Ekstremværet «Synne» har skapt store trafikale problemer

Synne herjer for fullt inn over Rogaland og Agder-fylkene, og skaper trafikale problemer og flomfare. Nå har E39 blitt stengt som følge av været.

  • Angelica Hagen
Publisert:

NVE hever flomfaren til rødt, som er høyeste nivå, flere steder i Rogaland og Vest-Agder. Snøskredfaren er på rødt nivå. I Hordaland og Aust-Agder er flomfaren på oransje – nest høyeste – nivå.

Aktsomhetsnivå rødt betyr varsel om «en ekstrem hendelse» som tilsvarer vannføring med mer enn 50 års gjentakelsesintervall.

De største nedbørsmengdene er målt ved Eik Hove målestasjon i Rogaland, der det falt 50 millimeter nedbør i løpet av lørdagens ni første timer, ifølge Meteorologisk institutt.

Les mer: «Synne» kommer i helgen!

Det er ventet 100 til 150 millimeter nedbør i løpet av 30 timer og lokalt i indre strøk 200 millimeter på 30 timer. Dette er en svært sjelden situasjon og noe som bare skjer hvert 25-50. år i Norge. Meteorologsk Institutt har sendt ut ekstremvarsel.

SEND OSS DITT VÆRBILDE!

– I tillegg til at det vil komme mye regn, kan vinden skape problemer i dag. Selv om dette ikke er nok til å sende ut varsel på alene, bør folk være obs, sier Bente Wahl, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt til VG lørdag morgen.

Kristiansand Dyrepark: Synne holder dyrene innendørs

Store vannmasser

Wahl forteller at det flere steder kom 40 millimeter etter midnatt.

– Det høres kanskje ikke mye ut, men det er det. Det blir en ufyselig helg for mange. Problemet nå er at det samler seg store mengder vann flere steder, og uten pause klarer ikke vannet renne unna. I for eksempel Eik kommer det seks-syv millimeter i timen, det er mye, sier hun.

STENGT: E39 mellom Moi og Krossmoen er stengt for personbiler på grunn av flom. Det er nå en halvmeter med vann i veibanen. Foto: Torstein Bøe , NTB scanpix

Rogaland brann og redning melder om flere som har fått problemer med vann i kjellerne. Ifølge Stavanger Aftenblad har brannvesenet vært nødt til å bistå.

Les også: Klimaforskere: Forvent mer ekstremvær

Fra søndag formiddag vil nedbøren gå over i bygeform, og det vil komme inn kjøligere luft som senker snøgrensen.

Slik blir førjulsværet: Grått, vått og glatt!

Innstilte avganger

Alle tog til Stockholm og Gøteborg er innstilte fram til klokken 16 som følge av været, melder NSB og det svenske togselskapet SJ.

NTB melder at enkelte flyavganger fra Vestlandet er forsinket.

Distribusjonen av kjølevarer og medisiner fra Oslo til Nord-Norge er også rammet av uværet. Godstog fra Oslo til Narvik blir forsinket, og det vil bli følgeforsinkelser ut i neste uke, skriver transportselskapet Schenker i en pressemelding.

Ifølge Stavanger Aftenblad går Jærbanen saktere enn normalt. Ved Svandalsfossen i Sauda i Rogaland er det manuell dirigering av trafikken på grunn av mye vann. Flere ferjeoverganger, både på Vestlandet og fra Kristiansand og Sandefjord til utlandet, er innstilt.

Alle fly skal gå som vanlig fra Oslo Lufthavn Gardermoen.

Flere veier i Hordaland og Rogaland er stengte på grunn av store vannmengder. Nå stenges også E39 mellom Moi og Krossmoen for personbiler. På grunn av vannmengden får bare tungtrafikk slippe gjennom, skriver Stavanger Aftenblad. Personbiler blir ledet over på Fv 44.

Politiet i Rogaland oppfordrer ifølge Rogalands Avis bilførere til å bli hjemme. Også politiet i Hordaland ber folk om å begrense kjøringen i Voss og Hardanger. Dette på grunn av værforholdene og meldinger om ras.

SEND OSS DITT VÆRBILDE!

Odda setter krisestab

Odda kommune i Hordaland setter krisestab for å forberede seg på konsekvensene flommen kan få.

– Vi må blant annet sikre at de kommunale hjemmetjenestene får gjort det de må med så mange stengte veier, sier rådmann Ingrid Heradstveit Guddal til Bergens Tidende.

Lørdag formiddag diskuterte hun situasjonen med ordføreren, helsevesenet, brannvesenet og politiet.

Kommunen følger vannstanden i elven Opo tett. Det ble store skader da elven gikk over sine bredder under flommen i fjor høst.

– Vannet stiger, men det er ikke aktuelt å evakuere noen foreløpig. Ingen hus er truet slik det ser ut nå, sier Guddal.

Julemarkedet i Lillesand er avlyst for første gang i historien som følge av ekstremværet, skriver Lillesands-posten. Flere skianlegg holder også stengt, blant annet Røldal og Sauda.

Informasjonssjef i Eigersund kommune Leif E. Broch forteller VG at de har valgt å flytte beboerne i Lundeåne bo- og servicesenter til et annet sted.

– 13 av totalt 36 beboere har blitt hentet av pårørende. Dette gjør vi for sikkerhets skyld. Om vannet skulle stige kan strømmen gå, sier han.

RAS VED EIKHAMRANE: Fylkesvei 550 er stengt. Foto: Geir Kroppan , Aarekol Trafikktjenester

Synne kan true liv og sikkerhet til befolkningen

Ifølge Meteorologisk Institutt sendes det ut ekstremværvarsel bare når det er fare for at det ekstreme været skal «kunne forårsake omfattende skade på materiell og true liv og sikkerhet for befolkningen i et stort geografisk område.»

Også strøkene oppover langs Nordvestlandet til Trønderlagsfylkene i nord har det blitt utstedt OBS-varsel. Her kan det bli full storm langs kysten begge dagene i helgen.

Les også: Denne paraplyen gir deg bedre mobildekning

Her er Meteorologisk Institutt sin beskrivelse av værsituasjonen som VG publiserte fredag:

Et lavtrykk er i utvikling sør for Island. Dette lavtrykket er ventet å flytte seg sakte østover, og det tilhørende frontsystemet er ventet å treffe Rogaland og Agder natt til lørdag.

Lavtrykket har en stor og åpen varmsektor, som vil dirigere varm og fuktig luft med mye nedbør inn til berørte områder helt frem til søndag morgen.

I blant annet Sverige og Danmark har ekstremværet fått navnet «Helga».

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder