TAKKET FRIVILLIGE: Erna Solberg (H) besøkte de frivillige i organisasjonen «Refugees welcome to Norway» på Tøyen tidligere i høst. Hun mener det finnes mange helter i frivilligheten i Norge. Fra høyre: Erna Solberg (H), Gunnhild Bringsvor, initiativtaker Hilde Hagerup og Karin Saanum. Foto: BERIT ROALD , NTB scanpix

Erna deler ut heltepris: Disse er mine helter

Mennesker som yter frivillig arbeid står statsministerens hjerte nær, men på hjemmebane er det ektemannen Sindre Finnes (51) som får Ernas hyllest.

  • Bjørn-Martin Nordby
  • Kristine Hellem Aanstad
Publisert:

Når prisutdelingen «Norske helter» sendes på TVNorge onsdag kveld, er det med Norges statsminister i salen. Men Erna Solberg (H) har også fått det ærefulle oppdraget med å dele ut årets pris for «Livslang innsats».

Tirsdag omtalte VG prisvinneren Hans Bjørn Bakketeig (59), som har gitt 10.000 mennesker et nytt liv.

– Jeg synes det er utrolig bra å få lov til å være med på å sette pris på folk som gjør en ekstra innsats og som gjør noe som virkelig betyr noe for andre, sier Solberg til VG.

«Norske helter» er et samarbeid mellom VG, TVNorge og Gjensidigestiftelsen. Prisutdelingen ble arrangert for første gang i fjor. I år deles det ut priser i ti ulike kategorier.

Vil du vite mer?: Dette er «Norske helter»

Dirigenten i skolekorpset

Statsministeren sier til VG at hun hun har flere helter som er ukjente for folk flest.

– Det er mange i frivilligheten i Norge som er helter. Særlig de som år ut og år inn har bidratt til å hjelpe for eksempel folk som sitter i fengsel eller er samtalepartnere for alvorlig syke, de synes jeg er store helter.

Les også: Programleder Carsten Skjelbreid måtte gråte fra seg før sending

TETTE BÅND: Erna Solberg på besøk i barndomshjemmet i Bergen hos moren Inger-Wenche Solberg tidligere i år. Det er en person som har vært svært viktig i statsministerens liv. Foto: THERESE ALICE SANNE , VG

Solberg trekker også frem gruppen av mennesker som selv har hatt store problemer i livet, men som når de har fått det bedre, bruker livet sitt på å hjelpe andre. Det er det flere eksempler på blant årets prisvinnere.

– Har statsministeren noen helter på hjemmebane da?

– I løpet av livet har det vært mange ulike helter for meg, alt fra dirigenten i skolekorpset til andre. Det er litt avhengig av hvor du har fokuset på ulike tidspunkt, sier hun.

VG+: Ernas mor ble blind over natten

– Holder ut med meg

Blant statsministerens familiemedlemmer finnes det ifølge henne selv også helter.

– Foreldrene mine har vært viktig, og min mann har spilt en stor rolle på hjemmebane. Han kan jo kalles en helt for å holde ut med meg, sier hun, og humrer.

MED MANNEN PÅ JOBB: Under Høyres valgkampoppstart i Lofoten på sensommeren hadde Erna Solberg med seg ektemannen Sindre Finnes (51). Her på kaia i Sortland. Foto: KYRRE LIEN , VG

Men Solberg understreker at det er viktig å huske på de som hjelper andre utenfor sitt eget hjem.

– Det er kjempeviktig å gi anerkjennelse når folk bruker mye av sitt liv på å gjøre en ekstra innsats. Det er dét samfunnet vi vil ha, der folk faktisk er villig til å bruke tid og krefter på å hjelpe andre, sier hun.

Tiåring vinner «Norske helter»: Her får han den rørende beskjeden

Hundrevis nominert

Hvem som helst har kunnet nominere kandidater til «Norske helter». I løpet av sommeren og høsten har det kommet inn hundrevis av forslag, og juryen har hatt en meget vanskelig jobb med å velge blant de mange heltene.

Under fjorårets prisutdeling ble det felt mange tårer blant publikum da de sterke historiene til prisvinnerne ble presentert, og svært mange av dem som fulgte showet hjemme fra sofakroken delte sin beundring i sosiale medier.

Blant årets vinnere er det flere sterke skjebner og imponerende bragder, flere av dem presentert i VG tidligere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder