VÅTT OG GLATT: Både meteorologer og veivesenet advarer nå mot glatte forhold som følge av det brå mildværet. Her fra Trondheim i tilsvarende mildvær. Foto: Thor Nielsen , VG

En uke med mildvær og regn

…men kulda kan komme tilbake i februar

BERGEN (VG) Den kraftige sønnavinden blåser bort det meste
av kaldluften over Sør-Norge i løpet av helgen. Mandag kan kysten komme opp i 11 plussgrader.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg er mest bekymret for en del sideveier og glatte fortau, særlig i indre strøk på Vestlandet, og litt inn i dalene sør på Østlandet og på Sørlandet. Her kan vi også ha kuldehull fortsatt i helgen – og det kan komme regn fra mildere luftlag i høyden, som enten faller som snø eller som regn som fryser på bakken, sier meteorolog Stig-Arild Fagerli i StormGeo.

Send oss dine vinterbilder!

Liten storm

Foreløpig ser det imidlertid ut som om regnet faller ute i havet – fordi det møter den ganske kalde lufta som fortsatt fredag er nokså dominerende over Sør-Norge.

Les også: Frykter inkassoboom

– Så veldig store nedbørsmengder kommer vi nok ikke til å få i helgen, og selv om det blåser nokså frisk fredag kveld, er vindretningen nokså uproblematisk, og vinden når bare opp i liten storm ved Stad, påpeker han.

Men over helgen har den milde vinden tatt skikkelig tak over landet:

– Da vil vi kunne se temperaturer helt opp i 11 plussgrader på kysten av Sør-Norge. Dette ser ut til å bli den mildeste dagen.

Les også: Mulig nytt kuldesjokk på vei

Brå temperaturøkning

På Finnmarksvidda skjer det også en brå temperaturheving – men ikke høyere enn at vi fortsatt ligger under null – på et ensifret antall minusgrader.

Les også: Flere eldre dør om vinteren

– Neste uke ser nå i prognosene ut til å domineres av forholdsvis mildt vestavær, à la det vi opplevde i desember. Men temperaturene blir ikke så høye som mandag.

– Det er spekulert i at kulden kommer tilbake?

– Ja, og en del tegn tyder på det. Vi har flere signaler om svekkelse av den store polare virvelen, et lavtrykk som gjerne går rundt hele Nordpolen om vinteren. Svekkes den, øker sannsynligheten for at vestaværet stanser, og til og med at det snur. I så fall har vi et klassisk kuldescenario som åpner for østlig kald sibirluft. Men dette ligger foreløpig ikke i våre ordinære prognoser, og det vil trolig først skje et stykke inn i februar, sier Fagerli.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder