HER GIKK SKREDET: Området skredet gikk i er ikke dekket av det snøskredvarslet varsom.no. Foto: Flyfoto: Toralf Seim Grafikk: Øyvind Engan ,

Myndighetene: Ingen snøskredvarsling på Svalbard

Svalbard er ikke dekket av det landsomfattende snøskredvarslet varsom.no. Det bekrefter NVE overfor VG. Mer enn 2000 mennesker bor i Longyearbyen som er omgitt av høye fjell.

Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Nei per i dag så har vi ikke et slikt system som i all vesentlighet dekker det meste av Norge. Det tar tid å få på plass et slikt system og er kostbart. Vi har planer om å starte et prøveprosjekt på dette på nyåret, bekrefter direktør for Skred og Vassdragsavdelingen Anne Britt Leifseth hos NVE .

NVE har nasjonalt overordnet ansvar for varsling av flom, skred og liknende. Med siden varsom.no kan de aller fleste i Norge skaffe seg en oversikt over risikoen i sitt område, men altså ikke i Svalbard og spesielt i områdene rundt Longyearbyen.

Les også: Ti hus tatt av ras på Svalbard: Tre barn alvorlig skadet

Det bor rundt 2000 personer i det som er Svalbards administrative sentrum.

– Vi tok over dette ansvaret i 2009. Først i 2012 fikk vi et snøskredvarslingssystem på plass. Dette har vi gradvis utvidet. Det er et kostbart system. Vi er også avhengige av observatører overalt. Dette tar tid, sier Leifseth til VG.

Mer info: Ber alle i Longyearbyen stille med spade.

De siste seks årene har det ifølge NRK vært to skredulykker på Svalbard der skuterkjørere har mistet livet. I januar 2009 mistet en 30 år gammel mann livet under kjøring i bratt terreng på Hiorthfjellet. I januar i år døde en 21 år gammel mann i et snøskred i Fardalen.

Les også: Øyenvitner: Kvinne hoppet ut av vinduet da skredet kom.

Etter det siste dødsfallet fikk statlige myndigheter kritikk for den manglende snøskredvarslingen i området. Til Svalbardposten da svarte NVE at det hadde hatt planleggingsmøter med Unis, Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps og turistnæringen i februar i 2014.

– Det ligger i planene våre å starte snøskredvarsling også for Nordenskiöld land. Vi er i diskusjon med Unis, Røde Kors og reiselivsnæringen som er positive til å gjøre observasjoner for oss, og som mener det er behov for varsel, sa Rune Engeset, seksjonssjef for snøskredvarsling i NVE, til Svalbardposten da.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder