TATT: En 24 år gammel mann fra Hamar er siktet for forsettlig drap på Galina sandeva (28) fra Bulgaria. 24-åringen har i politiavhør knyttet seg selv til handlingen, men han nekter straffskyld. Foto: PRIVAT ,

Politiet: Drepte og dro hjem

Spanet på drapssiktet (24) i kort tid – pågrepet på jobb

Nekter straffskyld

OSLO TINGRETT (VG) Politiet mener Hedmark-mannen (24) først drepte Galina Sandeva (28), tok mobiltelefonen hennes, dumpet den i en kum og dro hjem.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Onsdag ettermiddag møter den drapssiktede 24-åringen i fengslingsmøte i Oslo tingrett – nøyaktig tre uker etter at Galina Sandeva (28) ble funnet drept i sin egen bil på Bispekaia i hovedstaden.

24-åringen nekter straffskyld for forsettlig drap, men han har i politiavhør knyttet seg selv til handlingen.

I tillegg har han kjørt rundt i Oslo med politiet og vist etterforskerne hvor han dumpet flere av offerets eiendeler – deriblant hennes mobiltelefon som ble funnet i en kum i nærheten av siktedes bopel.

Bakgrunn: Nødanrop fra Galinas telefon

ÅSTEDET: Galina Sandeva (28) ble funnet drept i sin egen bil på Bispekaia i Oslo. Venner og kjente la ned blomster på stedet i dagen etter drapet i midten av desember. Foto: HELGE MIKALSEN/PRIVAT ,

Den drapssiktede Hamar-mannen ble pågrepet på jobb mandag ettermiddag. Etter det VG får opplyst, mener politiet at de på dette tidspunktet hadde sikret seg et solid bevisgrunnlag mot 24-åringen.

De etablerte derfor spaning i en kort periode for å ha kontroll på siktedes bevegelser frem mot aksjonen på arbeidsplassen.

– Når vi ser grunnlaget, så har det blitt fattet raske beslutninger – men jeg ønsker ikke å kommentere metodebruken, har leder Grete Lien Metlid ved Seksjonen for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt uttalt til VG.

Den 16. desember:

Etter det VG får opplyst, var den drapssiktede 24-åringen på jobb denne førjulsdagen.

Klokken 19.14-19.25: Galina Sandeva (28) fra Bulgaria, som var prostituert i Oslo, ble observert på spisestedet Subway i Skippergata i sentrum. 28-åringen, som leide en leilighet utenfor sentrum av hovedstaden, kjørte ut av bomringen etter besøket på Subway.

Klokken 20.38: 28-åringens bil passerte bomringen igjen. Denne gangen på vei inn til Oslo på riksvei 195 ved Ulven.

Etter dette tidspunktet mener politiet at den nå drapssiktede 24-åringen, som var ferdig på jobb, tok kontakt med Galina Sandeva i Kongens gate – som er gaten hvor hun normalt møtte kunder.

– Vi er ikke kjent med at de to har hatt kontakt tidligere, og det er ingen relasjon mellom dem, sier Metlid.

SENTRALT BEVIS: Her plukker krimteknikere fra Oslo politidistrikt opp mobiltelefonen til Galina Sandeva fra en kum ved Ila-senteret i Oslo. Kummen ligger i nærheten av den siktedes bolig, og han har selv vist politiet hvor han dumpet telefonen på vei hjem drapskvelden. Foto: FRODE HANSEN ,

Klokken 21.32: Politiet mottok et nødanrop på åtte sekunder fra 28-åringens telefonnummer. Telefonen slo inn på en basestasjon i nærheten av Bispekaia.

Politiet mener at den bulgarske kvinnen ble drept i sin egen bil rundt dette tidspunktet.

– Siktede tok med seg mobilen hennes og har vist politiet hvor han kvittet seg med telefonen, sier Metlid.

– Hva skjedde i bilen?

– Det har jeg ingen kommentarer til. Vi har fått hans frie forklaring. Den må ettergås og kontrolleres. Vi ønsker flere avhør av ham, og vi har heller ikke konfrontert ham med politiets opplysninger ennå, svarer politiinspektøren.

Klokken 22.32: Avdødes telefon hadde innslag på en basestasjon ved St. Hanshaugen/Ila – samme sted som siktede dumpet mobilen hennes og selv bor.

Ifølge politiet, har den drapssiktede 24-åringen også dumpet andre gjenstander på vei hjem fra åstedet – deriblant i en søppelkasse i Schweigaards gate.

Dagen etter, torsdag 17. desember klokken 17.19, ble Galina Sandeva funnet brutalt drept i bilen sin på Bispekaia – av to nære venner som lette etter henne.

Politiet har innhentet mellom 450-500 timer med overvåkningsmateriale fra kameraer i området rundt Bispekaia, men de ønsker ikke å opplyse om siktede er gjenkjent i materialet.

Avhører kretsen

– Det har tatt tid å gjennomgå filmene, men det har vært viktig, sier Metlid.

Politiet har fortsatt en omfattende etterforskning foran seg med blant annet avhør av vitner og sporsikring.

– Vi avhører kretsen rundt ham for å fange opp eventuelle opplysninger som har kommet til andre. Det er viktig, og det er derfor vi holder tilbake informasjon, sier Metlid.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder