjener penger gjennom å blogge eller skrive artikler. De møter massiv motstand hjemme, men når de legger pengene i hånden til faren, blir det stille.

Roya Mahboob mener afghanske kvinner undervurderes. Gitt mulighet kan de oppnå hva som helst. Og gjennom teknologi kan de enkelt utdanne andre jenter, online eller offline gjennom å lage videoer.

– Jenter i Afghanistan skjelver når de snakker med menn. Det har ikke selvtillit. Men det får det når de blir digitalt kompetente. De skaffer seg ulike fiktive identiteter på nettet og taler konservative menn midt imot i sosiale medier, sier Mahboob.

Revolusjon

– Dette er en teknisk revolusjon. Royas arbeid gjør det mulig for jentene å ta en utdannelse og bli uavhengige, også i land hvor det ikke er trygt, sier statsministeren.

Roya snakker ivrig. Statsministeren lytter ivrig. Tidligere har Roya sagt at hun har mye å lære av statsministeren, som hun har hørt en sterk forkjemper for jenters rett til utdannelse. Erna Solberg lanserte FN-kommisjon for finansiering av utdanning i 2015.

Roya er også kjent med at Norges utenriksminister Børge Brende nylig lovet å doble bistanden til Afghanistan sammenlignet med i fjor.

– Hva vil du statsministeren skal bruke de pengene på i Afghanistan?

– Utdannelse, kommer svaret kontant. – Vi må gi kvinnene yrkesrettede ferdigheter. De må kunne tjene penger, sier 28-åringen.

Erna Solberg er enig.

– Basisutdannelse er viktig, men vi har vært for opptatt av den akademiske utdannelsen, når vi yter bistand.

Må tenke nytt

Over 80 prosent har mobiltelefon i Afghanistan. Mange steder er det også 3G-dekning. Noe sensur er foreløpig ikke innført av landets myndigheter. Det teknologiske potensialet er uendelig.

– Vi har ikke vært flinke nok til å tenke nytt når det gjelder bistand. Vi har bidratt til å bygge klasserom og gitt opplæring til lærere i Faryab. Vi må tenke nytt. Vi kan hjelpe mange flere både til utdannelse og jobb dersom vi bruker teknologi, sier statsministeren.

Roya snakker ikke om kvinnerettigheter. Afghanske menn og kvinner steiler om hun gjør det. Hun gir dem bare verktøy. De frigjør seg selv.

– Du setter i gang en bevegelse. Endrer kultur over tid. Det er langt mer robust endring, sier Erna Solberg og gir tegn til at møtet er over. Roya smiler varmt, men nervøst. Blir det noe selfie?

Det blir det, i det statsministeren vender henne rundt slik at lyset fra vinduene hjemme ikke lenger er i ryggen. De knipser flere bilder.

ØYEBLIKKET: Den afghanske entreprenøren og aktivisten fikk sin selfie, og kunne i ettertid slå fast at Norges statsminister både var jordnær og oppriktig opptatt av utdannelse for kvinner. Foto: Fredrik VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder