MANNEN BAK KRAVENE: Statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr, har ledet arbeidet med forslaget til å stramme inn Utlendingsloven. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

Frp-Kallmyr om omstridte forslag: – Vi må stille strengere krav

Jøran Kallmyr (Frp) mener strenge krav til permanent opphold, viser at regjeringen «har større tro på flyktningene enn KrF og Venstre».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Regjeringens støttepartier har advart mot at de forslåtte nye kravene til permanent oppholdstillatelse i Norge vil være «umulige å oppfylle» og at det vil «hindre integreringen».

Men statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp), som er mannen som har hatt hovedansvaret for arbeidet med de omstridte forslagene, har en helt annen tilnærming.

– Dette viser at vi har mer tro på flyktningene som kommer, enn det KrF og Venstre har. Jeg tror ikke de vil legge seg ned i apati. Jeg tror de vil stå på og jobbe for å bli integrert, sier Kallmyr til VG.

– Strengere krav til permanent opphold vil være en gulrot til dem som vil lære seg norsk og komme seg i arbeid, så det vil styrke integreringen, ikke hemme den, fortsetter han.

Les også: Listhaug om asyl-slakten: – Kritikken går ikke inn på meg

VG-gjennomgang

VG har gjennomgått forslagene til nye krav for å få permanent oppholdstillatelse i Norge, og satt dem opp mot statistikk fra IMDi og SSB.

Gjennomgangen viser at kravet om å ha vært i «selvforsørgende» arbeid i de tre foregående årene, vil bety at over halvparten ikke vil kunne få permanent opphold etter fem år.

– Når VG har påvist at under halvparten er i arbeid etter fem år, så viser jo det at det er nødvendig å stille strengere krav enn vi har nå, sier Kallmyr.

Støttepartiene Venstre og KrF gikk motvillig med på å øke fra tre til fem år for å få permanent opphold, under forhandlingene om asylbarna.

Nå har begge partier varslet motstand mot forslagene til ytterliggere innstramming.

– Min bekymring er at det kan bety at mennesker lever livene sine på vent ennå lengre, og det vil igjen svekke integreringen, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Vi kan ikke akseptere forslag som i praksis vil gjøre det umulig å få permanent opphold etter fem år, sier innvandringspolitisk talsmann André Skjelstad i Venstre.

Styrkede tiltak

Men Kallmyr hevder de nye kravene ikke er uoppnåelige, og at de skal komme parallelt med styrkede tiltak for norskopplæring og jobbtrening.

Han bekrefter at de to årene med Introduksjonskurs som alle flyktninger må gjennom, ikke skal telle som del av de tre årene med «selvforsørgelse» regjeringen vil ha som krav.

– De som klarer å gå rett fra Introduksjonskurs og over i arbeid skal få bonusen av å få permanent opphold. De som ikke klarer det, vil kunne få sin midlertidige oppholdstillatelse forlenget, forutsatt at det ikke er blitt fred i hjemlandet deres, så de fortsatt har et beskyttelsesbehov, og at de ikke har gjort noe kriminelt.

Tall fra IMDi som VG har fått ut, viser at kun én av fire (24 prosent) klarer å gå rett fra Introduksjonskurs og over i arbeid.

Det tar også i snitt åtte måneder fra man får opphold og fram til påbegynt Introduksjonskurs – noe som i seg selv gjør det umulig å klare kravet om tre år «selvforsørgelse».

– I forbindelse med integreringsmeldingen skal vi se på metoder for å komme raskere i gang med Introduksjonskursene. Disse kursene koster Norge 9,5 milliarder, og vi må få noe tilbake for det. Da er det bra med krav som gir forsterket motivasjon til å lykkes, sier Kallmyr.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder