Bente (42) ville bli rusfri – døde på sjamanrehabilitering

Familien advarer mot «mirakelplante»

KALSRUD (VG) Alt hun ønsket var å bli kvitt metadonet for godt. Det skulle koste Bente Solberg fra Fredrikstad livet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De første barneskrittene ble tatt på Skaugum. Her var pappa Reidar Solberg kjøkkensjef for de kongelige og Bente var lekekamerat med den jevngamle prinsessen.

De siste voksenskrittene ble tatt i desperasjon på en sjamanklinikk i Costa Rica etter årevis med rusavhengighet.

Forteller for første gang

I hele sitt voksne liv hadde Bente Solberg (42) fra Fredrikstad vært avhengig av noe. Først hasj i ungdomsårene, så amfetamin i smug under sykepleierstudiet. Nederlaget ved ikke å klare å slutte ble så stort at hun forsøkte å ta pilleoverdose. Da hun våknet på sykehuset, to dager etter, hadde hun mistet sykepleierautorisasjonen. Da innså Reidar og Anne-Britt Solberg at de hadde en narkoman datter.


– Vi gråt da vi forsto at hun var rusmisbruker. Vi forsøkte å snakke henne til fornuft, men det hadde gått for langt, forteller Anne-Britt til VG.

Det skulle gå enda lenger. Hun gikk over til heroin.

DET SISTE BILDET: Bente ankom klinikken 26. mai. Tre dager etter, døde hun. Bildet er tatt i løpet av det korte oppholdet i Costa Rica. Foto: Privat ,

«Alle rusavhengige setter grenser for seg sjøl. Først sier du at du ikke skal sette sprøyter, ikke skal bruke heroin, ikke skal gjøre ditt eller datt. Det eneste løftet jeg klarte å holde, var å ikke selge kroppen min», forklarte Bente i et intervju med Rådet for psykisk helse i 2013.

Foreldrene sitter i sofaen hos sønnen Are på Karlsrud i Oslo. Det nærmer seg halvannet år siden Bente døde. Dette er første gang de forteller historien om henne.

– Hun var i ferd med å bli den samme gamle jenta, og da er det så galt at dette skulle skje. Hun ville ut, hun ville begynne et nytt liv, sier Reidar.

Ulovlig i flere land

27. mai i fjor ankom Bente den alternative rehabiliteringsklinikken Iboga House Center utenfor byen Liberia i Costa Rica. Etter 13 år på metadon hadde hun et brennende ønske om å bli helt rusfri og få en fast, betalt jobb. Bente var allerede leder i Stiftelsen Rusfritt Miljø og frivillig i Blå Kors.

Les også: Lege slår alarm om behandling av LAR-pasienter

Bente hadde lett i jungelen av informasjon på nettet, og bitt seg merke i sjamanmedisinen iboga. Rotbarken fra den afrikanske planten gir en LSD-lignende rus. Lovnadene vil ha det til at virkestoffet ibogain kan fjerne avhengighet til opiater, narkotiske eller smertelindrende stoffer fra opiumvalmuen som morfin, heroin og kodein, uten at brukeren «går cold turkey». I februar samme år hadde hun forsøkt behandlingen i Norge – uten hell.

Den selverklærte sjamanen tok imot Bente, slik han hadde gjort med Hollywood-kjendiser og rusturister før henne. Siden planten er ulovlig i en rekke vestlige land, reiser flere til iboga-sentre i Mexico, Costa Rica, Thailand og Nederland.

Fikk grønt lys hos legen

Bente hadde meldt seg ut av LAR-behandlingen (legemiddelassistert rehabilitering) og sluttet på metadon i ukene før. Hun tok blodprøver og EKG av hjertet hos legen i slutten av januar, som viste normale funn.

PÅ FLYET: Bente tok flere bilder med mobilkameraet sitt på den korte turen. Her nærmer hun seg landing i Costa Rica. Foto: Bente Solberg ,

– Vi hverken frarådet eller anbefalte henne å reise. Hun ordnet dette selv og tok sjansen på egen hånd, sier Sverre Eika i 24sju, et lavterskel helsetilbud for folk på gaten i Oslo.

De to hadde en del faglig kontakt om den alternative avrusningen. Legen kjente til Bentes mislykkede forsøk med ibogain, men mener dette ikke var nok til å hindre henne i å reise. Han skrev også ut en resept på kortidsvirkende opiater.

– Det var umulig å påvise hva som skulle skje på forhånd. Hun hadde maks uflaks, mener Eika.

Sjamanen: «Ikke utenom det vanlige»

Dagen etter hun ankom Costa Rica, fikk Bente sin første dose med brune kapsler.

«Nå starter seremonien. Jeg ser de tenner bålene», skrev Bente i dagboken sin før behandlingen startet.

Dagen etter fulgte en ny dose.

Den 29. mai våknet Bente og følte seg svak. Det neste døgnet skal hun ha vært sengeliggende og ute av stand til å ta til seg næring.

Klokken 06 om morgenen dagen etter ble 42-åringen funnet livløs i sengen sin.

SENGEN: På dette rommet døde Bente. Hun tok bildet ved ankomst. Foto: Bente Solberg ,


– Jeg glemmer aldri synet av presten som kom på døren, forteller Reidar om søndagen i mai da de fikk beskjeden.

Dødsbudskapet kom som lyn fra klar himmel.

– Den gang visste vi ingenting om ibogain. Jeg trodde det var som ginseng, sier Anne-Britt.

Presten hadde med seg et brev fra lederen ved iboga-klinikken.

«Vi har ikke ord for hvor lei oss vi er for tapet deres. Vi var innstilt på å hjelpe Bente til å oppnå hennes mål om å bli rusfri. Vi er svært tynget og sjokkerte», skrev den såkalte sjamanen på engelsk.

Klinikklederen skrev også at han ikke vet hvorfor Bente døde.

«Senteret vårt har daglige detox-behandlinger for opiatavhengige, og hennes behandling var ikke utenom det vanlige».

Detox er betegnelsen på å drive ut gifter i kroppen.

Stor kontroll: Flere aktører i den norske alternativ-bransjen bryter loven

Interpol etterforsker dødsfallet

I april i år kom den endelige obduksjonsrapporten familien i hende – nesten ett år etter dødsfallet.

«Dødsårsak: Nylig bruk av ibogain, og hjerteinfarkt».

AVSLUTNINGEN: I Bentes begravelse kom alle samfunnslag for å ta avskjed. Rusmisbrukere satt side om side med bankdirektøren til lyden av Jokke og Valentinerens «Vi er gutta». Foto: Privat , privat

Rettsmedisineren oppga at det er blitt rapportert om plutselig død etter inntak av stoffet, og anmodet om at saken skulle etterforskes. Ifølge den costaricanske avisen La Nación døde en kvinne fra USA ved Iboga House Center året før – men da kunne ikke dødsårsaken uløselig knyttes til ibogain.

Så du? Heroinavhengige Stephane mistet sin første kjærlighet i overdose

Kort tid etter Bentes bortgang, ble Iboga House Center lagt ned etter fem års drift. Samtidig flyttet sjamanen praksisen sin over til en annen iboga-klinikk i regionen. Disse sentrene operer i en gråsone uten autorisasjon fra helsemyndighetene, ifølge La Nación.

I Costa Rica har Bentes død reist en debatt om iboga-behandling bør bli ulovlig. I mars sendte det nasjonale helsedepartementet ut en advarsel mot å bruke stoffet mot rusavhengighet.

Interpol etterforsker ennå saken. Senest i sommer ble Anne-Britt og Reidar avhørt av Fredrikstad-politiet på Kripos’ og Interpols forespørsel.

VG har gjentatte ganger det siste halvannet året forsøkt å komme i kontakt med Iboga House og den andre klinikken. Ingen har svart på henvendelsene. Telefonnumrene fører til fremmede personer i andre land eller til en telefonsvarer som sier «takk for at du ringte, farvel». Mailadressene finnes ikke, nettstedet er lagt ned og Facebook-sidene er fulle av forvirrede kommentarer fra potensielle kunder som leter etter dem. Den siste brukeranmeldelsen på Iboga House Center på nettstedet Tripadvisor er likevel fra 17. februar i år.

Tror hun ville ha vært i live

TØRT ÅR: Det er over ett år siden Bente døde. Tomrommet etter henne er stort for familien. Foto: Tore Kristiansen , VG

Familien Solberg forteller om Bente i håp om at historien hennes kan få konsekvenser.

– Vi håper ibogain blir forbudt i Norge. Det er ti prosent sjanse for å dø av det. Det bør være nok, mener Anne-Britt.

– Jeg tror hun ville ha vært i live hvis hun ikke hadde oppsøkt ibogain, sier Reidar.

Lillebror Are håper at ingen kommer i samme situasjon som søsteren gjorde, og har det siste halvannet året jobbet intenst med å få svar på alle spørsmål i saken.

Les også: EU-rapport – Oslo mangler en helhetlig narkotikaplan

SAMBOERE: Rohit Sharma savner kjæresten sin. Foto: Privat ,

Tilbake sitter også Rohit Sharma. Han var Bentes samboer gjennom flere år.

– Hun er den beste damen jeg har møtt noensinne. Jeg fikk så mye kjærlighet av henne, hun var så snill og grei, og så hjelpsom, sier han til VG.

Både han og familien skal ha frarådet Bente å reise til behandlingssenteret i Costa Rica.

De var skeptiske. Hun var målrettet.

– Jeg var helt imot at Bente skulle reise til Costa Rica og være prøvekanin, men hun hørte ikke på meg. Jeg var redd noe skulle skje med henne, men ikke at hun kom til å dø.

Rohit sier at livet har vært tøft etter han ble igjen alene. Han venter på at sorgen skal dempe seg.

– Jeg har ikke skjønt at hun er borte. Jeg venter på at det var feil, at hun skal dukke opp.

Les mer: Arild sprakk etter 17 år, støttes av kjæresten Line (21)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder