NULL I DESEMBER: En norsk politikvinne avbildet sammen med en gruppe asylsøkerne som ankom grensestasjonen ved Storskog i forrige måned. Siden 30. november har ingen asylsøkere kommet inn i landet fra samme sted. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

UDI: Antallet asylsøkere har stupt de siste ukene

Samtidig som UDI mener Norge trenger 100.000 mottaksplasser for flyktninger i 2016, har antallet asylsøkere som kommer til landet gått kraftig ned de siste ukene.

  • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over fire år gammel

Mellom januar og november har det blitt registrert totalt 30.110 asylsøknader i Norge. Til sammenligning søkte kun 11.480 personer om asyl i fjor, viser tall fra UDI.

Flyktningstrømmen til landet har gått ned betraktelig de siste tre ukene.

Det står i sterkt kontrast til situasjonen tidligere i år, da titusenvis av asylsøkere krysset grensestasjonene ved Storskog i Finnmark og Svinesund. I mai kom det dobbelt så mange til landet som måneden før (fra 582 til 1225) – og utviklingen fortsatte utover sommeren.

I september doblet tallene seg igjen (fra 2325 til 4945), før de i oktober nådde sitt høydepunkt. Da søkte totalt 8666 mennesker om asyl i Norge.

I november sank antallet noe (8163), men ifølge UDI stupte tallene mot slutten av måneden. De første tre ukene i desember ble det kun registrert henholdsvis 363, 285 og 267 søknader.

I en periode i oktober tok grensepolitiet ved Storskog imot over 100 asylsøkere hver eneste dag. Nå har ingen asylsøkere krysset grensen mot Russland siden 30. november.

Finland: Stopper syklende asylsøkere fordi det er trafikkfarlig

Listhaug: – Kan få voldsomme konsekvenser

Tirsdag la innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug frem regjeringens forslag til landets nye asyl- og innvandringspolitikk. Der trakk hun blant annet frem at UDI har anslått at det vil komme mellom 10.000 og 100.000 asylsøkere til Norge i 2016.

VIL STRAMME INN: Sylvi Listhaug. Foto: Terje Bringedal , VG

UDI har mer spesifikt bedt om at Norge må planlegge for 100.000 nye mottaksplasser for asylsøkere neste år, selv om tiden eventuelt vil vise at behovet for plasser synker.

– Er vi noe i nærheten av det siste tallet, kan det få voldsomme konsekvenser for vårt velferdssamfunn. Derfor er det behov for innstramminger, forklarte Listhaug på tirsdagens pressekonferanse.

Se forslagene: Slik skal det bli vanskeligere å få opphold i Norge

Flesteparten av flyktningene som ankommer landet er fra Syria (10.267), etterfulgt av Afghanistan (6.625) og Irak (2.921). Tallene viser også at en klar majoritet av de drøyt 30.000 som har reist til Norge er menn (23.184).

Justisministerens instruks om å returnere personer som har hatt opphold i Russland uten realitetsbehandling, hadde en umiddelbar effekt.

Frithjof Jacobsen kommenterer: Frp eier flyktningdebatten

UDI: Færre fra Sverige

Lørdag den 28. november meldte Politiets utlendingsenhet (PU) at de hadde bortvist rundt 100 personer som en følge av stortingsflertalls asylinnstramminger. Flere av dem ble sendt tilbake til Russland.

Før det hadde PU samme måned returnert om lag 100 personer, altså like mange som de bortviste lørdagen.

Flesteparten av dem som forsøkte å ta seg inn i Norge kom riktignok via grenseovergangen ved Svinesund.

På en pressekonferanse den siste dagen i november uttalte UDI-direktør Frode Forfang at de tror årsaken til nedgangen er todelt.

– Det kommer færre over Storskog, men den klareste effekten er at det kommer færre gjennom Sverige til Norge. Vi antar at det er grensekontrollen som Sverige har innført, som er årsaken til dette.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder